Monica Vasilescu
În zilele noastre, când rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la cote alarmante, mai sunt şi organisme care se ocupă cu încurajarea muncii. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a pus bazele proiectului AVATAR – Acţiuni cu Valoare Adăugată pentru Ţară prin Antreprenoriat şi Recalificare, proiect care vizează facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a 1000 de persoane din mediul rural, la nivelul a cinci regiuni de implementare (Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, regiune de care se ocupă Maria Stoian şi Evelina Manea). Din grupul ţintă fac parte: 200 de persoane inactive, 300 de persoane în căutarea unui loc de muncă, 110 şomeri tineri, 90 şomeri de lungă durată şi 300 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă. Aceştia vor beneficia de un pachet de servicii – formare profesională şi consultanţă în iniţierea unei afaceri, mediere, cursuri de dezvoltare a diverselor întreprinderi, cursuri de formare profesională şi altele, în meserii cum ar fi: electrician, bucătar, ospătar, lucrător în alimentaţia publică.
Proiectul AVATAR, care va începe efectiv în luna octombrie şi va dura un an de zile, a debutat prin evenimentele de informare. După prima întâlnire, care a avut loc la Constanţa, a venit rândul Teleormanului să pună la punct modalităţile de desfăşurare, iar asta s-a întâmplat joi, între orele 11:00 – 14:00, la un restaurant din Alexandria. Pe agenda conferinţei s-au aflat: cuvântul de deschidere al preşedintelui PIMM Teleorman, Maria Stoian, prezentarea generală a proiectului, făcută de Responsabilul tehnic al CNIPMMR, Andreea Constandache, puncte de vedere despre specificul mediului rural, dar şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Pe lângă organizatori şi tineri interesaţi de proiect, la eveniment au luat parte patru dintre cei şase primari implicaţi în derularea acestuia. Este vorba despre Mihail Cojocaru, primarul comunei Botoroaga, Cristi Barbu, primarul comunei Suhaia, Marian Popa, primarul comunei Fântânele şi Ion Mocanu, primarul comunei Năsturelu, lipsind Dănuţ Chera, primarul comunei Piatra şi Gică Sârbu, primarul comunei Bujoru. De asemenea, printre participanţi s-au aflat şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului de afaceri precum: Eugen Pîrvulescu, Dan Popescu, Diana Caţan, Raluca Fedeleş, Mariana Sârbu etc. În cuvântul său, întreprinzătorul Eugen Pîrvulescu a apreciat iniţiativa Patronatelor de a derula un astfel de proiect, apreciind că în Teleorman a existat întotdeauna un dezinteres în a acorda tinerilor un sprijin în viaţă. Omul de afaceri consideră important faptul că prima za a lanţului pleacă de la autorităţile locale, mai ales în judeţul nostru, care are o dezvoltare precară şi, probabil, acesta va fi unul dintre cei care vor angaja tineri dintre cei calificaţi în cadrul proiectului AVATAR. La rândul său, Dan Popescu, de la Secţia Drumuri Naţionale Alexandria, a cerut tinerilor să conştientizeze faptul că nu toată lumea poate să lucreze în IT sau în alte sfere de acest fel şi ar trebui să-şi îndrepte atenţia către meserii.