liberinteleorman.ro

Profesoara bătută de elevi în clasă nu dorește să facă plângere. Valeria Gherghe: „Ea crede că elevii clasei respective nu o suportă, dar refuză să ne spună de la ce a început conflictul…”

4 decembrie 2017

Carmen Dumitrescu

Așa cum relatam săptămâna trecută, la Școala Gimnazială din Poroschia s-au întâmplat lucruri greu de imaginat: o profesoară de educație civică a fost închisă în clasă, bătută și umilită de către elevii ei, care au și filmat totul cu un telefon mobil. Scenele au apărut în spațiul public, astfel că Inspectoratul Școlar Teleorman a luat decizia de a verifica situația la fața locului și a identifica motivele care au dus la producerea ei. Astăzi, o comisie a mers la școala din Poroschia, pentru a purta dialoguri cu elevii și cu profesoara, însă concluziile comisiei sunt extrem de neclare. Inspectorul general, Valeria Gherghe, susține că a fost personal la școala respectivă și că nici elevii, nici profesoara nu au venit cu o poveste închegată, care să explice felul în care s-au petrecut lucrurile: „Am reușit să dăm de doamna profesoară. Eu cred că e relevat să știți că ea n-a mai lucrat în învățământ, ani de zile a fost lucrător comercial, din ce reiese într-o adeverință pe care o avea la dosar. Ea crede că elevii clasei respective nu o suportă. Nu mi-a spus de la ce a început conflictul și asta mi se pare și mie foarte ciudat. Doamna profesoară nu poate să stăpânească acea clasă în mod clar. N-a fost deschisă să discute despre asta. Copiii sunt într-adevăr răi. Unul dintre ei are 17 ani, pentru că a rămas repetent doi ani, provine dintr-o familie cu etnie romă, cu porniri destul de violente, dar care ar putea fi stăpânit, în funcție de persoana pe care o are în față. Eu nu găsesc nicio explicație a incidentului, pentru că și elevii, și doamna profesoară spun că n-ar fi fost niciun conflict. Dar ea spune că așa sunt ei, răi… Asta e afirmația pe care o face doamna profesoară și toate cadrele didactice spun că e o clasă problematică, cu devieri de comportament la unii, cu inactivitate școlară. Nu au pixuri, nu au caiete, le dă profesorul pixuri și foi. Au făcut ore de consiliere, au avut întâlniri cu poliția. Diriginta spune că e mereu între ei, dar evenimente de genul ăsta nu au mai fost. Noi, ca Inspectorat, nu putem să  luăm măsuri pentru elevi. Legea permite Consiliului profesoral și Consiliului clasei să scadă nota la purtare, iar în statut cea mai drastică sancțiune este mustrarea scrisă. Adică nu poți exmatricula copilul din învățământul obligatoriu. Am mai putea să îi mutăm disciplinar într-o clasă paralelă din aceeași școală, ceea ce nu are rost. Una dintre fetițe a spus că nu s-a dus să o informeze pe doamna directoare a școlii, pentru că doamna profesoară nu i-a dat voie… Și mie mi se pare extrem de ciudat. O s-o monitorizăm pe doamna profesoară. Deocamdată, nu avem ce să facem, ea va continua să predea la casa aceea, iar ea zice că e de acord. Eu i-aș fi recomandat să nu mai meargă acolo. Și i-am mai recomandat niște cursuri de formare, suntem într-un cadru legislativ extrem de fragil. Nici nu vrea să depună plângere. Abia ne-a dat nouă o declarație… ”

Partea cu adevărat tristă nu e aceea că profesoara va continua să predea la clasa care a pus-o într-o asemenea situație, ci aceea că în clasa respectivă există acel băiat de 17 ani, care ar avea reale probleme de comportament. Mai sunt zvonuri care spun că acesta ar veni în mod constant beat la ore, motiv pentru ca ISJ intenționează să facă o sesizare la DGASPC Teleorman. În plus, directorul școlii din Poroschia a făcut astăzi și o sesizare la poliție, pentru a se asigura că faptele înregistrate sunt clarificate în totalitate.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

CSBT Alexandria joacă un meci de baschet pentru a-l ajuta pe Eric, micuțul grav bolnav

Următorul articol

17780 doze de vaccin antigripal sezonier în Teleorman

Cele mai recente articole de Actualitate