Procurorul criminalist Traian Nedelcuță este acuzat de luare de mită

în Actualitatea politică

tedyCarmen Dumitrescu

Traian Nedelcuță este, din punctul de vedere al tuturor profesioniștilor care au lucrat alături de el, unul dintre procurorii strălucitori ai Teleormanului. De aceea, vestea reținerii lui pentru luare de mită în formă continuată a surprins pe toată lumea, fiind de la sine înțeles că un astfel de profesionist nu s-ar preta la gesturi de felul celui de care este acuzat în prezent. Potrivit comunicatului de presă, emis de Direcția Națională Anticorupție, reiese că Traian Nedelcuță și Costache Mioara Damiana, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman sunt acuzați de luare de mită și complicitate la această faptă. Povestea pare a fi banală, în sensul că denunțătorii de astăzi sunt nemulțumiții de ieri, pentru că dacă procurorul ar fi dus la îndeplinire cele cerute, astăzi nici n-am mai vorbi despre acuzații.

Comunicatul DNA transmite următoarea stare de fapt: „În cursul lunii mai 2014, inculpatul Nedelcuță Traian Eduard, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin intermediul grefierei Costache Mioara Damiana, a acceptat de la rudele unei persoane inculpate într-un dosar pe care-l instrumenta (denunțători în cauză) promisiunea oferirii sumei de 12.000 euro. Pentru acești bani, magistratul ar fi fost de acord să obțină o situație juridică favorabilă rudei denunțătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de tentativă de omor într-o infracțiune cu limite de pedeapsă mai mici – loviri sau alte violențe sau vătămare corporală.”

În același timp, cei care au văzut ordonanța de reținere spun că în cadrul ei, prezența procurorului Nedelcuță în derularea evenimentelor relatate de denunțătoare este garantată doar de spusele grefierei, care ar fi luat banii în numele procurorului și că tot ea ar fi vorbit în numele acestuia. În plus, se pare că în cazul de mai sus, procurorul n-a schimbat încadrarea juridică într-o infracțiune cu limite mai mici de pedeapsă, ceea ce pune un semn de întrebare asupra acuzațiilor îndreptate către Traian Nedelcuță. Vom reveni cu amănunte pe măsură ce le vom avea.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*