Primul caz de pestă porcină în Teleorman! Cadavrul unui porc aruncat în apropierea localității Slobozia Mândra era infestat cu virusul…

în Actualitate

Carmen Dumitrescu

De o bună bucată de vreme se tot vorbea despre faptul că, deși în județele învecinate Teleormanului au tot apărut focare de pestă porcină, în județul celor mai cunoscuți porcari ai țării nu se semnalase niciun caz. Până acum, când în apropierea pădurii din Slobozia Mândra, cineva a aruncat două cadavre de porci. Unul dintre cadavre a fost confirmat de laborator drept purtător al virusului, însă, fiind un caz izolat, Direcția Sanitar Veterinară nu intenționează să ia măsuri profilactice deosebite.

Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman, a confirmat existența bolii în cazul unuia dintre purceii găsiți morți la Slobozia Mândra, dar susține că populația nu ar trebui în acest moment să se îngrijoreze: „Avem un singur purcel necunoscut aruncat într-o pădure la Slobozia Mândra, la 5 kilometri de sat și într-adevăr e pozitiv. Dar în gospodării nu e încă risc. E vorba, de fapt, de două cadavre, mai mult oasele, aruncate acolo, însă doar unul este pozitiv. Momentan, asta nu înseamnă că va fi afectată populația, acum doar supraveghem clinic porcii din localitățile apropiate. Vrem doar să verificăm dacă au mai apărut îmbolnăviri. Dar nu luam nicio măsură deocamdată.”

Acesta este primul caz de pestă porcină confirmat în județul Teleorman. Asta, în ciuda faptului că de luni întregi județele vecine se confruntă cu prezența unor numeroase focare de pestă.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*