liberinteleorman.ro

Primarul din Siliștea Gumești: „Lumea NU are ce să vadă la casa lui Marin Preda”

Casa memorială a lui Marin Preda este lăsată de izbeliște și asta știe toată lumea care a fost interesată la un moment dat să afle câte ceva despre locul unde a copilărit un scriitor genial al României. Deteriorarea în timp se datorează, în primul rând, autorităților, pentru care nu este esențial să protejeze și să prețuiască moștenirea culturală a literaturii române.

Locul semnificativ, legat de viața și opera marelui Marin Preda nu primește atenția și îngrijirea necesare pentru a fi păstrat într-o stare corespunzătoare pentru că lumea NU are ce să vadă, după cum ne-a spus primarul localității în care s-a născut și a copilărit unul dintre autorii importanți ai țării.

Primarul comunei Siliștea Gumești – Niculae Stelian nu a vrut să acorde un punct de vedere filmat sau înregistrat. A spus în grabă că acum casa lui Marin Preda este la Consiliul Județean Teleorman, care a luat-o de la fostul proprietar – Marius Tucă, în urma falimentului asociației sale, însă el nu a discutat cu președintele Adrian Gâdea despre ce se va face acolo sau dacă se va face ceva.

„Să văd ce or face ei cu ea, poate o amenajează. Noi am cosit pe acolo boscheții. E foarte bine că a luat-o Consiliul Județean, să vedem ce fac. Dar asta e de durată. Mă gândesc că or investi. Mai vin oamenii, dar nu au ce să vadă. Vizitează muzeul nostru, ce avem noi acolo. Dacă e așa de 30 de ani, aia e situația. Acolo nu poți să intervii fără autorizație”, a spus primarul Niculaie Stelian, aflat la al doilea mandat de primar.

După cum se exprimă și ce atitudine are față de locul care poate oferi o conexiune autentică cu viața și lucrările lui Marin Preda, este evident motivul pentru care casa memorială se află acum cu lacătul pe ușă, închisă publicului larg.

Cu toate că acesta este un loc unde admiratorii operei scriitorului pot explora și înțelege mai bine contextul în care a trăit și a creat un colos precum Marin Preda, prin conservarea și restaurarea locației, lipsa de implicare a autorităților ne privează de oportunitate unică de a aduce în prim-plan valorile culturale și literare ale unui scriitor remarcabil și, totodată, de a promova zona.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Tabăra Internațională de Pictură în Aer Liber „Nenciulești – 2023″, la ediția a VI-a

Următorul articol

Cum să descărcați și să instalați aplicația Winner

Cele mai recente articole de Actualitate