Primarul Dănuț Chera taie și spânzură la Liceul Piatra ca la el pe moșie – “ Țipă la profesori, strigă, îi amenință. Când m-am dus director aveam listă să-l dau afară pe secretar, s-o dau afară pe contabilă, că aia e bătrână, că ala e incompetent…”

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Danut Chera Carmen Dumitrescu
Până acum ceva vreme, Dănuț Chera de la Piatra părea a fi un personaj politic mobilat la mansardă. Făcea chiar paradă cu faptul că nu se supune directivelor de partid, ca alți colegi primari din PSD, și că preferă să pună interesul comunității în fața celui personal. Totuși, se pare că niciodată primarul nu sare prea departe de partid și că atitudinile abuzive ale celor din PSD se extind, ca o molimă, chiar și asupra oamenilor care au intrat în politică și cu puțin caracter în servietă. Mai nou, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi cu directorul Liceului Teoretic Piatra, Constantin Filip, primarul Dănuț Chera a generat o situație dificilă, care poate determina blocarea executării bugetului unității de învățământ. Și totul, pe fondul unor orgolii nejustificate. Dacă situația nu se va lămuri, astfel încât Consiliul local al comunei Piatra să aprobe rectificarea bugetului liceului, se va ajunge într-o situație foarte dificilă, atât pentru elevi, cât și pentru părinții acestora. Practic, directorul Liceului Teoretic Piatra susține că în cadrul celei mai recente ședințe cu părinții, aceștia și-au declarat susținerea pentru școală și au propus chiar să strângă ei banii necesari pentru cheltuielile unității de învățământ, lucru absolut inacceptabil într-o lume normală, în care funcționarea unor instituții nu are legătură cu orgoliile prostești ale unui decident.
Abuzuri vechi și noi
Liceul PiatraSe pare că refuzul rectificării bugetului școlii are rădăcini mai vechi în istoria relației dintre primarul Dănuț Chera și directorul Constantin Filip. Acesta din urmă ne-a povestit câteva episoade halucinante, care demonstrează nu doar că primarul de la Piatra habar nu are cum se respectă legile țării în care trăiește, ci și că manifestă un comportament abuziv, care frizează, uneori, prostia: “Eu am un brad în fața școlii. Și am vrut să-l tai. Atunci primarul mi-a zis că aduce el o firmă de la Alexandria, ca să nu expunem copiii la riscuri. Am fost de acord. Și primesc o factură, în care firma îmi cere 1.500 de lei. Eu, care sunt de bună credință, am pus semnătura și ștampila pe factură, dar după ce am semnat am cerut devizul. Mă uit pe deviz și m-am crucit. Păi e 150 de lei ora de lucru, iar băiatul ăla a tăiat copacul în 10 minute. I-am spus primarului, care mi-a zis că să nu fac figuri, pentru că băiatul care a tăiat copacul lucrează la CEZ și o să ne taie lumina în toată comuna, iar eu voi fi responsabil. A mai fost și povestea cu Parada Europei, când s-a ținut la Videle. Am tras o ceartă cu tovarășul Mihai Putineanu atunci, de nu vă spun. Eu eram într-un moment personal dificil și el mă întreabă: “De ce-ai schimbat lista cu elevii care au mers la Parada Europei?” Și i-am spus:“Nu, lista am stabilit-o eu, că știu de ce faceți voi potlogăria asta. Voi aveți un număr de elevi pe care vreți să-i duceți la mare și știți că n-o mai puteți face dacă sunt în clasa a XII-a. Păi nu ți-e rușine? Când taică-tu, Dumnezeu să-l ierte, n-avea serviciu și a venit la mine la minister, l-am păstrat director la tăbără la Zimnicea și acum tu vrei să mă pui pe mine în situația asta? E o mizerie ce faci acolo. Nu ești în stare să scrii un regulament. Arată-mi tu cum tu cu o asociație hotărâști ce copii să meargă la mare!” După cearta pe care am avut-o cu Putineanu, m-am dus cu copiii la mare. A mai fost o chestiune astă vară. El când are nevoie de ceva, vine la mine și mă ia frumos: “Domnu’ director, trebuie să luăm lemne. De 360 de milioane. Dar mă lași să le iau eu?” Îi zic că nu mă bag în treburile lui, dar dacă are firmă, să le ia… Dar dacă e, vreau să le cântărim înainte, ca să fiu și eu în regulă. A venit cu lemnele într-o vineri sau o sâmbătă, când eu nu eram la Piatra. Când mă întorc erau lemnele și tăiate, și băgate. I-am zis: “Băi, Dane, ce-am vorbit noi? Eu de unde știu ce ai băgat tu acum?” Mi-a zis să am încredere în el și atunci am semnat pentru 360 de milioane. După ce am semnat, contabila îmi spune că au adus lemne de 353 de milioane, adică cu 7 milioane mai puțin. L-am întrebat pe primar și a zis că n-a mai avut loc, dar că vor veni banii. Banii n-au mai venit și atunci am căutat firma aia pe net. Și am găsit: firma e din Gorj și e în insolvență de la 1 ianuarie 2014. Am albit, pentru că eu nu știu în ce cont am băgat banii ăia. I-am zis care e situația și mi-a zis să nu-mi fac griji, că îmi dă banii. N-a mai fost cazul…”
“N-ai pic de caracter! Te-am pus director de milă, să ai și tu o ieșire onorabilă la pensie!”
filipPrezența lui Constantin Filip la Liceul Teoretic Piatra a fost destul de comentată de-a lungul timpului, însă nimeni nu poate contesta faptul că profesorul de educație fizică și sport chiar a făcut ordine într-o unitate de învățământ care stătea dezastruos la toate capitolele de performanță. De aceea, ne vine greu să înțelegem cum a fost posibil ca primarul Dănuț Chera să-i submineze în fața elevilor autoritatea celui care mai remediase din problemele școlii din localitatea lui. Iar mărturia lui Constantin Filip este de-a dreptul șocantă: “În biroul meu, cu șefa elevilor pe școală, care e martoră și încă o persoană, intră Dănuț Chera la mine în birou și zice: “N-ai pic de caracter! Te-am pus director de milă, să ai și tu o ieșire onorabilă la pensie!” M-am ridicat și i-am zis: când o să înveți să scrii “v-am” în loc de “va-m”, atunci să vorbești tu așa cum mine!” Asta e penală. Deci în timpul serviciului să vii să-mi spui în fața elevilor că m-ai pus director din milă, că sunt fără caracter. Păi ce autoritate mai pot eu să am în fața elevilor? Săptămâna trecută am avut ședința Consiliului de Administrație a școlii în care trebuia să decidem cum facem cu banii ăia din venituri proprii. Îmi dă telefon că nu poate ajunge la ședință, îmi zice că e de acord cu tot. Dar apoi a venit cu trei demisii identice. Și-a dat demisia el și doi consilieri locali, în speranța că vor bloca funcționarea Consiliului de Administrație. N-au reușit, pentru că eu am știut cum să asigur funcționarea dacă apare o astfel de situație. Important e faptul că acei consilieri au recunoscut că au făcut asta în urma unei discuții cu primarul, care le-a cerut să-și dea demisa din Consiliul de Administrație. Și au făcut-o de frică. El e în stare de multe mizerii. Și mai ales când e preocupat de campania electorală și le dă copiilor zăhărel ca să le spună părinților că primarul le-a dat. Ba îmi mai și reproșa că nu-i fac campanie electorală suficient, pentru că el nu poate înțelege că decizia asta e a mea și numai a mea. Țipă la profesori, strigă, îi amenință. Eu când m-am dus director aveam listă, să-l dau afară pe secretar, s-o dau afară pe contabilă, că aia e bătrână, că ala e incompetent.”
“Irefutabilul” prost înțeles…
raspuns 2Pentru că în luna septembrie 2015 au intervenit modificări la cheltuielile de personal în cadrul bugetului pe nivel de învățământ, Liceul Piatra a propus Consiliului Local o rectificare bugetară, în care erau cuprinse și o serie de cheltuieli cu bunurile și serviciile și alte obiecte de inventar, în valoare totală de 10.000 lei. Răspunsul primarului a fost acela că în ședința Consiliului local din data de 30 octombrie nu s-au aprobat decât o parte din capitole, suma de 10.000 lei nefiind aprobată. Deși Filip a ripostat, menționând că era vorba despre veniturile proprii ale școlii, nu de fondurile publice locale, lucrurile nu s-au soluționat. Ba mai mult decât atât, consilierii au demonstrat în ședința cu pricina că au mari probleme cu neologismele. În încheierea explicației sale, care a fost citită în ședința Consiliului local, Filip preciza: “Avem convingerea că și dumneavoastră apreciați răspunsul domnilor consilieri ca pe o “perlă” care implică hilarul, în mod irefutabil”.
La această remarcă, anumiți consilieri ar fi ripostat: “Auziți, ăsta vrea să ne f….ă!” Comentariile noastre ar fi de prisos! Dar probabil că li se trage de la prea multă școală…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

3 Comments

  1. La Piatra se bat cap in cap doi zapaciti-primarul un analfabet, Filip un paranoic.
    Domnule Filip a fost partid politic din Romania in care sa nu fi fost membru??????

  2. Sa fim serioși.. ambii sunt niște comuniști și dolar atât !!! Sunt de aceeași speță, nimic mai mult. Domnul filipinez ai uitat Cum speli bani cu primarul pe wc ul pietrei:)) ? A și cu dragnea.. Așa e, era sa uit !

  3. Nu va mai saturati……nu va mai ajunge cocociul ? Aveti grija ca …mai devreme sau mai tarziu totul se plateste !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*