liberinteleorman.ro

Primarul comunei Vedea, Aurel Drăghici, știe cum e să fii mafiot

26 septembrie 2015
Advertisement

Monica Vasilescu

aurel draghiciPentru unii, să conduci o administrație publică este o binecuvântare. Pentru alții, această reușită este doar un mod de a se confirma în fața celor considerați mai puțin capabili sau o manieră de a-și adăposti interesul propriu pentru o vreme. Nu percepem exact unde se încadrează în clipa de față primarul comunei Vedea, Aurel Drăghici, dar faptele sale, reclamate de tot mai mulți cetățeni ai locului, ne dau impresia că acesta este foarte aproape de zicala: dacă, în biologie, funcţia schimbă organul, în societate, schimbă caracterul omului.

Mare agricultor, mare polițist, mare primar, mare om, edilul șef de la Vedea pare a fi una dintre piesele de rezistență ale administrației sugrumate de politichie. În cursul vremii, domnia sa a făcut obiectul mai multor anchete jurnalistice, dar proptelele primarului s-au dovedit a fi mai tari decât legea, pe care a respectat-o cu strictețe cândva.

Bani evaporați

Comuna Vedea stă situată de-a lungul drumului județean DJ 601 F, la circa 30 km NV de municipiul Alexandria și la aproximativ 7 km SE de municipiul Roșiorii de Vede. Din 2008, Instituția Primăriei Vedea este condusă, cu unele semne de întrebare, de Aurel Drăghici, pensionar MAI, și politician de tranziție, un individ despre care se spune că este mai bine să stai departe decât să-i intri în dizgrații.

Într-o comunitate mică, așa cum este Vedea, lumea vorbește. Și povestește că acesta se laudă peste tot cu performanța de a accesa bani europeni, în jur de vreo 10 miliarde, prin prisma a două proiecte importante. Gura lumii nu se oprește aici, însă. Unii oameni spun că din cele 3,5 milioane de euro obținute de la UE, o parte însemnată a ajuns în terenuri agricole pe care le administrează fiica sa cea mare. Asta i-ar fi adus primarului și trecerea de la un partid la altul, în urmă cu câțiva ani. De la PDL-ul lui Nițulescu, a plecat cu surle și trâmbițe la PSD-ul lui Dragnea, de teama posibilelor cercetări.

Cine împarte… parte își face

tractorul primarului în acțiuneTrecerea sa la partidul roșu nu a rămas fără ecou. Aurel Drăghici a cules recent laurii, atunci când, cu ajutor de la Consiliul Județean Teleorman, a reușit să proiecteze un pod rutier nou peste pârâul Burdea, un obiectiv necesar localnicilor care au trecut de multe ori prin inundații și alte neplăceri. Pe lângă utilitatea făcută oamenilor, se pare că edilul și-a păstrat meteahna de a băga și în oborul lui ceva pleavă și și-a pus tractorul în funcțiune. Și nu mai întrebăm cât și de la cine a cumpărat Drăghici marfa, la ce preț, prin ce procedură sau cât a fost șpaga la afacerea asta, dacă a fost. Dar ascultăm un pic sursele noastre, care ne-au relatat modul în care o parte din materia primă destinată podului a luat calea curții din dotare. În imaginea surprinsă cu acuratețe și trimisă pe adresa noastră de un om al locului este evidențiat un tractor (despre care se spune că ar aparține primarului) plin cu piatră concasată de la podul ce traversează râul Burdea, între satele Vedea și Dulceanca. Într-o zi ulterioară, alte remorci au fost încărcate de un buldoexcavator și conduse pe proprietatea edilului, acolo unde își ține utilajele agricole, mai povestesc martorii.

Ne-am uitat în declarația sa de avere, însă, dar nu am regăsit la niciun capitol trecute uneltele trebuitoare la munca din câmp. Sigur, orice primar care se respectă are avuția groasă pe alte nume, nu la fel de sonore, dar despre asta vom scrie cu o proximă ocazie. Dacă tot am ajuns la avere, este musai să trecem în ziar proprietățile oficiale ale lui Aurel Drăghici, nu de alta, dar, în ultimii ani, declarația s-a a cunoscut modificări. Dacă în 2008, la intrarea în primărie, la secțiunea terenuri era trasată o linie, în prezent, acolo sunt consemnate două terenuri, unul agricol în suprafață 12,98 ha, dobândit în anul 2011-2012, prin vânzare-cumpărare, și unul intravilan, de 0,5 ha, luat tot prin achiziție. La bunuri înstrăinate, regăsim un apartament în București, iar la clădiri aflate în proprietate a notificat un apartament în Capitală și o casă în Roșiorii de Vede. Cât privește mijlocul de transport, acesta pare că este naționalist, conduce un autoturism Logan din 2006.

Lovește bine cu pumnul…

Om politicos, simandicos și prețios în exprimare. Așa este, în aparență, distinsul primar de la Vedea. În realitate, ”fotografia” este una falsă precum și personajul ce se ascunde în ea. Imaginea reală a lui Aurel Drăghici este de tartor, iar anii de domnie la primărie au lăsat sechele vizibile în comunitate.

”Apucăturile” de bătăuș ale primarului din comuna Vedea sunt de notorietate. Nu de puține ori presa locală și națională a relatat situații în care Aurel Drăghici era personajul principal în luptele ce, în mare parte, au pornit de la măria sa. Știm că pe la începutul acestui mandat a bătut un consilier local până ce acesta a ajuns la spital sau că, la un meci de fotbal care l-a nemulțumit, a luat la pumni arbitrul. Unii spun că angajații primăriei îi stau la picioare, iar cei care nu i se supun sunt dați afară ori împinși să-și depună demisia prin diverse mijloace.

Nu am vorbit despre părțile bune ale primarului Aurel Drăghici… probabil că are destule, altfel nu ne explicăm încolonarea pe care au avut-o, la votul din 2012, electorii, după ce acesta pășea apăsat de la PDL, la PSD, fără remușcări. Partea cea mai bună este aceea că primarul este încă în funcție și departe de ochii organelor de anchetă, cel puțin oficial. Nu ne-am mira, totuși, dacă, în CV-ul lui Drăghici, pe lângă mandatele colorate politic, să-i fie atașat și unul de aducere. Dar pentru asta trebuie să vină și la Teleorman organe judiciare competente, fiindcă, deocamdată, la el acasă, Aurel face legea.

P.S.: Auzim că la începerea anului școlar, Aurel Drăghici a îndemnat copiii să învețe pentru că ”asta înseamnă să fii mafiot”. Dacă cei mici au luat de bun mesajul primarului, nu este exclus ca în anii viitorului comuna Vedea să se transforme într-o mică sicilie pe care, în mod sigur, Corleone ar invidia-o. Doamne ferește !

mesaj

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Lucian Militaru intră în bătălia electorală pentru Primăria Videle

Următorul articol

Dragnea ştie că a promovat slugi, dar se căieşte

Cele mai recente articole de Dezvăluiri