Primăria din Drăgănești de Vede este în impas financiar! Primarul Victor Letcanu nu mai are bani de salarii

în Actualitate/Administratie

Monica Vasilescu

draganesti de vedeCel mai longeviv primar din Teleorman, Victor Letcanu, se confruntă cu situații critice. După șase mandate în care a administrat fără probleme Primăria din Drăgănești de Vede, edilul-șef nu mai are bani pentru salariile angajaților și face economii majore pentru a supraviețui. Datoriile acumulate de administrația publică locală sunt atât de multe încât administratorii comunei abia reușesc să facă față. ”În curând rămânem în beznă”, spune primarul, care cere sprijin cu disperare de la autoritățile județene.

„Am intrat într-o perioadă critică, încât chiar că nu se mai poate. Luna trecută, din 18 salariați, 6 au primit salariile după opt săptămâni pentru că, din cauza inundațiilor, am făcut lucrări parțiale la cele două diguri, încă de la primele inundații, cele din luna aprilie. A trebuit să achităm cu întârziere reparația la jumătate din corp de școală, reparații acoperiș, reparații interior și jugrăveli, cu bani de la bugetul local, și am intrat în impas financiar. Am făcut lucrări de strictă urgență, nesprijiniți de Consiliul Judeţean sau de Finanțe. Demersuri am făcut nenumărate. După fiecare inundație, aici a fost prezentă comisia pentru situații de urgență, s-au consemnat pagubele, s-au tras semnalele de alarmă. Tot ce am obținut a fost o promisiune de la președintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, că la primul buget rectificativ, când va avea loc și dacă va avea loc, ne va avea în vedere”, a spus primarul.

Victor Letcanu a declarat că localitatea sa stă foarte prost privind cota de colectare a taxelor și impozitelor, deoarece în localitate sunt foarte mulţi pensionari, majoritatea cu pensii de CAP și mulți șomeri. “Nu am bani să repar cei opt km de drumuri sătești distruse de atâtea ploi, nici de diguri, care pun în pericol peste 35 de gospodării și foarte mult teren intravilan cu construcții de importanță publică, cum ar fi teren de sport, parc etc. Este a patra inundație prin care am trecut. Vântul a zburat acoperișul de la primărie, de la magazia de lemne de la școală și de la viitoarea sală de sport. Am făcut un sacrificiu și am făcut reparații la școală. Am fost omis intenționat de pe lista prin care s-au împărțit banii pentru inundații. De ce?”, a mai afirmat edilul-şef de la Drăgăneşti de Vede.

Acesta a trimis adrese în care cere sprijin bănesc mai multor instituţii judeţene, printre care Prefectura Teleorman şi Consiliul Judeţean Teleorman, însă, singurul lucru la care a avut răspuns pozitiv, prin implicarea președintelui Adrian Gâdea, a vizat primirea de tratament antiseptic pentru a reabilita peste 60 de fântâni din gospodăriile oamenilor.

Despre sumele estimate pentru anul viitor, împărțite de CJ, acesta spune că sunt sume modice. În plus, degeaba a mărit guvernul salariul primarilor, dacă nu sunt bani. Rezolvarea problemei, consideră primarul, ar fi să nu se mai repartizeze sume preferențial, în funcție de culoarea politică a primarului, ci în funcție de situațiile critice. Victor Letcanu spune că degeaba îl aşteaptă unii şi alţii la cotitură, cu promisiuni materiale sau băneşti în schimbul trecerii la alt partid, fiindcă nu va părăsi niciodată PDL-ul care l-a consacrat şi din care numără acum şase mandate.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*