liberinteleorman.ro

Primăria Alexandria aruncă bani pe un alt sondaj de opinie

14 septembrie 2015
Advertisement

Monica Vasilescu

consiliul localReprezentanții Primăriei municipiului Alexandria sunt, din nou, curioși cum se vede administrația prin ochii cetățenilor și comandă un alt sondaj de opinie pentru a afla percepţia alexăndrenilor cu privire la diferite aspecte din oraş. Concret, bugetul local al Alexandriei va avea din nou de suferit fiindcă administratorii orașului, în frunte cu primarul Victor Drăgușin, preferă să arunce bani pe chestionare în loc să se deplaseze pe străzi și să întrebe oamenii direct ce-i nemulțumește. În plus, noi considerăm că, la o simplă plimbare pe drumurile Alexandriei, fără bani, se poate afla opinia omului de rând, care ar fi încântat să-și mai vadă aleșii afară din birouri.

Dar nu noi decidem. Și, ne amintim că o astfel de cercetare a mai fost făcută în Alexandria la sfârșitul anului 2013, mai exact în perioada 25 noiembrie-4 decembrie, după numai un an de mandat al actualei conduceri, situație când, de asemenea, alexăndrenii au răspuns întrebărilor unui studiu efectuat la cererea primarului Victor Drăgușin. La vremea respectivă, nu a fost dat publicității prețul corect al sondajului, dar ne închipuim că toată tevatura nu a fost deloc ieftină, mai ales că realizatorul acestui raport de cercetare sociologică a fost nimeni altul decât sociologul Marius Pieleanu, alexăndrean la origini, prin societatea sa numită Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde SRL, firmă care a scos în cursul vremii sondaje pe bandă rulantă pro PSD.

Bănuielile că Marius Pieleanu s-ar ocupa și de acest sondaj sunt, din nou, enunțate de consilierii care formează Opoziția în Consiliul local Alexandria și primul care a luat atitudine a fost consilierul Dan Popescu, ales care, la vremea primei cercetări, s-a aflat alături de Puterea actuală, în calitatea de viceprimar al Alexandriei, și știe din interior cum și de ce se fac aceste sondaje.

”Din câte îmi aduc eu aminte, la începutul mandatului s-a mai făcut o asemenea cercetare sociologică, lucru pe care, fiind la început de mandat, l-am considerat oportun. Nu același lucru pot să spun și acum, când mandatul se apropie de final. Nu văd cum ar putea el să folosească actualei conduceri a Primăriei Alexandria. Nu văd folositor să cheltuim niște bani acum, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, în chestionarul pus la mapă am văzut că sunt unele întrebări al căror conținut trece pe lângă politică. Eu consider acest demers o modalitate de a sifona niște bani care, în contrapartidă, să ofere altceva. Nu văd oportună cheltuirea unor bani din bugetul local pentru această cercetare”, a afirmat consilierul PNL.

De aceeași părere este și Florin Titirișcă, interesat mai degrabă de suma pusă la dispoziție de municipalitate. ”Eu o să fiu mai direct. Bănuim cine o să câștige licitația. Dar nu cred că va fi licitație, cred că va fi încredințare directă. Nu avem de ce să facem chestionare la trei ani de la începerea mandatului. S-ar putea să fie un chestionar care să mascheze niște întrebări politice. Nu ne spuneți câți bani alocăm pentru așa ceva. Este foarte important. Efectuăm un sondaj cu sume nelimitate? Asta este foarte important pentru toată lumea. Poate ar trebui să analizăm primul chestionar, să vedem câte lucruri am îndreptat, ce mai avem de făcut…”

La rândul său, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, a găsit argumente pozitive pentru care se va realiza acest sondaj. ”În primul rând, vreau să vă spun un lucru: puteam să fac acest sondaj și fără să vă consult pe dumneavoastră. Mi s-a părut firesc să vin în consiliul local, dacă este cazul să îmbunătățim. Am avut un asemenea sondaj la început de mandat. Eu, cel puțin, vreau să știu ce am făcut din ce am spus atunci. Dacă o să vă uitați pe întrebări, 80% sau 90% din întrebări sunt aceleași. La vremea aia, instituția primăriei era cotată cu un procent, nu foarte mare, dar era, de neîncredere și de părerea că ar fi corupție. Eu vreau să cred că opinia publică s-a schimbat. Sunt întrebări absolut normale, absolut firești și nu au scopul de a stabili o strategie de campanie a unui partid. Legat de bani, așteptăm oferte de la firme cunoscute. Nu am apelat la firme de cartier. Această bănuială indusă, că am ascunde ceva politic… trebuie să fii nebun în ziua de azi să crezi că se poate face așa ceva. Haideți să fim serioși, în ziua de astăzi, eu cred că nu îndrăznește nimeni să mai gândească, nu să facă așa ceva”, a spus primarul în interpelarea sa. Niciun cuvânt, însă, despre Marius Pieleanu…

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

  1. cati bani, cati bani? de ce nu spui, dragusin? iesi pe strada daca vrei sondaj adevarat, sau iti este frica de oameni, ca multi te injura

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

A sunat clopoțelul !

Următorul articol

Universitatea Alexandria joacă în Liga I de fotbal feminin

Cele mai recente articole de Actualitatea politică