Primăria Alexandria admite că are angajați infectați, dar vrea să deconteze din bani publici costul testărilor PCR

în Actualitatea politică/Administratie

În urma articolul publicat ieri de Ziarul Liber în Teleorman, cu privire la faptul că Primăria Alexandria a devenit focar de infectare cu COVID-19, Primăria Alexandria a revenit cu lămuriri. În documentul transmis ziarului nostru, instituția susține că acum are 4 cazuri de angajați infectați, 3 angajați vindecați și unul decedat. Instituția pretinde că angajații se protejează la locul de muncă și că ia toate măsurile posibile pentru limitarea răspândirii bolii.

Mai mult, s-ar intenționa decontarea din bani publici a testărilor PCR efectuate de angajații instituției. Măsura s-ar vota în Consiliul Local cu prima ocazie.

“Urmare articolului publicat de dvs., vă facem cunoscut faptul că în prezent, la data de 15.10.2020, la nivelul Primăriei municipiului Alexandria sunt 4 cazuri active, un numar de 3 salariați au fost declarați vindecați și o persoană decedată. Referitor la Direcția Impozite și Taxe Locale vă aducem la cunoștință următoarele aspecte:

– două persoane din cadrul Direcției Impozite și Taxe Locale au fost confirmate pozitiv în data de 15.10.2020.

În data de 12.10.2020 (luni), persoanele în cauză au fost prezente la locul de muncă, neavând niciun simptom specific infectării cu virusul SARS-CoV-2. În seara zilei de luni au început să prezinte simptomatologie specifică, drept pentru care au anunțat șeful direct, iar din data de 13.10.2020 (marți)  nu s-au mai prezentat la locul de muncă.

În urma anchetei epidemiologice efectuată de către D.S.P. Teleorman, s-a stabilit că niciun coleg de serviciu nu trebuie să intre în carantină la domiciliu deoarece persoanele confirmate au declarat că au purtat mască de protecție FFP 2 și mănuși, ceea ce reiese și din declarațiile colegilor de birou.

Nicio persoană din cadrul direcției mai sus-menționată nu a fost prezentă la serviciu cu simptomatologie specifică infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Menționăm că introducerea unor persoane în carantină la domiciliu sau instituționalizată este de competența D.S.P. Teleorman, numai în urma efectuarii anchetei epidemiologice. Primaria municipiului Alexandria nu are nicio competență legală în acest sens.

Referitor la decesul persoanei la care faceți referire în articol, vă comunicăm faptul că, în data de 29.09.2020 a fost înaintată adresa nr. 21795 din partea Primariei municipiului Alexandria către D.S.P. Teleorman prin care au fost comunicați contacții direcți ai acestuia. În urma efectuării anchetei epidemiologice s-a stabilit ca o singură persoană să fie plasată în carantină la domiciliu.

Primaria municipiului Alexandria, respectă și a respectat întru totul prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și prevederile hotărârilor succesive de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

La nivelul Primariei municipiului Alexandria au fost luate urmatoarele măsuri de protecție pentru salariați:

  • acordarea în mod gratuit a măștilor de protecție, fiind instituită obligativitatea purtării acestora;
  • efectuarea de teste rapide, în mod repetat, pentru colegii care lucrează în mod direct cu publicul;
  • efectuarea triajului epidemiologic la începutul programului de lucru în mod obligatoriu pentru toți salariații;
  • asigurarea în mod gratuit de dezinfectant pentru suprafețe și pentru dezinfectarea mâinilor;
  • asigurarea de dispersoare și săpun lichid la toaletele instituțiilor;
  • dezinfecția generală, în mod regulat, a tuturor punctelor de lucru ale instituției.
  • introducerea, înca din luna aprilie, acolo unde este posibil, a muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă;

            În prima ședință ordinară a Consiliului Local al municipiului Alexandria va fi supus dezbaterii și aprobării decontarea din bugetul local a sumelor plătite de către salariații Primariei municipiului Alexandria și a serviciilor publice subordonate Consiliului Local al municipiului Alexandria pentru testele RT-PCR efectuate, la cerere, pe cheltuiala acestora și care nu se încadrează în protocolul de testare al DSP Teleorman.

Din datele comunicate, în mod oficial și în mod formal (luându-se legătura direct cu persoanele confirmate), niciuna nu se află în stare gravă.“, se arată în comunicarea primăriei.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*