Prezidențiale fără substanță și fără… electorat

în Percepţii ieşite... din tipar

candidatNicky Serețeanu

Au mai rămas mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale din România, și până acum, deși cărțile par a fi jucate și zarurile aruncate, niciun personaj politic care și-a anunțat candidatura la cea mai înaltă funcție în stat nu pare să aibă prea multă substanță. Mai mult decât atat, nimeni nu a venit până acum cu un program politic, ci doar cu pomeni electorale or campanii negative îndreptate împotriva contracandidaților. Semn că politicienii se adaptează electoratului care, în loc de a merge la vot și a susține cu toată tăria un candidat în care crede, o face din resentiment, oferind doar vot negativ: „Să-l votăm pe X ca să nu iasă Y! ”

Pentru că electoratul actual din Romania se împarte, principial, și în principal, în 3 categorii:

  • Gregarii care votează în schimbul pomenilor electorale cu cine le spune popa/primarul/reprezentantul partidului aflat la putere în zonă
  • Persoanele care oferă vot negativ
  • Electoratul care oferă vot de blam, neprezentându-se la scrutin ori anulându-și votul

Toate cele 3 categorii de mai sus, cumulate, oferă un rezultat foarte periculos, atât pentru democrație și statul de drept, cât și pentru viata de zi cu zi a românilor.

Și parcă am avea nevoie de o a patra categorie, cea a electoratului care să creadă, de ce nu, cu toată inima în candidatul pe care îl votează. Dar pentru asta, am avea nevoie de un candidat viabil, just, cu un program politic serios și, ca și caracter, de substanță. Noi tindem să credem că acest tip de personaj nu poate să fie din cadrul politicienilor, sau, cel puțin, politicienilor care s-au perindat pe la putere în ultimii 24 de ani.

Asemenea unor hiene lihnite care, între timp, au devenit veritabili buldogi obezi de la atâta ciolan plin de carne, care, în peste două decenii, parcă a rămas necomestibil.

Dar ce contează, cât timp poate fi ros în continuare, cu girul celor cărora nu le trebuie decât câteva așchii pentru a și-l da?

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*