Prevederi abuzive în unele școli din Teleorman: ”Fără perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părți ale corpului”

în Actualitate/Actualitatea politică/Educatie/Învățământ

Consiliul Județean al Elevilor Teleorman, condus de Albert Sareh, a analizat regulamentele școlilor și liceelor din județ și a realizat un raport, “în vederea verificării respectării în totalitate a prevederilor din Statutul Elevului (S.E.), Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (R.O.F.U.I.P.) sau alte acte normative superioare din punct de vedere ierarhic, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Teleorman”. Raportul poate fi analizat aici

La Liceul Tehnologic “Sfântul Haralambie”, liceenilor le sunt interzise următoarele:

“(1) A. Pentru băieți:

  • părul vopsit, frizuri provocatoare, ostentative, părul lung neîngrijit, neprins la spate;
  • barbă/mustață, cercei, piercinguri;
  • pantaloni scurți tip șort sau extravaganți la elevii de liceu;
  • tricouri cu înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii;

B. Pentru fete:

  • părul vopsit în culori stridente, frizurile provocatoare, părul lung neîngrijit; machiajul exagerat, bijuteriile ostentative;
  • purtarea bluzelor foarte decoltate, transparente sau scurte; a fustelor cu talie joasă și / sau mulate și / sau foarte scurte precum și a pantalonilor scurți sau a colanților fără fustă sau sarafan;”

La Liceul Teoretic Constantin Noica, elevilor le este interzis să vină cu părul vopsit “în culori stridente”, să aibă “piercing pe față (nas, buze, sprâncene)”, “blugi decupați, franjurați, cu aplicații (lanțuri)” sau “pantaloni cu talie joasă”. Prevederile fac parte din Regulamentul Liceului, care stipulează că cei care le încalcă “vor avea nota scăzută la purtare cu minim 1 punct“.

La Liceul Tehnologic Drăgănești-Vlașca, regulamentul stipulează că “băieții vor avea părul îngrijit, fără tunsori extravagante. Nu se admit perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părți ale corpului. În caz contrar, vor fi sancționați conform prezentului regulament“. De asemenea, documentul stabilește că “fetele vor avea coafuri adecvate; nu se admite machiaj exagerat“, iar “la a treia abatere, atât fetele cât și băieții vor fi sancționați și cu scăderea notei la purtare cu 1 punct“.

Consiliul Județean al Elevilor Teleorman acuză că aceste reguli intră în contradicție cu Statutul Elevului, care spune că “elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii” (Art. 6, alin. 2 din Statut) și menționează “dreptul de a învăța într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți” (Art. 7, lit. p).

Raportul a fost realizat pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la problemele educaționale care afectează starea generală a învățământului teleormănean. Documentul este întocmit sub egida campaniei „Milităm pentru pROFesionalism în educație”, derulată în perioada mai-august 2019. Prin intermediul acestei inițiative, Biroul executiv al structurii și-a propus identificarea și soluționarea situațiilor de nerespectare a reglementărilor stipulate în acte normative ierarhic superioare precum Statutul Elevului și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar de către școlile teleormănene. Interpretarea subiectivă a legii a devenit un real pericol în asigurarea echilibrului necesarunui act educațional calitativ și performant”, scrie într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman.

„​În urma analizării complete a regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ preuniversitar din teritoriu care au răspuns solicitării noastre în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am sesizat o serie vastă de nereguli provocate de neacceptarea de către forurile decizionale a faptului că oricare prevedere dintr-un regulament intern al unei școli care se află în contradicție cu articolele stipulate din Statutul Elevului, ROFUIP, LEN sau oricărui alt document superior din punct de vedere ierarhic, este nulă de drept”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, Albert Sareh.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

  1. Îmi vine să râd. O anumită profesoară de matematică, Mirela să-i spunem, avea obiceiul de-a intra cu decolteul adânc in biroul unui politruc din ISJTR. E de prisos să spun că era prima la gradații !? Cadrele didactice din Teleorman nu pot reprezenta un exemplu de moralitate pentru copii.Prin urmare de unde atâta cutume!?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*