liberinteleorman.ro

Premieră mondială pentru România în Himalaya. Printre românii care au participat la expediția pe Muntele Pumori se numără și un teleormănean!

9 noiembrie 2018

Carmen Dumitrescu

Muntele Pumori este unul dintre piscurile emblematice ale regiunii Solo Khumbu, aflat în vecinătatea muntelui Everest. În cultura nepaleză, Pumori este tradus drept „fata nemăritată a Everestului” și este poziționat față în față cu Everestul. Dacă Everestul e, de principiu, o țintă predilectă a multor alpiniști, în urma marketingului foarte agresiv, pantele abrupte ale muntelui Pumori rămân tăcute și nepopulate, astfel că numai o echipă de oameni foarte curajoși își asumă cu adevărat o astfel de ascensiune prin locuri atât de sălbatice. Premiera în alpinism semnifică efectuarea unui traseu într-un perete al muntelui sau a unui traseu care conduce spre un vârf pe care nu a mai ajuns nimeni înainte. Despre o premieră putem discuta, atunci când vine vorba despre ascensiunea în Himalaya, pe muntele Pumori (7161 m) a lui Romeo Popa, Teofil Vlad și Zsolt Torok în perioada 12 octombrie – 21 octombrie 2018.

Teleormăneanul Ciprian Radu pe muntele Pumori, Himalaya.

Alături de cei trei alpiniști s-a aflat și teleormăneanul Ciprian Radu, în postura de base camp manager. Acesta ne-a povestit că experiența a fost una cu totul și cu totul specială și foarte dificil de uitat vreodată: „Nu au existat probleme logistice și de sănătate pentru membrii echipei. Poate doar lipsa dușului în tabăra de bază. Teo și Romică au plecat cu o săptămână înaintra mea și a lui Zsolt, petrecând mai multe zile la peste 5000 m, pentru o mai bună aclimatizare. Starea psihică și fizică a echipei a fost extraordinară pe toată durata expediției. Ca și experiență personală, am ajuns să-mi cunosc anumite limite peste care nu credeam că puteam trece. dar cred că extrem de importantă este atmosfera și starea psihică și emoțională a echipei. În acest caz, au fost la cote maxime.”

„Călătoria Micului Prinț” este, de aceea, o veritabilă probă de curaj și angajament, mai ales că muntele Pumori are o rată extrem de scăzută de reușită, chiar și dacă alpiniștii se implică în urmarea traseului clasic. Potrivit unuia dintre membrii echipei, Zsolt Torok, ideea de a cuceri muntele Pumori este una destul de veche, visul acestei călătorii extrem de riscante ivindu-se în mintea lui încă din anul 2015: „Ideea unei linii noi s-a formulat în mintea mea încă din 2015, anul cutremurului din Nepal, când am avut ocazia să studiez bine pereții și am intuit o rută nouă în Peretele Sud-Estic (încă neurcat). “Călătoria Micului Print” începe la 5660m, de la baza ghețarului abrupt (con de dejecție al avalanșelor). Am ales strategia stilului alpin, cu o singură intrare, fără ajutor sherpa, fără oxigen și fără ajutor din exterior. Echipa noastră, formată din Romeo Popa, Teofil Vlad și eu, a convenit să instalam la 5660m, la baza ghetarului, un cort care ne servea ca punct de plecare direct în traseu; se poate numi tabăra de bază avansată (advanced base camp – ABC). Aici am adunat echipamentul, mâncarea, buteliile cu gaz și tot ce este necesar pentru a avea resurse pentru ascensiune. Din acest punct, în funcție de teren, am stabilit locuri de bivuac, în număr de 3, în perete, ca în ziua a 4-a să ieșim definitiv din perete și să stabilim ultima tabăra chiar în creasta care duce spre vârf.”

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Protecţia oamenilor cu dizabilităţi prin respectarea demnităţii lor

Următorul articol

O absolventă a unui curs de make-up din Teleorman, la Ministerul Afacerilor Externe

Cele mai recente articole de Cultură