Preacinstitul Nicolae Zavera – consilierul tăcerii

în Actualitatea politică

Monica Vasilescu

Niculae ZaveraMai e un pic și li se încheie mandatul celor care ”fac legea” în Teleorman. Consilierii județeni, pentru că despre ei vorbim, s-au așezat, în majoritatea lor, încă din 2012, la Masa Tăcerii. Mulți au ocupat un loc ”de formă” în Consiliul Județean Teleorman și au domnit așa vreme de trei ani și jumătate sau aproape opt ani, în funcție de câte mandate au apucat.

Printre ”muți” se zărește și Nicolae Zavera. Sigur, dacă le spunem oamenilor din Teleorman, străini de lumea politică și administrativă, că Nicolae Zavera ocupă unul dintre scaunele importante de la județ, aceștia dau abitir din umeri. Bineînțeles, vina le aparține în primul rând lor, pentru că au girat, prin vot, liste de partid cu oameni pe care nu i-au văzut nici măcar în poze.

Revenind la protagonistul acestei rubrici, fără să punem la socoteală depunerea jurământului, acesta a tăcut mâlc în zecile de ședințe la care a participat în calitate de consilier județean și de vicepreședinte al instituției. Deși a jurat să respecte legile țării și să facă tot ceea ce-i stă în puteri pentru binele teleormănenilor, elanul fotoliului din piele l-a atras atât de mult încât nu prea mai face altceva în afară de rotațiile zilnice de la gura biroului. În întrunirile consilierilor județeni, Zavera se rezumă la a fi un spectator civilizat, radicând mâna la comandă fără a comenta. De inițiative, amendamente sau proiecte de hotărâri nici nu poate fi vorba. Ca vicepreședinte, mai iese din birou pentru a lua parte la diverse întâlniri, cu teme sociale sau administrative, la care se rezumă la simpla prezență sau la a rosti câteva cuvinte de protocol și cam atât.

Dacă ar fi să ne referim la drumul politic al omului, se pare că acesta nu a fost unul cu prea multe obstacole, fiindcă pe el l-au ajutat extrem de mult resursele sale din vremurile apuse și felul său de a fi, un individ la locul lui, care face tot ceea ce i se sugerează fără a cere ceva în schimb, poate doar un loc stabil care să-i asigure confortul. Altfel, este cunoscut ca fiind un om destul de onest și modest.

Acum, la final de mandat, nimeni nu mai are așteptări de la el. Dacă s-ar gândi să ridice o clipă capul din pământ și să deschidă gura, ar fi șoc și groază în CJ Teleorman, după ce audiența va constata că Zavera are voce. Râdem, glumim, dar acesta este unul dintre politicienii pe care poporul teleormănean l-a pus într-o funcție de decizie cu speranța că județul nu va mai fi primul de la coada tuturor clasamentelor, dar sentimentele de încredere s-au dovedit a fi zadarnice, iar asta nu este o situație singulară, fiindcă ai noștri consilieri profită de faptul că nu pot fi trași la răspundere și, fie ca au rol de figurant, fie că dezbat hotărârile, își duc la bun sfârșit mandatul încredințat.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

4 Comments

  1. Un activist al PCR-lui si perfectionat politic in gainarii de Mocanu si Lunganu cat timp a lucrat la Maldaieni la crescatoria de pui!!!!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*