liberinteleorman.ro

Povestea unui campion. Cristian Petrișor și-a definit viața prin sport după o tragedie în familie

31 august 2017

Monica Vasilescu

Sportul înobilează, iar asta simte în propriul corp Cristian Petrișor, un tânăr din Teleorman, care și-a lăsat mușchii pe mâna sa și a pornit, încrezător, spre performanță. Cristian este un băiat ca oricare altul de vârsta sa, dar spre deosebire de majoritatea, el a conștientizat încă de mic importanța unei discipline și coordonări în tot ce face, iar asta s-a putut face printr-un sport destul de rar la noi, pe care adepții lui îl numesc street workout, în traducere liberă însemnând antrenamente de stradă. Viața l-a învățat să se descurce singur și așa a ajuns să aibă, până la vârsta de 21 ani, o poveste interesantă și necesară ca exemplu de hotărâre, determinare și muncă susţinută. A rămas fără mamă în adolescență, la numai 16 ani, tragedie după care a urmat o perioadă grea, în care Cristian a găsit refugiu iluzoriu în țigări și, uneori, chiar alcool. Din fericire, a realizat repede că totul este o pierdere de timp și de sănătate și a căutat calea spre un trai mai ordonat și echilibrat, prin sport.

A ales street workout, ramură care are câte puţin din gimnastică, breakdance sau fitness urban și, chiar dacă și această pregătire presupune o serie de cheltuieli pe care le suportă cu greu în momentele de față, el este optimist și continuă să-și lucreze corpul, așa cum face de patru ani încoace, pe cont propriu, devenind campion național. Acest sport de stradă este bazat pe exerciţii statice, dinamice şi de forţă, realizate cu greutatea corporală, iar ca să fii bun, aşa cum este Cristian Petrișor, e nevoie de motivație, multă forţă, rezistenţă şi tehnică bună. În felul acesta a devenit autodidact, serios şi ambiţios, continuând se se perfecționeze fiindcă sportul l-a convins că singura opțiune spre victorie este lupta cu sine pentru depășirea limitelor. Într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman, Cristian a povestit cât de greu i-a fost să se adune emoțional după pierderea suferită și să se construiască în așa fel încât să se mulțumească în primul rând pe el.

Reporter: Cristian, de când practici acest sport?

Cristian Petrișor: Am patru ani experiență în street workout. În tot acest timp, mi-am creat propriile metode de antrenament. La început, pur și simplu am vrut să arăt bine. Și am vrut să fac ceva diferit. Am început ușor, cu tracțiuni, abdomene, iar apoi am studiat pe internet în detaliu.

R.: Ai fost autodidact din câte înțeleg…

C.P.: Da. Am fost propriul meu antrenor. Am înțeles elementele, am știut ce trebuia să fac și mi-a plăcut. La început a fost foarte greu, dar cu timpul am evoluat. Chiar dacă îmi venea să renunț uneori, am continuat că știu că nimic în viață nu e ușor de realizat.

R.: Și ce te-a motivat?

C.P.: Schimbarea și faptul că vedeam rezultate. Mi-am propus de fiecare dată să fiu mai bun. Altă cale nu am avut în afară de sport. Ușor, ușor, am reușit. Am fost la un campionat național, s-a desfășurat la Orăștie, în 2015, acolo unde am fost vicecampion național. A fost primul meu eveniment. M-am bucurat foarte tare. Mă simțeam bine că am realizat ceva prin munca mea. Apoi, mi-am făcut cunoștințe în domeniu și am fost chemat la tot felul de evenimente. La Cupa României, în 2016, la București, am fost campion la nivel de țară. A fost o experiență extraordinară.

R.: Ce trebuie să știe lumea despre acest sport?

C.P.: În primul rând, street workout-ul este un sport de spectacol. Se practică doar cu propria greutate, pe o bară, cu multă imaginație.

R.: Tu unde te antrenezi?

C.P.: În propria mea curte, la Poroschia. Mi-am amenajat singur un loc pentru antrenament. Mi-am scris pe foaie ce trebuie să fac și mi-am creat propriul stil de antrenament. Nu am un program anume stabilit, când simt nevoia să mă antrenez, mă duc și asta fac.

R.: Ce înseamnă sportul acesta pentru tine?

C.P.: M-a schimbat. Nu doar fizic, ci și psihic. E o educație pentru mine. Am trecut prin momente foarte grele, după ce mama mea a murit. Aveam 16 ani și mă apucasem de fumat și chiar de băut. Sportul ăsta m-a ajutat să-mi revin și să mă întrept către o cale mai bună.

R.: Mai practici și alt sport?

C.P.: Pe lângă street workout, fac și calistenics, care presupune seturi și repetări. Modelează corpul. În schimb, street workout este spectaculos, poți face fel și fel de jonglerii.

R.: Este periculos? Întreb asta având în vedere că nu există nicio protecție pe jos, poți să cazi…

C.P.: Da. Poate fi, dacă nu ești conștient de ceea ce îți propui să faci, dacă nu te antrenezi corespunzător. Cu antrenament, totul devine mai ușor.

R.: Cui l-ai recomanda?

C.P.: Tuturor. Sportul ăsta este pentru toată lumea și pentru toate vârstele. Sunt și fete în țară care practică și au făcut performanță. Eu aș vrea să fie promovat mai mult și fac tot ce pot pentru asta, prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție. Unii m-au văzut lucrând și au fost interesați de ceea ce fac. Pot să spun că am inspirat câțiva să facă acest antrenament și asta mă bucură foarte mult.

R.: Pentru ce te pregătești acum?

C.P.: Pe 9 septembrie o să plec la un alt eveniment. La Timișoara, se va desfășura ziua națională a tracțiunilor și va fi o nouă experiență pentru mine. Din câte am înțeles, va fi o competiție caritabilă. Banii se vor duce la copiii nevoiași. Mă duc cu cea mai mare plăcere acolo.

R.: Atunci când te duci la concurs, îți propui un țel sau mergi pe ideea ”ce o fi o fi”?

C.P.: Îmi doresc tot timpul să câștig, bineînțeles!

R.: Și când nu câștigi ce faci?

C.P.: O iau de la capăt și văd unde am greșit. Nu renunț. Am avut o ambiție mare pentru a vedea o schimbare în bine, să fac ceva cu viața mea.

R.: Pe viitor ce vei face?

C.P.: Am în plan să fac niște cursuri pentru fitness, pentru că am nevoie și de teorie. Aș vrea să fiu antrenor, la un moment dat.

R.: Te-ai gândit să pleci din țară?

C.P.: Dacă nu se poate aici, da, plec în altă parte. Mi-ar plăcea să rămân, să dezvolt ceva aici, dar este o situație grea. Se găsesc greu locuri de muncă, iar în sport e cu atât mai dificil.

R.: Ai încercat să ceri sprijin administrației locale pentru a dezvolta acest sport?

C.P.: Până acum, nu. Dar m-am gândit la asta. Pe lângă faptul că am nevoie de sponsorizări pentru diferite competiții, m-am gândit să propun un proiect pentru un parc în Alexandria destinat street workout-ului. Am văzut că unele sporturi sunt sprijinite și se fac tot felul de amenajări la pădure. De ce nu și un loc destinat acestui sport?

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

De ziua Alexandriei, primarul Victor Drăgușin a cerut comunității să lupte împotriva manipulării

Următorul articol

„Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” – campanie de prevenire a furturilor din locuinţe

Cele mai recente articole de Interviu