liberinteleorman.ro

Povestea teleormăneanului care a scos cărțile pe uliță – Relu Voicu: „Tot ce îmi doresc să fac e să-i împrietenesc pe copii cu cărțile!”

15 septembrie 2018

Carmen Dumitrescu

Inspirat de o idee a unor englezi, un teleormănean din mica localitate Scrioaștea a încropit un plan măreț: acela de a asigura copiilor din localitatea sa un contact direct cu cărțile. Într-o lume în care cunoașterea se asimilează din mediul virtual, încercarea de a-i apropia pe cei mici de cărți este una cu adevărat temerară. Iar Relu Voicu a reușit, în numai o lună, să pună fundamentul unei contrucții care ar putea avea succes nu numai în Teleorman, ci la nivelul tuturor comunităților rurale din România.

Povestea este simplă: în comuna Scrioaștea nu există o bibliotecă de unde cei mici să poată împrumuta cărți. Și situația e valabilă în aproape toate localitățile rurale din județ. Relu Voicu, întors din București în casa părintească din Scrioaștea a simțit această lipsă.

Așa că atunci când, absolut accidental, a remarcat dorința oamenilor de pe Facebook de a sări în ajutorul celorlalți oameni, lui Relu i s-a aprins o lumină în minte. Cea din suflet exista deja. Așa că a scos, pur și simplu, cărțile personale, dar și cărțile primite drept donație de la oameni de bine în stradă, pe ulița localității sale. La început, ideea a părut fantezistă și lumea era doar curioasă. Dar interesul celor mici de a se împrieteni cu cărțile l-a determinat pe Relu să-și dorească mai mult: înființarea a două mini-biblioteci în apropierea școlii și grădiniței din comună, pentru că elevii să le întâlnească în drumul lor și să se apropie de cărți. A făcut în acest sens o solicitare către Consiliul local al localității și așteaptă ca oameni de bine să-l ajute, prin donații constând în materiale de construcție, cărți sau bani, pentru a pune pe picioare acest proiect nobil al său.

Pur și simplu mi s-a reactivat o chestie ascunsă pe sinapsă, pentru că, cu mai mulți ani în urmă, am citit pe net nebunia pe care o făcuseră doi studenți englezi. Reinventaseră niște biblioteci în niște cabine telefonice. Atunci când am văzut asta, mi s-a părut absolut demențial. Dar fiind complet singur aici și neavând nici bani, am abandonat ideea. Până acum, când am remarcat câtă dorință de implicare au oamenii de pe Facebook. Dacă există oameni dispuși să sară în ajutorul unor nevoiași cu bani, atunci sigur sunt și oameni care înțeleg cât de important e să le oferi copiilor acces la cărți. Mai ales în mediul rural. Am postat, deci, pe Facebook această părere și foarte mulți oameni au reacționat. Așa a început totul. Apoi am scos cărțile pe uliță, în fața porții mele. Dar nu le pot scoate zilnic, pentru că ar însemna să-mi bat joc de cărți. Soarele, vântul le pot deteriora. Și atunci prefer să le scot doar sâmbăta. De aceea, cred că e important ca până la venirea iernii să pot amenaja cele două mini-biblioteci. Am făcut un calcul al materialelor de construcție de care am nevoie și totul s-ar rezolva cu o mie de euro.  – a declarat în exclusivitate pentru Liber în Teleorman Relu Voicu.

Inițiativa este de-a dreptul colosală, ca semnificație și importanță. Pentru că realmente, mediul rural nu oferă copiilor născuți acolo accesul la cunoaștere. Iar Centrul Cultural, care ar trebui să fie implicat în viața culturală de la sat, deși primește foarte mulți bani de la Consiliul Județean Teleorman anual, preferă să-i dea înapoi decât să-i folosească în scopuri din acestea. Faptul că un om a luat o inițiativă uriașă e de încurajat. Iar proiectul „Cu cărțile pe uliță” este unul care merită cu adevărat susținere. Și din partea noastră, dar mai ales din partea autorităților responsabile de educarea acestui județ.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Liviu Dragnea, audiat la Parchetul General

Următorul articol

O elevă din Teleorman susține că a fost hărțuită sexual în biblioteca școlii de profesorul ei

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Universală a Iei

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la