Monica Vasilescu
Comuna Crîngu, din județul Teleorman, are, de acum, o nouă reconfirmare a identităţii prin monografia lansată în lumea literaturii de scriitorul Paul Șchiopu, autor care are în palmares numeroase studii științifice ample asupra unor localități sau stări de fapt din județul natal.
”Monografia comunei Crîngu, județul Teleorman, satele Crîngu și Secara” este o lucrare complexă, în care au fost documentate date și cifre cuprinzând toate sferele vieții spirituale și social-economice ale localității.
În demersul său publicistic, autorul Paul Șchiopu a adunat informații pentru a le transforma într-un volum alăturat celor în jur de 20 de cărți ce îi poartă semnătura. Printre monografiile sale, regăsim ilustrate localități precum: Nanov, Ulmeni, Urlui, Broșteanca și Furculești. ”Am revenit pe tărâmul monografiilor în vara anului 2016, la îndemnul prietenilor Iordache Pamfil și Ene Ion, care au insistat să scriu despre satul lor – Crîngu. (…) Satul îmi este cunoscut încă din copilărie, când mergeam cu vitele la păscut, în luncă, cum îi spuneam noi, ulmenarii, islazului dinspre Furculești, dar și din perioada 1972-1985, când lucram la Direcția Agricolă, respectiv Banca Agricolă”, a scris Paul Șchiopu, în argumentul pe care l-a făcut la începutul cărții.
Lucrarea apărută la editura Velox din Alexandria are 162 de pagini care conțin date importante, evenimente și povești din viața satului monografiat. Paul Șchiopu a reușit să arate o activitate meticuloasă de cercetare în arhive și biblioteci prin care a refăcut o epocă semnificativă din starea locului.
Cât despre resorturile aflate în spatele proiectului editorial, acestea au fost edificate de însuși semnatarul monografiei: ”Aceasta carte, ca și celelalte, a fost scrisă cu pasiune și respect pentru oamenii care au trăit și au dat viață acestor meleaguri. Am dăruit toată stăruința să scot la iveală ocupațiile, grijile, patimile și momentele prin care au trecut. Dacă am reușit, sunt mândru că am redat posterității un fragment din ce a însemnat locuirea acestei zone și că tot ce am realizat am realizat numai și numai din dragoste pentru satul teleormănean. Orice scriere despre satele teleormănene este întotdeauna o mărturie peste timp, o mică și modestă contribuție la istoria neamului nostru, dar, mai ales, a comunității locale”.