liberinteleorman.ro

Porcii lui Dragnea construiesc imperii

28 martie 2016

romcip2Carmen Dumitrescu

Dacă te uiţi în declaraţia de avere a baronului roşu, n-ai cum să nu râzi. Omul e proprietarul unor case şi terenuri modeste, situate prin Alexandria, Turnu Măgurele şi Buşteni, dar şi al unei autoutilitare Dacia. Venituri prea mari nu pare să aibă, că omul îşi ia banii de la stat. Şi atunci cum a reuşit Dragnea să-şi construiască ditamai conacul pe patru locuri de casă trebuie să rămână un mister. Nu de alta, dar nici Bombonica nu încasează, în calitate de economist, vreun salariu de natură să ne ia ochii. Privind suprafaţa, ai tendinţa să te întrebi de unde fură Dragnea ca să-şi permită atâta lux. Că, ne credeţi sau nu, nici piscina şi nici terenurile de tenis nu sunt chiar ieftin de întreţinut… Ei bine, am putea plasa toată bunăstarea lui Dragnea în spinarea Teldrum. Dar am greşi. Pentru că baronul nu are doar o afacere de success în Teleorman. Ci mai multe. Evident, veţi întreba cu ochii măriţi de uimire cum e posibil ca afacerile în cauză să nu apară şi în declaraţia de avere a lui Dragnea. Simplu! Pentru că baronul îşi camuflează talentul de afacerist prin interpuşi. Care nu sunt de orice fel. Ci doar prieteni şi membri ai familiei. Că pe lumea asta trebuie să te bazezi pe familie şi prieteni, mai ales că ei sunt mereu dispuși să dea cu subsemnatul pe unde trebuie, în caz de forță majoră. E adevărat că baronul şi-a trecut unele interese şi pe numele şoferilor sau chiar a cuierului personal, dar acelea nu sunt afacerile care contează. Aşa că în cadrul acestei ediţii veţi avea ocazia să aflaţi povestea unei alte mari afaceri, marca “Dragnea”, trecută, de-a lungul vremii, pe numele prietenilor şi chiar a fiului de baron, care pare să se descurce la fel de bine în viaţă ca orice altă odraslă de şmecher. Nu trebuie să ne credeţi, analizaţi doar documentele şi îmbinaţi punctele lipsă. Rezultatul va fi de-a dreptul şocant.

Romcip Salcia sau povestea unor porci de succes

romcip5Cu toții știm cât de bune sunt mezelurile de Salcia. Că doar le cumpărăm de la Proinvest și toate bunurile comercializate și promovate de pesediști au un gust cu totul și cu totul aparte. Potrivit informațiilor furnizate de administratorul site-ului ROMCIP Salcia, prin ferma zootehnică, abator, fabrica de procesare a cărnii de porc, societatea asigură: comercializarea de porci grași cu potențial genetic superior, carcase și semicarcase de porc și comercializarea produselor din carne de porc. Societatea are vechime pe piața cărnii din Teleorman, fiind chiar una dintre cele mai reprezentative din domeniul zootehniei și industriei alimentare de la noi. Dar să încetăm cu reclama, că porcii n-au nicio legătură cu presa liberă, și să intrăm în profunzimea acestei afaceri de mare succes!

romcip6 Analizând o serie de documente interne ale firmei, am constatat cu stupoare că pe la Romcip s-au perindat în acte cam toți apropiații lui Dragnea. L-am regăsit prin hârtii pe Florin Tunaru, pe Tatiana Sandu, pe Elvira Tunaru, pe Petre Pitiș, pe Maria Păun, Emil Lungu și alții. De asemenea, am descoperit și strânsele legături ale firmei Romcip cu Teldrumul. Căci, culmea, toate afacerile gestionate de apropiații lui Dragnea sunt sprijinite din greu de Teldrum, dar chestiunea nu pare să preocupe pe nimeni. Nici măcar pe procurorii DNA. Treaba lor… Noi le oferim doar niște repere simple. Așadar, prin anul 2011, societatea comercială Teldrum SA Alexandria, în urma convocării efectuate de președintele Consiliului de Administrație, Petre Pitiș, stabilea termenii unei relații economice cu S.C. Agrotrust (atribuită de presă lui Mihai Putineanu) și cu S.C. ROMCIP SA, precum și condițiile negociate cu UniCredit Țiriac Bank  în vederea constituirii unei garanții personale de către Teldrum pentru garantarea creditelor contractate de cele două societăți menționate anterior de la aceeași instituție bancară. S-a aprobat astfel contractarea de către Teldrum a două facilități de credit, una în sumă de 18.000.000,00 lei și alta în sumă de 10.000.000,00 lei, pentru a căror garantare s-a aprobat ipotecarea proprietății Teldrum, garanția reală mobilă asupra echipamentelor din proprietatea Teldrum și încheierea unor polițe de asigurare a bunurilor mobile și imobile, precum și un bilet la ordin emis în alb de cătreTeldrum în favoarea instituției bancare. De ce ar fi făcut Teldrum asemenea sacrificii pentru Agrotrust și Romcip nu puteam înțelege. Așa că am căutat mai departe și am descoperit unele explicații.

Ștefan Dragnea, șef la ferma de porci

Noi nu știm prea bine cine este Ștefan Valentin Dragnea, dar după nume și numărul mașinii, deducem că ar fi fiul baronului. Ce legătură are el cu toată povestea asta? Păi aruncând o privire asupra componenței adunării generale a asociaților Romcip Salcia, descoperim că Ludikon System SRL este asociatul majoritar, deținând 99,84% din capitalul social al acesteia. Dar ce e cu acest Ludikon System SRL? Păi… dacă ne uităm la reprezentanții legali ai firmei, descoperim un anume Dragne Ilie Liviu, care deține 10% din capitalul social al Ludikon și un anume Dragnea Valentin Ștefan, asociat deținând un procent de 90 din capitalul social al societății. Parcă lucrurile nu mai sunt atât de neclare acum, nu? Dacă fiul baronului e șeful fermei de porci și finul baronului e șeful Agrotrust, nu era absolut logic ca Teldrum să-și pună sub ipotecă bunurile de dragul finanțării celor două afaceri de succes? Privind la evoluția profitului și cifrei de afaceri a fermei de porci, putem conchide că baiatul lui Dragnea face treabă bună. Pur și simplu, veniturile familiei cresc semnificativ de la un an la altul și asta îi permite baronului să-și construiască câte conace vrea el și să-și păstreze declarația de avere cât mai liberă de detalii inutile. Înțelegem tot din acte că a fost o vreme când și Petre Pitiș, șeful Teldrum, era la frâiele afacerii cu porci, dar asta se întâmpla cu prea mult timp în urmă ca să mai conteze. Ce contează e că Dragnea a știut să câștige bani dintr-un hotel de-al soției, din câteva afaceri ale fiului și din alte câteva manevre cu bani publici, sub masca unor firme bine aspectate financiar, conduse de prieteni apropiați și de șoferi. Până la urmă, omul are perfectă dreptate: de ce să-ți asumi tu riscurile, când ai atâția oameni dragi în jur, pregătiți în orice clipă să dea cu subsemnatul pe la DNA? Probabil că acesta este și motivul pentru care, la rândul nostru, îl îndrăgim pe Dragnea atât de mult…

 

Advertisement

2 Comments

  1. Mai căutați, și hotelul Felix din Eforie Nord, locul unde sunt cazați toți funcționărașii din CJT sau Euro TR ori elevii premiați la „Parada Europei”, se zice că e a lu’ Moustache!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Primărița de la Ștorobăneasa “o arde” incompatibil?

Următorul articol

Octavian Broșteanu s-a calificat, pentru prima dată, la un festival internațional de muzică

Cele mai recente articole de Actualitatea politică