liberinteleorman.ro

Porcii familiei Dragnea au fost valorificați înainte de pestă. De unde știa Ștefan Dragnea că va veni dezastrul?

7 august 2018

Carmen Dumitrescu

Potrivit informațiilor furnizate de administratorul site-ului ROMCIP Salcia, prin ferma zootehnică, abator și fabrica de procesare a cărnii de porc, societatea asigură: comercializarea de porci grași cu potențial genetic superior, carcase și semicarcase de porc și comercializarea produselor din carne de porc. Societatea are vechime pe piața cărnii din Teleorman, fiind chiar una dintre cele mai reprezentative din domeniul zootehniei și industriei alimentare de la noi. Dar să încetăm cu reclama, că porcii n-au nicio legătură cu presa liberă, și să intrăm în profunzimea acestei afaceri de mare succes!

Analizând o serie de documente interne ale firmei, am constatat cu stupoare că pe la Romcip s-au perindat în acte cam toți apropiații lui Dragnea. L-am regăsit prin hârtii pe Florin Tunaru, pe Tatiana Sandu, pe Elvira Tunaru, pe Petre Pitiș, pe Maria Păun, Emil Lungu și, mai ales, pe fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin. De asemenea, am descoperit și strânsele legături ale firmei Romcip cu Teldrumul. Căci, culmea, toate afacerile gestionate de apropiații lui Dragnea sunt sprijinite din greu de Teldrum, dar chestiunea nu pare să preocupe pe nimeni. Nici măcar pe procurorii DNA. Așadar, prin anul 2011, societatea comercială Teldrum SA Alexandria, în urma convocării efectuate de președintele Consiliului de Administrație, Petre Pitiș, stabilea termenii unei relații economice cu S.C. Agrotrust (atribuită de presă lui Mihai Putineanu) și cu S.C. ROMCIP SA, precum și condițiile negociate cu UniCredit Țiriac Bank  în vederea constituirii unei garanții personale de către Teldrum pentru garantarea creditelor contractate de cele două societăți menționate anterior de la aceeași instituție bancară. S-a aprobat astfel contractarea de către Teldrum a două facilități de credit, una în sumă de 18.000.000,00 lei și alta în sumă de 10.000.000,00 lei, pentru a căror garantare s-a aprobat ipotecarea proprietății Teldrum, garanția reală mobilă asupra echipamentelor din proprietatea Teldrum și încheierea unor polițe de asigurare a bunurilor mobile și imobile, precum și un bilet la ordin emis în alb de cătreTeldrum în favoarea instituției bancare. În anul 2017, firma de porci a fiului de baron avea o cifră de afaceri de 6, 5 milioane de euro. Ca atare, porcii chiar construiesc imperii în Teleorman și nimeni n-ar trebui să aibă ceva de obiectat cu privire la asta.

În schimb, ar putea fi chestiuni de obiectat la altă poveste. La cea cu pesta porcină. De multe zile, veterinarii din Teleorman spun un lucru șocant: „Parcă intenționat nu s-au luat măsurile din timp. Înainte, când erau focare în Ucraina, noi eram deja puși în gardă să ne luăm măsuri. Acum, măsurile s-au luat, parcă intenționat, foarte târziu. Când nu mai e nimic de făcut.”

Încetul cu încetul se confirmă acest lucru. Și nu trebuie decât să ne uităm la felul în care și-a gestionat Romcip afacerea în acest context, al pestei porcine. O investigație exclusivă a jurnaliștilor Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan (https://www.libertatea.ro/ultima-ora/investigatie-exclusiva-baiatul-lui-dragnea-scapat-de-10-000-de-porci-inainte-de-molima-valentin-dragnea-un-om-de-afaceri-mai-bine-informat-decat-altii-2354597) arată limpede faptul că Ștefan Dragnea a valorificat 10.000 de porci, prin comercializare sau prelucrare, exact înainte ca pesta porcină africană să ajungă în această zonă. Ca atare, autoritățile au știut pericolul de extindere a pestei porcine africane, cunoscute pentru gradul ridicat de răspândire și l-au avertizat pe Ștefan a lui Dragnea din timp, astfel încât acesta să-și poată proteja afacerea. În tot acest timp, crescătorii de porci din toată țara se confruntă cu o veritabilă tragedie. Și astfel se confirmă și părerea veterinarilor, care susțin că autoritățile nu au luat măsuri la timp pentru prevenirea nenorocirii de acum, dar și ticăloșia acestor autorități…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Ediția a 13-a a festivalului Ideo Ideis începe cu speranțe mari: „Sper că peste 50 de ani să avem cazare decentă, nu corturi și sală de spectacole la Alexandria!”

Următorul articol

Fratele instigatorului Ovidiu Grosu este polițist în Videle

Cele mai recente articole de Actualitatea politică