Politicienii Teleormanului s-au jucat de-a poeții la final de an

în Actualitatea politică

carteaCarmen Dumitrescu

Se spune că toată lumea se pricepe la politică și fotbal. Ei bine, asta poate fi adevărat pentru oamenii comuni, căci politicienii Teleormanului au demonstrat la acest final de an că ei se descurcă foarte bine și cu poezia. Așa că nu mică ne-a fost mirarea să găsim pe rețelele de socializare scurte momente lirice ale politicienilor și factorilor administrativi, fapt care ne-a confirmat că nu degeaba asculta Hitler muzică simfonică în timp ce ordona asasinate. Puterea vine la pachet și cu un gen de sensibilitate a spiritului apăsat de grele poveri, de neasumate responsabilități și de neșoptite ambiții. Dar, ca să nu mai lungim filosofia artei politice teleormănene, mărturisim că am descoperit cu surprindere și cu amuzament pe cea mai cunoscută rețea de socializare niște adevărate „capodopere” poetice. Mai ales că banalul „La mulți ani!” nu mai prinde la prostime atât de ușor. Așa că îi mulțumim lui Mark Zuckerberg că i-a forțat și pe ai noștri politicieni să-și pună mintea la contribuție. Unora le-a ieșit, altora nu. Dar vă lăsăm să jurizați singuri inspirația poetică a oamenilor noștri așezați în poziții de forță.

carmenDe departe, cea mai creativă urare de pe Facebook i-a aparținut prefectului Carmen Daniela Dan. Inspirată de vreo copertă a unei cărți de Agatha Christie, prefectul și-a vizualizat urarea de final de an ca pe o carte deschisă, ilustrată într-un colț printr-o poză personală, din care atitudinea reiese grație poziției mâinilor și pălăriei negre. Pe cele două pagini ale cărții sufletului ei complex, Carmen Daniela Dan scrie despre oamenii cărora le datorează recunoștință, dar și despre cei care te mint în față și îți arată o imagine cu totul și cu totul falsă. Dacă nu și-a făcut autocritica, înseamnă că noi n-am înțeles nimic. Dar ne-am obișnuit să nu prea înțelegem cum stă treaba cu manipularea. Totuși, deși precizează că nu are „harul unui scriitor și nici cuvintele unui poet”, noi o contrazicem. Mai bine scriați poezii, doamna prefect! Talentul are felul lui de a ieși la suprafață și până acum l-ați demonstrat doar în materie de cultură, nu și în administrație.

Și mai liric decât prefectul a vrut să fie liberalul Florin Neagu. Acesta a compus un plugușor special pentru zimniceni, pe care l-a postat pe Facebook, în ideea că nimic nu cântărește în eventualitatea campaniei electorale mai mult decât o poezie originală. Noi nu știm dacă Neagu a stat s-o scrie, dar mărturisim că am zâmbit amar citind-o. Nu de mila oamenilor din Zimnicea, ci de teama că vom avea o luptă electorală a poeților, nu a politicienilor. Versurile sunt amuzante și sună cam așa:

„Aho, aho, dragi zimnicari,
Afară-i ger, pământu-i înghețat
Pe Cuza Vodă s-a trecut la asfaltat.
Lucrarea e de bună calitate,
Ca străzile din tot orașul – peticite și surpate.
Mașinile de vreți sa nu le înnoiți,
Gurile de canal, cu grijă, să le ocoliți!
Colindul meu, ce pare-a fi banal,
Nu-i despre stradă, școală și spital,
Ci despre lipsa tuturor acestea
Dar haideți să sfârșim povestea
Și să sperăm că-n anul viitor
Se va munci cu mai mult spor,
S-avem și stradă, școala și spital,
În fapt, nu doar slogan electoral.
Ia mai mânați, măi, flăcăi,
Și sunați din zurgălăi!
La mulți ani!”

Un alt politician talentat este liberalul Adrian Savu. Doar că, din păcate, acesta nu s-a putut concentra nici măcar în prag de an nou la viața personală și la lucrurile cu adevărat semnificative din viața unui om, fiind în continuare marcat de politică. De politica liberală, dacă există așa ceva. Noi nu credeam că Savu e vreun naiv și intuiam că și-a dat și el seama că în PNL-ul de acum nu mai există niciun urmaș al Brătienilor dornic să recompună din frânturi gloria liberală. Nu de alta, dar de când s-au cocoțat pe spinarea social-democraților și s-au spurcat la funcții, liberalii noștri nu mai visează decât la ciolan. Decât atât, vorba lui Dragnea, pe care îl iubesc liberalii la fel de mult ca pesediștii din Teleorman. Oricum, Savu ne împărtășește pe Facebook, la final de an, visul său pentru PNL: „Acum când suntem atât de aproape de un nou început de an, ca o fatalitate , gândurile mele zboară tot către politică. Ma gândesc ce dorință să îmi pun la cumpăna dintre ani, pentru cei dragi, pentru mine . Sănătate în primul rând e ceea ce îmi doresc și va doresc tuturor. Dar în minte îmi revine obsesiv Partidul Național Liberal și zvârcolirile prin care trece în aceste momente. Îmi transmitea o colegă de partid, cu puțin timp în urmă , o urare ca cele mai arzătoare dorințe ale mele să se îndeplinească în noul an. Îmi doresc ca Partidul Național Liberal să redevină un partid al elitelor, al adevăraților patrioți ( vezi sintagma ” național ” ) care sa tracteze România către o societate modernă , curată și prosperă. Îmi doresc ca Partidul Național Liberal sa aibă anticorpii necesari astfel încât sa poată elimina celulele canceroase care au împânzit societatea românească și inevitabil toate partidele politice. Îmi doresc ca toți adevărații liberali să aibă puterea de a se privi în interior și de a acționa cu curaj , conform propriilor principii și crezuri , fără a se lăsa influențați de interese de moment și de grup, puterea de a spune nu ciocoilor moderni al căror unica religie este puterea banului . Îmi doresc ca sfârșitul anului 2016 sa ne găsească într-o Românie mai zâmbitoare, mai curată și mai mândră , condusă de un guvern P.N.L. ,dar un guvern cu adevărat al României și nu al grupurilor de interese transpartinice, al disprețului și al slugărniciei. Acestea sunt cele mai arzătoare dorințe ale mele pentru anul 2016, stimată colegă . La mulți ani tuturor și să auzim numai de bine!”

Evident, mai sunt și alții. Dar pe aceștia i-am reperat noi ca fiind extrem de originali la finele lui 2015. Așteptăm volumele de proză și de poezie ale celor din cauză, dar și ale celorlalți talentați din politică, și le urăm să se concentreze mai mult asupra laturii lor artistice. Le va oferi satisfacții mai multe și mai frumoase decât le-a oferit sau le va oferi politica vreodată.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Cel mai tare ‘pulitician”-Zorro poopa-n-koor!Perdut Perfetura, stau capra la oricine care ma angajazea la partid!Almajanu este pa…Sluga, caut Stapan!Toata veata mea am fost salareat de partid, fusei si perfect, acum cica sunt inalt functioner poblic!Nici eu nu cre asta, poate ma ajuta nea Lisandru ot Rusii de Vede!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*