Politicianul teleormănean pe Facebook. Un deliciu!

în Percepţii ieşite... din tipar

DislikeCarmen Dumitrescu

N-o să avem niciodată destule cuvinte de mulțumire pentru Facebook. Dincolo de faptul că faimoasa rețea de socializare ne scutește de povara dezagreabilă de a ne privi față în față atunci când mințim sau ne spălăm rufele murdare, Facebook a spulberat mitul politicianului inteligent. Iar politicienii teleormăneni par a fi cei mai dornici să fie văzuți exact așa cum sunt ei: semi-analfabeți, aroganți și mahalagii. În plus, mulți dintre ei se dovedesc a fi veritabili “bărbați-feroce”, care își trăiesc foarte liber sexualitatea în mediul online, dorindu-și să știe toată lumea exact cum și cât le place. Oricum, cunoscându-le activitatea din domeniul socializării virtuale, putem face distincția între trei tipuri de politicieni teleormăneni: pseudo-intelectualul, gospodina și petrecărețul. Din categoria pseudo-intelectualilor fac parte cei care și-au angajat consilieri care să le administreze conturile de Facebook. Evident, dacă și consilierii ar fi fost alfabetizați la timp, această categorie nu ne-ar fi preocupat. Dar preluarea integrală a unor articole, postări sau promovarea unor “anumite” publicații în spațiul online are efectul de a provoca deservicii aceluia care nu s-a gândit că pe Facebook e mai bine să fii penibil decât prost. De aceea, îi sfătuim să nu mai arunce cu banii și să socializeze singuri. Gospodinele sunt acea categorie de politicieni locali care știu că e mai bine să nu se încurce în filosofiile altora, pentru că nu vor mai ieși în veci din ele. Așa că preferă să arate întregii comunități cât de bine gătesc sau mănâncă. Avem certitudinea că întreaga comunitate e împăcată cu gândul că unii au dreptul la supă de legume și alții la friptură, doar pentru că primii n-au fost trecuți pe o listă electorală. Așa că le urăm gospodinelor postări plăcute și cât mai puține “i”-uri mâncate. Nu de alta, dar se îmbuibă destul cu friptură ca să mai simtă nevoia și de litere. Însă, cea mai pitorească tipologie de politician teleormănean pe Facebook este petrecărețul. El este acel politician care n-a visat în viața lui că o să poarte vreodată un costum Armani sau că o să aibă acces la șampanie franțuzească. Așa că acum profită de mediul virtual pentru a le arăta tuturor că “s-a ajuns”. Își va posta toate vacanțele, toate hainele achiziționate și toate cunoștințele cărora le stă bine în costum sau, după frustrare, în fustă mini.

Desigur, activitatea politicienilor noștri în mediul virtual ne bucură. Altfel chiar am fi crezut că mulți dintre ei au ceva în cap. Și e, într-adevăr, mai ușor să prostești oamenii prin viu grai, privindu-i drept în ochi. Dar pentru a aspira la performanța prostirii maselor pe Facebook trebuie să poți mai mult: să nu fii penibil și să știi să scrii în limba lui Eminescu. Sau, măcar, reține sintagma asta: “limba lui Eminescu”! O poți folosi în viitoarele tale postări despre Dragnea. Poate o distribuie cineva pe wall-ul lui. Că “decât atât” ar mai trebui să învețe și el…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*