Monica Vasilescu
Sistemul sanitar este prăbuşit și asta se vede cu ochiul liber și cu fiecare vizită în majoritatea unităților medicale de la noi. Spitalele sunt subfinanţate cronic, pacienţii sunt revoltaţi de condiții, medicii se complac în situație, iar lucrurile se perpetuează, nu se rezolvă.
Spitalul Județean Teleorman nu face excepție. Cu toate că a mai fost cosmetizat un pic și se află în plin proces de modernizare, unele spații care-i aparțin sunt pe cale de a se transforma în ruine. Dovada cea mai clară este reprezentată de Policlinica Alexandria, situată pe strada Mihăiță Filipescu. Fotografiile alăturate, făcute într-un raid incognito pe holurile clădirii, sunt mărturie că și atunci când lucrezi pentru sănătatea poporului îți poți desfășura activitatea oricum.
În clipa în care intri în Policlinică ai impresia că timpul stă în loc. Degradarea e scrisă pe toți pereții, în zugrăveala veche și desprinsă. Pacienții nu sunt bucuroși de situație, dar s-au obișnuit cu aceste condiții și le suportă pentru că nu au alte soluții. Se miră, își fac treaba și pleacă mai departe. Văd ei pe parcurs cu ce boli s-au ales.
De foarte mulţi ani, la imobilul în care funcţionează Policlinica judeţeană din Alexandria nu s-a efectuat niciun fel de reparaţie majoră, nu s-a mai băgat niciun leu, ceea ce a făcut ca respectivul aşezământ de sănătate publică să ajungă într-o avansată stare de degradare. Într-o situaţie deosebit de precară au ajuns şi căile de acces rutier şi pietonal din jur, deși acestea ar fi trebuit reparate anul acestea, conform unei hotărâri a Consiliului Județean Teleorman, instituție ce are în subordine cel mai mare spital al județului. Cărările din fața clădirii sunt singurele unde CJ poate interveni, asta pentru că în Policlinica multifuncţională moștenită de la comuniști lucrează medici cu renume în județ, care și-au concesionat sau închiriat cabinetele de consultaţii şi laboratoarele, iar multe din ele au devenit proprietate privată. Faptul că imobilul are mai mulţi proprietari face imposibilă investiția din partea Consiliului Județean Teleorman, care nu poate aloca bani de la buget pentru a renova spaţii care nu-i aparțin.
Doar pe ici, pe colo, unii dintre medici şi-au montat uşi noi şi şi-au igienizat cabinetele medicale. În rest, policlinica arată jalnic. Pe faţada clădirii se întrevede mucegaiul, iar pe uşile din părţile laterale rugina e la ea acasă. Încă de la intrarea în instituţie impresionează total neplăcut holuri lugubre, nevăruite și neiluminate, tavane cu vopseaua cojită, cabinete cu scaune jerpelite, aparatură medicală antică, toalete lipsite de igienă, cu clanțe aflate încă la magazine… peste tot o mizerie de nedescris.
Situația este tragică. Oamenii care vin să se trateze riscă se plece mai bolnavi decât la intrarea pe ușă, pentru că spațiul cunoscut de către toți teleormănenii a rămas doar o pradă a nepăsării celor ce îl au în administrare, dar şi a medicilor care lucrează aici. Noi nu am rezistat prea mult. După câteva ture de recunoaștere prin interiorul clădirii, am ajuns la concluzia că ar fi indicat să nu ne îmbolnăvim prea curând, fiindcă Policlinica din Alexandria este un izvor de infecție, nu o unitate medicală de interes judeţean!
Subscriu. Am venit in contact cu aceasta clădire mastodont in urma cu 2 ani si am constatat că este o clădire sinistra întru totul. Ma gîndesc cu groază că am bilet de trimitere la aceasta mizerie si nu vreau sa merg. Deși sint pensionara, prefer sa platesc c/val consultatiei si sa caut o clinică privata cit de cit decentă. Aceasta ramasita a comunismului trebuie musai dărîmată cu buldozerul pt ca este o rusine a civilizației !!!