liberinteleorman.ro

Poetul și prozatorul Gheorghe Stroe a încetat din viață…

13 iulie 2017

Monica Vasilescu

Gheorghe Stroe a fost unul dintre scriitorii consacrați, bine cunoscut în mediul cultural, mai puţin de marele public. Prozator și critic literar, Gheorghe Stroe s-a născut pe 1 ianuarie 1953, în satul Bădila, comuna Pârscov, judeţul Buzău și a devenit teleormănean prin adopţie, scrierile sale fiindu-i apreciate de oamenii de cultură de aici, mai cu seamă de aceia din zona Roșiorii de Vede. Acesta a încetat din viață, ca urmare a unei boli grave care l-a măcinat în ultima perioadă.

A fost redactor asociat la revista „Meandre, secretar general de redacţie la revista „Caligraf” și redactor la revista „Euromuseum”, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Proză Bucureşti. Din creația sa amintim: „Soarele roşu” (roman, Editura Teleormanul Liber, 1996), „Diavolul în Valea Sării” (proză scurtă, Editura Teleormanul Liber, 1999), „Vînătoare pe muntele de cenuşă” (proză scurtă, Editura Fiat Lux, Bucureşti, 2000), „Fotograful de mirese” (proză scurtă, Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2004) şi „Vremea consiliului parohial” (roman, Editura Semne, Bucureşti, 2008).

În poezie, Gheorghe Stroe a debutat în anul 1970, încă de pe vremea când era elev. De atunci, a scris continuu, atât poezie cât și proză, dar a fost discret în ale publicării, așa cum și-a ținut întreaga viață. El a rămas diferit până la capăt, așa că nu va avea parte de o înmormântare clasică, dorința sa fiind aceea de a fi incinerat.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Sportivul Răzvan Szabo a câștigat cea mai importantă bătălie: cea cu sine însuși – Drumul din Alexandria la Thassos în 24 de ore… pe bicicletă!

Următorul articol

158  de ani de statistică au fost sărbătoriți și în Teleorman

Cele mai recente articole de Cultură

Miniexpoziția „Județul Teleorman pe hărți istorice”, la muzeu

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, deschide marți, 14 mai 2024, ora 11.00, miniexpoziția„Județul Teleorman pe hărți istorice”.       Organizată cu ocazia „Zilei Județului Teleorman”,miniexpoziția prezintă reproduceri ale

9 Mai – Zi cu triplă semnificație

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează o serie de activități culturale dedicate zilei de 9