Podul de peste Vedea, mărul discordiei dintre municipalitate și CNADNR, rămâne problema alexăndrenilor

în Actualitatea politică

dezvaluiriCarmen Dumitrescu

De când au început lucrările de reabilitare ale podului de peste Vedea, populația orașului are un motiv în plus de nemulțumire. Lungile așteptări la pod, de când se circulă pe o singură bandă, i-au scos pe mulți din sărite, acesta fiind subiectul care generează cel mai mare număr de imprecații pe cap de locuitor. Situația s-a agravat, după ce primarul Victor Drăgușin a anunțat pe pagina lui de Facebook (care joacă, mai nou, și rol de purtător de cuvânt) că e posibilă sistarea lucrărilor, aruncând pisica în curtea CNADNR. De cealaltă parte, reprezentanții CNADNR spun că problema n-a fost generată de ei, ci de dificultatea procedurilor și de starea avansată de degradare a podului. În timp ce ei se ceartă, alexăndrenii așteaptă cu zecile de minute la pod. Și așteptările lor s-ar putea prelungi, căci vine iarna și șansele ca podul să fie reabilitat, astfel încât să fie evitat blocajul iminent, sunt infime. Până una alta, scenariile se aruncă prin spațiul virtual și, tot acolo, Drăgușin se luptă cu monștrii din capul lui, cu adversarii imaginari și cu orgoliul său nemăsurat. Timp în care alexăndrenii, și nu numai ei, așteaptă să treacă podul către o lume civilizată.

Drăgușin se luptă cu adversarii din… capul lui

În loc să se comporte bărbătește și să vină în spațiul public cu argumente, Drăgușin se lamentează pe Facebook că podul se dărâmă și CNADNR doarme în pace. Când nu face asta, el comentează pe site-ul Liber în Teleorman, sub forma unui drept la replică, în care explică ceva de…. PDL (???) și de seratele libere (????). Noi nu știm care sunt monștrii din mintea lui Drăgușin, dar poate înțeleg cititorii, cărora le servim o mică porție de talent: “Ați contactat proiectantul, constructorul, pe Dan Popescu, liderul PNL județean și în același timp directorul regional al CNADR? El au (eroarea nu ne aparține) făcut expertiza, proiectul și au semnat contractul! Continuați să mă culpabilizați ca susținătoare empatice ale PDL-ului, deși eu nu candidez. Știți la fel de bine că nu se stă la coadă o jumătate de oră, cu atât mai puțin o oră. Dar conform bunelor maniere PDL, dezinformați, protejați adevaratii vinovați, doar pentru ca vin la seratele organizate de dvs. și aruncați vina pe cei care sunt de la alte partide.”

Dan Popescu nu crede în scenarii optimiste
De relativ puțină vreme, Dan Popescu este șeful regional al CNADNR și are problema podului de peste Vedea în atenție. Potrivit lui, vina e a legislației greoaie, dar și a faptului că lucrarea a început abia când podul era într-o stare avansată de deteriorare: “Cunosc foarte bine problema și mi-a mâncat zilele de când am venit aici, la Regională, iar Drăgușin, ca de obicei, vorbește ca să se afle în treabă. I-am trimis și raport, dar nici nu merită să mă mai întreb de ce face asta, pentru că e stilul lui caracteristic. Pe 7 noiembrie am transmis punctul meu de vedere atât la primărie, cât și la prefectura județului. Drăgușin m-a întrebat dacă putem specifica problemele tehnice sau de altă natură aferente lucrărilor de execuție.” Potrivit raportului CNADNR, lucrurile stau astfel: în anul 2014 a fost realizată o expertiză tehnică, prin care au fost recomandate niște lucrări pentru aducerea podului la parametrii impuși de un drum național. Aceste lucrări au fost, deci, stabilite în urma unei expertize realizate în anul 2014. Tot în anul 2014 s-a realizat faza de proiectare, pentru care s-a obținut aviz și au fost aprobați indicatorii obiectivului. Atunci s-a declanșat procedura de achiziție publică, ce s-a finalizat prin încheierea unui acord cu o firmă, pe numele ei SC Freyrom SRL, lucrările demarând în 2016, având la dispoziție o perioadă de execuție de 2 luni. În timpul execuției lucrărilor de reabilitare, în momentul în care s-a realizat decopertarea căii și a trotuarelor, s-au observat fisuri longitudinale aflate în consola trotuarului, la circa un metru de parapet. Aceste defecte nu puteau fi depistate în urma expertizei. Numai când s-a trecut la decopertare s-au putut descoperi. S-a făcut expertiza și s-au stabilit niște lucrări necesare. Aceste lucrări suplimentare trebuie să fie executate în curând, dar din cauza modificării legii achizițiilor publice de anul ăsta, există varianta achiziției publice prin procedură simplificată, lucru care a și fost declanșat, dar din păcate, procedura durează de la 30 până la 50 de zile și se suprapune cu vremea rea. Valoarea inițială a contractului este de 4.100.000 lei, în timp ce valoarea lucrărilor suplimentare e de 356.000, deci sub 10%. Când s-a dat ordinul de sistare a lucrărilor se lucrase 37% din totalul proiectului. Despre perspectivele optimiste se poate discuta, însă cu moderație, căci Dan Popescu nu pare să vadă partea frumoasă a situației: “ În condițiile date, dacă vremea permite turnarea plăcii, adică trebuie să fie mai mult de 5 grade afară, putem spera că va fi gata și la finele lui decembrie. Dar asta e varianta optimistă. Dar dacă nu, rămâne așa: circulație pe un singur sens, chiar dacă știu personal cât de greu e să aștepți cu zecile de minute la pod, căci și eu fac naveta zilnic la București.”

Cât se aruncă mărul otrăvit dintr-o parte într-alta, podul de peste Vedea pune în continuare la încercare nervii șoferilor. Partea frumoasă e că noi ne obișnuim repede cu orice absurditate, așa că ne putem aștepta în curând să apară bancuri pe această temă, căci capete mai mult ca sigur nu vor cădea!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. Daca podul ar fi fost gata acum inainte de alegeri??? Ce petarde ar fi aruncat nea Victor si nea Fane in costumelel lor sclipicioase de scafanrdri? Dar e de vina PNL sau orcine altcineva.E normal.Da cat de prosti ne crezi ma prietene??? Eu propun primarului sa planteze niste flori peste fierul beton ,cu bani pulici desigur, pana la primavara

  2. Drăgușin face ce știe el mai bine, mănâncă rahat. Da’ dacă aici sunt 10000 de proști care-l votează rahatul mâncat de primatele primatele alexăndrene capătă greutate. Cât să fie omu’ ăsta de negru-n ceru’ gurii? Odată nu e și el vinovat de o lucrare ce întârzie și aruncă cu răutăți de nu se poate! Da’când a făcut gluma de cinema după amânări de 3 ani nu a mai fost vinovat PDL/PNL?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*