Plus/Minus

în Actualitatea politică

carmen-horzCarmen Dumitrescu
+ Liviu Dragnea s-a numărat printre puținii politicieni decenți, care în perioada de după tragedia din Colectiv, n-a făcut paradă cu binefacerile sale. Mai mult, el le-a cerut colegilor săi de partid, printr-un mesaj postat pe Facebook, să facă binele cu discreție, pentru a nu întina memoria celor peste treizeci de copii morți. De altfel, Dragnea, oricâte păcate ar avea în rest, pe linia facerilor de bine s-a comportat întotdeauna ireproșabil. Cu toate acestea, sunt foarte puțini cei care știu câte donații a făcut Dragnea, pentru că el a avut întotdeauna pretenția ca beneficiarii generozității sale să tacă asupra acestui subiect. N-a fugit niciodată la presă să se laude și n-a luat niciodată camerele de luat vederi după el când a făcut cuiva un bine semnificativ. N-a știut, din păcate, să le transmită lecția decenței și celor pe care i-a lăsat în urmă la butoane, astfel că zilele de după tragedia de la București au avut în Teleorman un aspect aproape grotesc. Doar revolta noastră, a celor din presă, a mai calmat spiritele din acest punct de vedere și i-a determinat pe unii să fie mai discreți în momentele în care dăruiesc. Pentru că facerea de bine e o problemă de conștiință, nu una publică. În consecință, săptămâna aceasta “Plus”-ul nostru merge către Liviu Dragnea și rămâne la el până la următoarea abatere.
-Carmen Daniela Dan s-a erijat în erou cu prilejul tragediei de la București. Deh, vin alegerile și trebuia să-și facă imagine pe spatele morților, că așa a văzut ea că se practică în lumea a treia. De aceea, n-a lipsit la niciun eveniment dedicat comemorării tinerilor din Colectiv. A mers la aprinderea de lumânări, a mers la donarea de sânge (unde n-a donat, că uitase că e pe antibiotice, dar nu uitase să cheme televiziunea după ea), a bocit pe Facebook. Singura acțiune la care lipsit a fost aceea de protest a tinerilor alexăndreni. Dar probabil s-a temut că acțiunea va fi politică și s-a gândit că nu se face. Pentru absența de la proteste o iertăm. Ce nu putem ierta este fariseismul care a determinat-o pe diva blondă de la Prefectură să uite că imaginea se construiește realmente prin implicare publică, însă unele situații nu pot fi folosite în scopuri electorale. Și cu atât mai mult o tragedie de amploarea celei întâmplate în clubul Colectiv. Desigur, va plăti. Și în fața divinității, și în fața oamenilor de bine, care înțeleg că există lucruri sfinte pe lumea asta. Noi nu putem face altceva decât să-i acordăm cel mai ferm “Minus” pe care l-am oferit vreodată unui politician din Teleorman.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*