Pietonalul din Alexandria, un simbol în continuă degradare

în Actualitatea politică/Fara categorie/Reportaj

reportaj4 Carmen Dumitrescu
Dincolo de orice alte interpretări, pietonalul din Alexandria are o semnificaţie simbolică pentru alexăndrenii ataşaţi de originile lor. Sunt ani întregi de când municipalitatea promite o reabilitare totală a acestui spaţiu, dar proiectul e prea costisitor pentru a fi realizat din banii comunităţii. Aşa că ochii celor responsabili sunt aţintiţi asupra banilor europeni, care întârzie să-şi facă drum spre Alexandria…
Reflexul de a privi înapoi…
reportaj2Alexandria a luat fiinţă din interese negustoreşti. Tocmai de aceea, centrul vechi al oraşului, care se numea pe atunci strada Carol, era locul unde negustorii se întâlneau, îşi vindeau mărfurile, socializau cu posibilii clienţi. Cu alte cuvinte, centrul era sufletul oraşului. Acolo se întâmplau toate lucrurile importante şi acolo se consuma viaţa oamenilor, cu părţile ei bune şi rele. A venit apoi cutremurul din 1977, când bucăţi din nişte clădiri situate pe centrul oraşului au căzut. Pe fondul acestui eveniment nefericit, administraţia a decis să profite şi să reconstruiască pietonalului, păstrându-i, însă, specificul. Centrul nou, construit undeva în jurul anilor 80 era, de fapt, imaginea centrului vechi, cu prăvălii la parterul clădirilor din jur. A fost construit în virtutea vechii tradiţii din mozaic veneţian, cu spărturi de marmură triunghiulară, iar la finalul construirii lui, pietonalul nou a fost premiat, considerându-se un proiect foarte reuşit şi ambiţios la nivel naţional. Timpul a trecut şi pietonalul a început să se degradeze. Era firesc ca asta să se întâmple, iar administraţia locală a preferat să cârpească defectele apărute, sperând că va veni o vreme când se vor găsi bani şi în acest scop. Asta nu i-a împiedicat, însă, pe politicieni să includă reabilitarea pietonalului în lista lor de promisiuni electorale, deşi ştiau şi ei foarte bine că o astfel de investiţie presupune nu numai bani, dar şi sacrificarea confortului populaţiei pentru o perioadă relativ lungă de timp… Pe de altă parte, nici acum alexăndrenii nu se simt foarte confortabil privind cum centrul oraşului lor devine o ruină…
Un proiect ambiţios, dar îndepărtat…
reportajDespre reabilitarea pietonalului se discută de foarte mulţi ani. Ba chiar la un moment dat s-a trecut de la discuţii la întocmirea unui studiu de fezabilitate, fiind important să se realizeze o proiecţie a viitoarei investiţii. Sursa de finanţare a proiectului ar trebui să fie externă şi tocmai de aceea, e foarte greu de anticipat momentul în care lucrările de reabilitare ar putea demara. Potrivit lui Victor Drăguşin, singura problemă este finanţarea, toată documentaţia pentru această investiţie fiind deja întocmită: “Aşteptăm să se deschidă axele de finanţare pe POR. Noi avem proiectul, studiul de fezabilitate. În plus, pentru proiectele de investiţii la obiective deja existente, mai e necesară o documentaţie suplimentară, care este şi ea gata. Aşa că aşteptăm doar să putem depune proiectul şi să facem cererea de finanţare. Vă pot spune că noul pietonal va fi cu totul şi cu totul deosebit. Vom avea piste de biciclete, am regândit spaţiile de socializare şi vom renunţa la mozaicul veneţian, optând acum pentru pavele speciale de exterior. Nu se vor tăia arborii, asta vă pot spune cu siguranţă.”
A cârpi e omeneşte…
reportaj6Valoarea totală a proiectului de reabilitare se ridică la 15.235.486 lei. Din păcate, nu există nicio garanţie cu privire la obţinerea acestor bani de către municipiul Alexandria. Între timp, fostul bulevard Carol se inundă la fiecare ploaie puternică, se deformează şi devine din ce în ce mai inestetic, pe fondul intervenţiei deloc inteligente a celor de la ADP, cârpelile fiind, de regulă, acceptate numai dacă nu sunt la vedere. Şi chiar dacă pentru unii poate părea un lucru puţin însemnat, în condiţiile în care majoritatea alexăndrenilor se confruntă în primul rând cu probleme economice grave, apectele specifice ale oraşului trebuie conservate şi întreţinute, tocmai în virtutea faptului că păstrarea lor este la fel de semnificativă ca şi conştiinţa apartenenţei la comunitate. Şi oricâte zile ale oraşului s-ar organiza de acum încolo, alexăndrenii care nu înţeleg că un oraş curat şi bine întreţinut e o oglindă a propriilor locuitori vor continua să fie săraci şi manipulabili. Şi vor duce aceeaşi viaţă dificilă, în care orice deficienţă se va soluţiona printr-o cârpeală… Cam cum i se întâmplă pietonalului din Alexandria, un simbol al spiritului local în continuă degradare…

2 Comments

  1. „vom renunţa la mozaicul veneţian, optând acum pentru pavele speciale de exterior”!!!
    Adică va fi ca la BancPost! 🙁
    Din actualul pavaj aţi putea să salvaţi măcar bucăţile foarte frumoase cum este acel disc cu porumbul, floarea soarelui, spicul – care ar fi putut fi chiar un simbol al zonei?

    • vai si amar…
      batranii se impiedica pe centrul Alexandriei si injura printre dinti pe vinovati…
      chiar nu o fi sughitat niciodata ????
      tovarasii din primarie-daca merg doar in masini-NU SIMT MIROSUL DE HAZNA DE PE CENTRUL ALEXANDRIEI CAND BATE VANTUL DINSPRE NORD ?????
      au sesizat asta si niste vizitatori
      si au intrebat:
      „dle. dar nimeni nu sesizeaza primaria ca tot centrul asta pute a c..at ? ne-am lamurit…!”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*