liberinteleorman.ro

Pesta porcină africană lovește din nou Teleormanul! Virusul, confirmat la Suhaia și Pietroșani

24 iunie 2019

Zeci de oameni din localitățile Suhaia și Pietroșani au intrat în panică zilele acestea și au început să-și taie porcii în plină vară. De ce? Pentru că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de referință pentru Pesta Porcina Africană (PPA) a confirmat prezența virusului în probele prelevate de la cadavre de porci domestici crescuți în trei anexe gospodărești de pe raza județului Teleorman, una fiind situată pe un fond de vânătoare de pe raza localității Suhaia și două pe raza localității Pietrosani. În cele trei locuri în care s-a descoperit virusul au fost afectați 17 porci. În ultima perioadă, virusul pestei porcine pare să afecteze toată valea Dunării, iar autoritățile în materie sunt din nou în alertă.

Potrivit unui comunicat emis de Direcția Sanitar Veterinară Teleorman, „în urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicând instrucțiunile din manualul operațional de acțiune în PPA. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Ca de obicei, Direcția Sanitar Veterinară roagă populația să înțeleagă situația și să fie cooperantă în sensul respectării măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. De aceea, la orice suspiciune de boală, oamenii trebuie să contacteze autoritățile locale și medicul veterinar. Mai mult, instituția asigură oamenii că, în cazul în care porcii lor sunt afectați de virus, proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile legii.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Opt soldați americani, implicați într-un accident rutier în Teleorman. Doi dintre ei au fost trimiși la Spitalul Militar din București

Următorul articol

Mai multe calculatoare și camere de supraveghere au fost furate din liceul „Constantin Noica”

Cele mai recente articole de Actualitate