liberinteleorman.ro

Percheziții la Ferma Salcia! ”Au venit procurorii, ne-au arătat mandat și au intrat să verifice”

Monica Vasilescu

A venit vremea ca procurorii PICCJ să verifice și ferma Salcia a lui Ștefan Valentin Dragnea, fiul președintelui PSD, care deține 90% din acțiuni, restul de 10% aparținându-i administratorului și directorului general, Ilie Dragne. Încă de dimineață, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat că efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect ”săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu”. Acțiunea este una de proporții, având în vedere că perchezițiile au avut loc în mai multe județe, la 80 de locații, iar bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal, după cum spun anchetatorii.

La Ferma Salcia, după plecarea celor două mașini ale procurorilor și jandarmilor, s-a așternut liniștea. Paznicii ne-au spus că anchetatorii au venit cu mandat de percheziție și și-au făcut treaba, în sensul că au verificat și ridicat mai multe documente de la sediul firmei.

Domeniul de la Salcia este unul impresionant. Birourile și zona de grajduri se întind pe o suprafață considerabilă și pe drumul de acces către intrarea în firmă nu au voie ”străinii”, pentru că este ”drum privat”, după cum ne-au spus cei care păzeau ferma de porci, adică angajații firmei Europrotect Security SRL, cu sediul în Alexandria, o altă firmă apropiată PSD, al cărei administrator este Adrian Miu, fost angajat al Valahia Guard.

De ce este un drum al județului privat? Pentru că a fost turnat cu roaba, spun paznicii de la Salcia, care au fost destul de bine instruiți pentru a da declarații. Cu roaba lui Dumnezeu TELDRUM, credem noi, care are legături strânse cu porcii lui Dragnea.

UPDATE: Ilie Dragnea, administratorul firmei Salcia, a fost reținut. Avocata Maria Vasii, cea care îl reprezintă pe administratorul Ilie Liviu Dragne, a explicat presei că ancheta care vizează Ferma Salcia cercetează un contract de sub 200.000 de euro, care ar fi fost încheiat în 2013. Clientul său ar fi fost acuzat şi că şi-ar fi angajat soţia la fermă, pentru un contact de sub 300 de euro.

Cine este acesta…

Afaceri la cheie în Teleorman! Dragne Ilie Liviu, o altă interfață a lui Liviu Dragnea?!

Combinațiile cu schepsis ale oamenilor lui Dragnea datează de mai bine de 15 ani în Teleorman, sub ochii închiși ai lucrătorilor cu legea. Aici, doar gaşca baronului are victorii de senzație, reușind oamenii lui să devină, în câțiva ani de slugărit, stăpânii afacerilor de succes în Teleorman și în împrejurimi. Mădălin Ioniță, Mihai Putineanu sau chiar Dragnea Junior sunt doar unii dintre cei în care se încrede căpitanul de județ și, mai nou, de țară, despre care am tot făcut dezvăluiri în edițiile anterioare ale ziarului nostru. În săpăturile noastre după  afaceriști legați de baron, am depistat un alt personaj cheie în portofoliul lui Dragnea, cu prenume identic și nume asemănător: Dragne Ilie Liviu, născut în comuna Gratia, Teleorman, domiciliat în capitală. Deși nu am întâlnit nicio persoană care l-a cunoscut personal pe misteriosul Liviu Dragne fără a și aveam motive reale că credem că individul este doar un nume pe buletin, iată că el există și are în gestiune în jur de 10 firme și mult mai multe responsabilități care au necesitat prezența lui fizică.

La început a fost sărăcia…

Condusă de oameni cu interes vădit în propășire rapidă, armata de servitori a jupânului a împânzit lumea business-ului local, devenid o enigmă greu de deslușit pentru un om care nu are ca punct forte răbdarea, cum presupunem că sunt anchetatorii de astfel de încrengături.

Dar pentru că ne dorim să înțelegem rețeaua prin care un om cu un chip cunoscut  puțin spre deloc a reușit să fie regele firmelor VIP într-un județ sărac, ne-am apucat să căutăm rețeta în carul cu afaceri. Din câte am reușit să observăm, viața de businessman a acestui Dragne începe înainte de anii 2000, odată cu amestecul în Societatea Comercială TRANS TOTAL LOADING — S.R.L., din București, deținută de un anume Ali-M-Alwan, cetățean irakian, cu viză provizorie de ședere în România, din care s-a retras în anul 2001, fără prea multe beneficii.

Din Gratia spre Seychelles

Cu experiența anterioară, un an mai târziu, în 2002, Dragne Liviu Ilie a înființat SC AMA INTERLINEA COM — S.R.L., cu sediul social în București, având, deopotrivă, calitatea de fondator și administrator, iar domeniul principal de activitate transporturi rutiere de mărfuri. Toate au fost atât de bune și frumoase încât, în 2004, ca asociat unic la AMA INTERLINEA COM – S.R.L., Dragne a decis cesiunea celor 20 părți sociale, reprezentând 100% din capitalul social, către Dragne Doina Simona, care devine astfel asociat unic și administrator, Dragne Liviu ieșind din societate. După o vreme, S.C. AMA INTERLINEA COM S.R.L. își cesionează toate părțile sociale către o firmă interesantă, pe numele său LA WAS INVEST & TRADE INC, persoană juridică cu sediul în… Seychelles. În urma cesiunii, S.C. LA WAS INVEST  & TRADE INC, cu activitate în comerț cu ridicata al produselor chimice, devine asociat unic.

În aceeași calitate, de asociat, regăsim societatea comercială din Seychelles la o altă firmă, numită NATURAL RENT EQUIPAMENT – S.R.L, care împarte asocierea cu un domn,  Georoceanu Ecaterin Teodor, din comuna Rotunda, județul Olt, încercând să transmită cesiunea către Țene Victor, născut în comuna Călmățuiu de Sus, județul Teleorman. Aceasta a fost, însă, o hotărâre care nu și-a produs efectele, fiind retrasă de asociați în timp util. Cesionarea părților sociale deținute în cadrul societății s-a făcut, totuși, câteva zile mai târziu, către același Dragne Ilie Liviu.

Administrator de meserie

Trec doar câțiva ani și îl găsim pe prietenul lui Dragnea fondator al altei societăți, de data aceasta împărțind puterea ” jumi-juma” cu un partener din Germania. Firma se numește SYS PRO CONS GLOBAL S.R.L. are sediul social în București și domeniul de activitate în fabricarea cimentului, varului și ipsosului, iar Dragne Liviu este și administrator pe o perioadă de patru ani.

Ne apropiem de zilele actuale și aflăm că SC Lawas Invest & Trade Inc cu sediul în Seychelles (repetăm de plăcere) este asociat la altă firmă preferată a baronului, administrată periodic de Dragnea Junior. Este vorba despre LUDIKON SYSTEM S.R.L., București, devenită între timp S & P INVESTMENT MANAGEMENT – S.R.L., ai cărei asociați sunt Dragne Ilie Liviu și și Dragnea Valentin-Ștefan, flăcăul baronului.

Prin calitatea sa, de reprezentant al rebotezatei LUDIKON SYSTEM S.R.L., Dragne se află și în structura acționariatului prevăzută în actul constitutiv al S.C. Romcip – S.A., după ce Pitiș Petre s-a înlocuit cu S.C. Ludikon System S.R.L., reprezentată, desigur, prin Ilie Liviu.

În altă ordine de încrengături, S.C. LUDIKON SYSTEM S.R.L. este atrasă, ca asociat, la S.C. ZOOVEG 2010 – S.R.L., din comuna Lița, reprezentată legal tot de către Dragne Ilie Liviu, firmă care ocupă Locul 1 in Top Profit România Intreprinderi Mici, domeniul 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Tot ca reprezentant al LUDIKON SYSTEM – S.R.L. Dragne Liviu apare și în cadrul INTERFRIGO LOGISTICS S.R.L., o altă companie de top, de data aceasta din județul Argeș, în domeniul transporturilor terestre, ea ocupând locul I, în anul 2010, în topul ListaFirme.RO.

În paralel cu varul și cimentul, Dragne al lui Dragnea s-a ocupat și cu transportul energiei electrice. Cum? În anul 2009, acesta, împreună cu asociații Mustărață Călin, Țene Victor, Dumitru Marin și o firmă germană (AXESS SOLAR GMBH) înființează S.C. SOLARTECH R.V.C. – S.R.L., cu domeniul principal de activitate în producția, transportul și distribuția energiei electrice. Administratorul firmei este nimeni altul decât DRAGNE ILIE LIVIU.

Multifuncțional fiind omul lui Dragnea, îl găsim în 2013 la Societatea Comercială MARBEL CONSULTING – S.R.L. Nu știm prin care conjunctură, asociatul unic al acestei firme se retrage din societate și îi cesionează toate părțile sociale lui DRAGNE ILIE-LIVIU, care se subrogă în toate drepturile și obligațiile ce decurg din deținerea părților sociale cesionate.

Ajungem în anul 2015, la Societatea ȘTEFAN BURDEA SHOES S.R.L, ai cărei fondatori sunt: ROMCIP S.A., cu sediul social în comuna Salcia, județul Teleorman, PANTOFI LUX ȘTEFAN S.R.L., cu sediu social în București, și Mlădinoiu Adrian. Dacă numele firmelor ne spun deja povestea afacerilor bine ancorate în economie, administratorul nici nu mai are nevoie de prezentare, fiind același etern DRAGNE ILIE-LIVIU, care, coincidență sau nu, este născut în aceeași localitate cu Liviu Nicolae Dragnea, în aceeși zi, la patru ani diferență?!?

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Mascații percheziționează constructori din Teleorman și alte județe

Următorul articol

Măsuri pentru prevenirea pestei porcine

Cele mai recente articole de Actualitatea politică