liberinteleorman.ro

Pe urmele afaceriștilor lui Dragnea… Teleormăneanul Victor Țene e băiat gospodar: spală. Bani!

4 aprilie 2017
Advertisement

Monica Vasilescu

Rețeaua de putere construită în jurul lui Liviu Dragnea ne uimește pe anchetă ce trece. Compusă din filiere sofisticate închegate prin capital șutit de la popor, încrengătura afaceriștilor de carton, care s-au îmbogățit având numai contracte cu statul, este atât de alambicată încât cel care se apucă să o ia la puricat trebuie să fie un om extrem de calm. I-ați cunoscut, prin intermediul ziarului nostru, pe șoferul lui Dragnea, devenit afacerist, Mădălin Ioniță, pe matematicianul Gabriel Putineanu care ține bine socoteala unor firme de succes sau pe ilustrul administrator Liviu Dragne fără a. Lângă aceștia, în schema businessurilor cu multe semne de întrebare îl regăsim și pe Victor Țene, un băiat la fel de deștept precum ceilalți în ale afacerilor cu bani de la stat și la fel de îndepărtat de ochii publicului curios să-i afle povestea reușitei. Chiar dacă este un tip de om foarte discret, din analize amănununțite am aflat că Victor Țene are vârsta de 46 ani, s-a născut în comuna Călmățuiu de Sus și domiciliază acum în București. Dacă datele personale sunt puține, cele ale afacerilor sale curg din plin și toate sunt conectate la bugetul public.

Acționar la companii din cercul de interese ale puterii

Victor Țene a fost, în cursul timpului, om de legătură în mai multe societăți apropiate PSD și a avut conturile pline încă de la început. Pe unele dintre ele le-a dizolvat între timp, cum ar fi Mediforest SRL (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată) – firmă la care a fost acționar sau A&M Agrimex SRL, radiată și ea.

Dacă motivele celor două firme duse la insolvență ne-au interesat mai puțin, ne-am axat pe o societate care pare foarte agreată de instituțiile de administrație ale statului și pe care am găsit-o în acțiune, pe bani mulți. VIABILD CONS VT – S.R.L. se numește societatea la care Victor Țene deține 10 părți sociale și care a încasat puțin sub două milioane de euro pentru a deszăpezi, împreună cu alte firme VIP, un tronson din autostrada A2, în perioada noiembrie 2016 și martie 2017. Pe lângă Viabild Cons VT, de deszăpezit au mai avut Fincodrum SA și, desigur, Tel Drum SA, partener de nădejde al firmelor lui Țene. Suma primită de aceste firme de la Compania Națională pentru Infrastrură Rutieră a fost de 8,7 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane de euro).

Un businessman de categorie grea

O altă firmă reprezentată de Victor Ţene care lucrează de zor pe drumurile importante ale țării este Imob Lux Construct SRL, înregistrată în Seychelles. Compania, înființată în aprilie 2005, a avut în anii trecuți afaceri de milioane de euro, profitul Imob Lux Construct mărindu-se considerabil de la an la an, ceea ce credem că i-a făcut pe patroni să-i piardă urma, prin modificarea unor elemente de identificare. Astfel, în luna martie 2015, asociații au decis schimbarea denumirii societății din S.C. IMOB LUX CONSTRUCT S.R.L. în S.C. IMOB INFRASTRUCTURA S.R.L. în același timp, unul dintre asociați, S.C. ELLER Y LIMITED, prin reprezentant legal, a hotărât cesionarea tuturor părților sociale deținute de subscrisa către Țene Victor, respectiv cesionarea celor 1021 părți sociale, fiecare parte socială reprezentând 93.07% din capitalul social, adică 2.500.000 lei, echivalentul a 802.515 USD și 12.000 euro.

Revenind la bănet, acesta provine în mare parte din tunuri financiare, dacă ne proptim în contractul prin care firma lui Țene a primit, într-o singură zi, contracte de la o primărie din București în valoare de 20 de milioane de euro. Asta i-a adus lui Țene, în urmă cu aproximativ trei ani, și neplăceri legate de libertate, fiind arestat, împreună cu alte 15 persoane, acuzate că au spălat bani, prin intermediul unor documente false şi înregistrări contabile fictive, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la 42,4 milioane de lei. Atunci, procurorii au luat măsura preventivă a controlului judiciar faţă Victor Ţene, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot cu această firmă, asociată la Tel Drum – lider de asociere și alte două societăți, s-au reparat trei străzi importante din Craiova: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. Suma estimată a contractului: 62,4 milioane de lei fără TVA (peste 17 milioane de euro).

Pitită prin offshore-uri

Potrivit datelor publice, SC Imob Lux Construct SRL este controlată în momentul de față de către un offshore situat în Seychelles, reprezentat de către Țene Victor. Acesta este mâna dreaptă a omului de afaceri Marin Dumitru, care l-a creditat în mai multe firme. Cei doi sunt acționari în firma Solartech R.V.C. SRL, Țene deținând 13% din acțiuni, iar Dumitru, 35%. Aici apare și Dragne Ilie Liviu, care deține 45 părți sociale în valoare nominală de 10 lei fiecare, reprezentând 45% din capitalul social, adică 450 lei, drept la profit și pierderi.

Nu este singura firmă cu apropiere pesedistă care are impregnații în țara insulară. Așa cum am mai scris, în 2002, Dragne Liviu Ilie a înființat SC AMA INTERLINEA COM — S.R.L. căreia i-a cesionat acțiunile către o firmă interesantă, pe numele său LA WAS INVEST & TRADE INC, persoană juridică cu sediul în Seychelles. În urma cesiunii, S.C. LA WAS INVEST  & TRADE INC, cu activitate în comerț cu ridicata al produselor chimice, a devenit asociat unic.

În aceeași calitate, de asociat, am regăsit societatea comercială din Seychelles la o altă firmă, numită NATURAL RENT EQUIPAMENT – S.R.L, care a încercat să transmită cesiunea către Țene Victor, dar aceasta a fost o hotărâre care nu și-a produs efectele, fiind retrasă de asociați în timp util. Cesionarea părților sociale deținute în cadrul societății s-a făcut, totuși, către omniprezentul Dragne Ilie Liviu.

S-a reinventat…

Victor Țene administrează și societatea REINVENT CONSTRUCT – S.R.L., care are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, această firmă a fost înființată în anul 2015 și are sediul social în municipiul București, Aleea Erou Cristian George Stanciu, foarte aproape de domiciliul său actual. Firma îi are acționari pe Ion Steliana Ramona, din Roşiorii de Vede, și pe Dinuț Daniel Nicolae, din Slatina, Olt. Chiar dacă este pe piața construcțiilor de puțin timp, minunile au făcut ca Reinvent Construct SRL să pună mâna pe un contract vizând servicii întreținere curentă iarna 2015-2016 – DRDP București, în valoare de 5.796.173,6 lei, iar ușurința pe care o au unii în a obține bani de la statul român ne duce cu gândul că apropiații lui Dragnea nu sunt simpli oameni de afaceri sunt afaceri în sine.

 

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Bișnițarii vechi și noi…

Următorul articol

Bursa locurilor de muncă, în Alexandria, Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede

Cele mai recente articole de Dezvăluiri