Pe tine cine te minte? – Când Inspectoratul pentru Situații de Urgență e mințit de Primăria Alexandria, minciunile politice par apă de ploaie

în Actualitatea politică

 

Carmen Dumitrescu

S-a încheiat Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis și, o dată cu el, s-a clarificat și răspunsul la întrebarea organizatorilor: „Pe tine cine te minte?”. Nu de alta, dar acum știm sigur că nu mai e de mirare faptul că politicienii ne mint în campaniile electorale, câtă vreme în Teleorman, instituțiile se mint între ele. Dacă Primăria Alexandria și-a permis să mintă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman, atunci nu trebuie să ne mai mire nici fanteziile cu detectivi ale lui Drăgușin, nici proiectele grandomane care n-au fost niciodată puse în fapt, deși au figurat în pliantele electorale, nici postările de pe Facebook ale unor pesediști asumați și neasumați, care înjură oameni nevinovați doar pentru că simt fiorul rece al pușcăriei, nici faptul că Dragnea și-a construit un imperiu pe speranța de mai bine a unor oameni inocenți. Am așteptat să scriem acest articol la sfârșitul festivalului de teatru, pentru a nu ruina munca și efortul unor copii talentați, care n-au vrut altceva decât să aducă în Teleorman un pic de cultură. Dar acum, după ce totul s-a încheiat, e timpul să punem cărțile pe masă și să demonstrăm, cu fapte, fotografii și declarații, că e foarte ușor pentru autorități să ne mintă pe noi, atâta vreme cât nu le crapă obrazul de rușine când mint alte instituții în documente oficiale.

Sute de vieți puse în pericol cu bună știință

Anul trecut, spectacolele din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis s-au petrecut în sala mare a Casei de Cultură din Alexandria. Nici la momentul acela, sala nu era un loc sigur pentru desfășurarea evenimentului, dar pentru că șeful ISU de la acea vreme era Sorinel Sandu, un apropiat al PSD-ului, s-a trecut lejer la desigilarea sălii, permițându-se desfășurarea evenimentului în niște condiții înfiorătoare. Practic, în sală nu era oxigen, iar jumătate dintre cei care au asistat la spectacole au perceput actul artistic în stare apropiată leșinului. Desigur, cultura merită efortul de a sta fără oxigen o oră și jumătate, așa că nimeni n-a considerat că e cazul să se plângă. Mai puțin o parte dintre actorii mari invitați, care au spus că nu li se pare deloc în regulă să joci într-o sală în care oxigenul e la limită și să vezi mobilier de pe vremea comunismului într-un oraș care pretinde că e reședință de județ. Și mai grav decât aspectul estetic al sălii a fost, însă, o altă chestiune: potrivit pompierilor, sala nu era echipată cu instalație de semnalizare a incendiilor, nu era echipată cu dispozitive pentru evacuarea fumului degajat în caz de incendii, iar sistemul de limitare și stingere cu hidranți interiori nu era funcțional. În aceste condiții, dacă un cablu lua foc, sute de oameni mureau lejer sub ochii autorităților, care nu participă la evenimentele culturale, că au deja suficientă cultură. Anul acesta, situația nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, condițiile au rămas aceleași. Însă, partea frumoasă e aceea că, nemaiavând un șef la ISU cu convingeri pesediste, ci unul care a dat pe brazdă ISU Giurgiu și a venit cu principii drepte la Teleorman, în speță colonelul Marius Stancu, Primăria Alexandria s-a văzut nevoită să mintă….

Cum se minte în documente oficiale?

Pentru că nu le pasă câtuși de puțin de siguranța a sute de tineri, cei de la Primăria Alexandria s-au gândit că n-o fi foc dacă și anul acesta se riscă. Așa că le-au spus organizatorilor festivalului să-și facă programul la Casa de Cultură, timp în care ei și-au dedicat timpul constituirii unei minciuni într-un act oficial. Potrivit ISU Teleorman, „solicitarea de disigilare s-a realizat în baza legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor. Ulterior, inspectorii de prevenire au executat un control la Casa de Cultură, în urma cărora s-a luat măsura resigilării Sălii Mari de spectacole, ca urmare a nerespectării prevederilor HG 915/2015. Activitățile planificate de organizator au fost relocate la Sala Polivalentă, care deține autorizație de securitate la incendiu.” Cu alte cuvinte, Primăria Alexandria a cerut desigilarea sălii, motivând că se vor efectua acolo unele lucrări necesare. Inspectorii ISU au aflat apoi că acolo se va desfășura Festivalul de Teatru și au decis să nu pună în pericol viețile atâtor oameni, așa că au dispus resigilarea. Cine a mințit? Păi, nimeni nu-și asumă… Evident, e greu cu asumarea, atunci când nu vrei să strici imaginea județului. Oricum, chiar dacă documentul nu e semnat de Victor Drăgușin, ci probabil de Ștefan Tăbăcitu, ca și conducător al Primăriei Alexandria, primul care se face vinovat că a mințit e Victor Drăgușin. Și uite așa aflăm cine strică imaginea județului, chiar și fără detectivi. Singurii care au avut de suferit din cauza minciunii autorităților au fost tinerii care au organizat festivalul, pentru că în prealabil, ei au făcut curățenie în sală, au montat echipamente, s-au ocupat de amenajare, etc. Munca aceea a fost zadarnică, numai pentru că Primăria Alexandria a mințit. Căci totul putea fi evitat, dacă s-ar fi mers pe rețeta onestității: ori Drăgușin explica celor de la ISU necesitatea organizarii unui eveniment în acea sală și se impuneau măsuri de securitate în caz de incendiu, ori se lua decizia încă de la început de a se organiza totul direct la Polivalentă. Dar probabil că atunci ISU Teleorman n-ar fi știut cine-l minte. A aflat între timp și, o dată cu ISU, ne-am lămurit și noi.

Pe tine cine te minte?

Așa că ne-am uitat în spate, la promisiunile electorale ale lui Victor Drăgușin, ca să înțelegem cât de simplu e să minți oamenii, dacă ți-e ușor să minți autoritățile.

Îl vom cita pe actualul primar, ca să nu ne lovim de subiectivism: “Municipiul Alexandria va deveni un important pol regional care va impresiona prin construirea celei mai ample zone urbane centrale fără trafic și cu poluare redusă, dominat de Centrul Artelor (n.r. care trebuia să fie actuala Casă de Cultură lăsată în paragină), în care un rol deosebit îl vor avea spațiile verzi moderne (n.r. probabil de aceea s-a turnat beton peste tot ce mai era verde prin oraș). Ne dorim să devenim o comunitate puternică cu impact major în regiune prin dinamismul şi diversitatea economică. Vom oferi cetățenilor o infrastructură de servicii publice dezvoltată, beneficiind de un sistem de circulaţie accesibil şi fluent, întrepătruns de spaţii verzi (n.r aflăm acum tot de la Drăgușin că iarba în orașe nu oxigenează aerul) care vor da o ambianţă plăcută şi vor proteja împotriva poluării.

Vom genera un amplu spațiu de recreere, sport și relaxare prin înființarea COMPLEXULUI INTEGRAT DE AGREMENT VEDEA unde vom găsi o pădure regenerată dendrologic, un lac de agrement cu hidrobiciclete și vaporeto pe râul Vedea, o zonă de promenadă pe dig, un circuit pentru biciclete pe ambele maluri ale râului Vedea între podul Vechi și pasarelă și prin pădurea Vedea. Un municipiu apreciat pentru calitatea vieţii, condus printr-o guvernare locală responsabilă şi îndreptată către cetăţeni, flexibil şi progresiv în anticiparea nevoilor comunităţii. Asta îmi doresc pentru Alexandria!”

Noi nu vom comenta ce s-a promis și ce s-a făcut, dar vă arătăm niște fotografii cu realizările acestea. Ca să știți și voi cine vă minte.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*