De Florinel Dumitrescu am râs la vremea numirii lui în funcția de prefect al județului Teleorman și am trecut, ca și restul lumii, peste accident. Căci e un accident veritabil acela că un fost paznic la Primăria Alexandria a ajuns, peste noapte și fără avertismente, prefectul județului din care provin cam toate „mințile luminate” care conduc acum România. Florinel nu știe să vorbească, avem mari dubii că ar ști să scrie mai mult de câteva propoziții simple și, așa cum se întâmplă cu toți oamenii „mari”, fostul paznic și-a schimbat atitudinea dintr-una umilă în una arogantă. Cum s-a întâmplat asta, nici noi nu putem înțelege. Dar îi amintim lui Florinel cât de surprins era el însuși când a auzit că a devenit senator, printr-un accident la redistribuirea voturilor și cum el însuși ne mărturisea că îl sperie Parlamentul, pe fondul multitudinii de încăperi pe care clădirea le include. Așa că noi știm de unde a plecat Florinel Dumitrescu și cum a ajuns în poziția de acum, o poziție în care el nu stă corespunzător și în care nu arată grațios. În ciuda faptului că ar trebui să-i fie rușine că a acceptat o funcție căreia nici trei ca el nu-i pot face față, Florinel a devenit impertinent. Mai nou, el nu mai răspunde jurnaliștilor la telefon, dacă ei nu fac parte din rândul celor care se abțin să râdă public de el. Sunat fiind de Ziarul Liber în Teleorman pentru a afla dacă medicii de la Spitalul Caritas au contestat realmente decizia de numire a lui Lucian Alexe drept manager, Florinel ne-a răspuns cu aroganță că „n-am apucat să-mi citesc mapa, dar după ce o citesc, o să știu”. În ciuda promisiunii de răspunde ulterior la telefon, Florinel s-a făcut că plouă. Și a sperat că poate uităm subiectul.
Nu am uitat acel subiect, dar între timp, am dezvoltat altul, care îl privește în mod direct pe paznicul ajuns șef la Prefectură. Subiectul se numește Legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Lege pe care Florinel paznicul o încalcă flagrant. Și nu pentru că ar trata discriminatoriu jurnaliștii din județ, deși există un articol al textului de lege care clarifică și această obligativitate a reprezentatului Guvernului în teritoriu. Ci pentru că, de când e prefect, Florinel a demonstrat că nu-i plac conferințele de presă. Și ce să vezi, domnu’ Florinel? Legea obligă autoritățile publice ” să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public. În cadrul conferințelor de presă autoritățile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informații de interes public.”
Continuarea textului de lege e și mai interesantă pentru paznicul ajuns prefect: „Autoritățile publice au obligația să acorde fără discriminare acreditare ziariștilor și reprezentanților mijloacelor de informare în masă. Autoritățile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfășurarea normală a activității autorității publice și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condițiile și în limitele legii.”
Noi nu putem ști, dar ne putem imagina, că e greu să fii paznic cu atribuții de prefect. Ne putem chiar închipui că pentru un om care nu știe să spună o frază de la început până la final, conferința de presă ar putea fi o povară. Dar, așa cum noi nu putem invoca necunoașterea legii atunci când o încălcăm, nici paznicul-prefect, pe numele său Florinel Dumitrescu de la Teleorman, nu poate încălca legea liberului acces la informațiile de interes public doar pentru că nu e capabil să vorbească. Parol!