liberinteleorman.ro

Paul Șchiopu a scris monografia satelor Urluiu și Broșteanca

17 octombrie 2015

Monica Vasilescu

monografia urluiuA ieşit de sub tipar Monografia satelor Urluiu și Broșteanca, avându-l ca autor pe scriitorul Paul Șchiopu. Cartea a fost realizată la Editura Velox din Alexandria și este dedicată mamei autorului, născută în Pârlita, dar și rudelor acestuia, tuturor pârlițenilor și broștenarilor, de ieri de azi și din viitor, după cum spune semnatarul la începutul cărții.

După ce s-a ostenit căutând în arhive şi a apelat la memoria colectivă a rudelor pentru a adăuga un strop de suflet noianului de trăiri a generaţii întregi luând ființă cartea ”Niște neamuri”, Paul Șchiopu s-a axat pe a aduce în prim-plan informații legate de istoria celor două așezări rurale unde și-a petrecut adolescența. ”Mănoasa și frumoasa vale a râului Urlui de la care, evident, satul își trage numele de azi, a fost, ca prin farmec o atracție perpetuă pentru oamenii care au început să se așeze aici încă de acum 500 de ani și mai bine. Aici s-au format familii, și-au zidit case, au crescut copii, au muncit în credință și respect și au învins de fiecare dată vicisitudinile vieții care, uneori, chiar dacă au fost de durată, nu i-au doborât”, a scris autorul în cuvântul său.

Lucrarea dedicată satelor Urluiu și Broșteanca prezintă cadrul natural, îndeletnicirile locuitorilor, toponimia şi istoria locală. Un alt capitol este dedicat sărbătorilor de peste an și obiceiurilor păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Câteva pagini distincte sunt dedicate unor personalități și destine.

Respectând proporţiile, monografia acestor aşezări poate fi socotită un fel de cronică, o parte componentă a unui întreg de lume. Multe ar fi de consemnat despre oamenii şi locurile acestui colţ de Teleorman, dar, publicând această lucrare, autorul îşi exprimă încrederea că, parcurgând paginile cărţii, fiii satelor Urluiu și Broșteanca vor fi bucuroşi şi mândri să afle lucruri şi fapte încă neştiute despre localitățile lor. Monografia satelor Urluiu și Broșteanca, dar și cartea ”Niște neamuri”, ambele sub semnătura scriitorului Paul Șchiopu, vor fi prezentate publicului în cadrul unui eveniment cultural care va avea loc la Ulmeni, pe 24 octombrie 2015.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Rodica Tatu este așa de bună încât mută oameni de la oraș spre sat de dragul PSD

Următorul articol

Cătălin Filip a susținut primul concert în Berăria lui Nae

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va