liberinteleorman.ro

Parada Europei – pretextul unei afaceri pe bani publici în Teleorman, la inițiativa lui Dragnea

Carmen Dumitrescu

Parada Europei a devenit un eveniment tradițional în Teleorman. Probabil că a contat foarte mult și faptul că Liviu Dragnea și-a asumat public ideea, dar și că organizarea evenimentului ține de Asociația EuroTeleorman, care funcționează în cadrul Consiliului Județean Teleorman și a fost condusă ani întregi de finul lui Dragnea, Mihai Putineanu. De vreo câțiva ani, EuroTeleorman a căzut în sarcina altor apropiați ai baronului, dar asta n-a schimbat în niciun fel situația, la fel cum n-a modificat nici sumele de bani alocate acestei asociații cu rol incert.

De principiu, Asociaţia EuroTeleorman are ca scop declarat promovarea şi reprezentarea intereselor comune ale autorităţilor locale în raporturile cu administraţia publică centrală şi locală, cu organizaţii neguvernamentale, precum şi cu organisme şi instituţii internaţionale. Dar, în practică, acest EuroTeleorman nu s-a remarcat decât prin organizarea a două evenimente: Parada Europei şi T-Voice. Ambele finanţate din bani publici, pentru că primăriile de municipii, oraşe şi comune au obligaţia de a vira în fiecare an anumite sume către această asociaţie. Într-o perioadă în care primarii au mari dificultăţi în a-şi plăti angajaţii din subordine, a vira către EuroTeleorman 1.000 de lei pe lună e o chestiune aproape imposibilă. Tocmai de aceea, mulţi dintre ei încă se plâng de presiunile la care sunt supuşi pentru a se achita de datoriile faţă de Asociația lui Dragnea şi susţin că sunt dispuşi să ajungă şi în instanţă cu povestea dacă nu sunt lăsaţi în pace. Mai ales că unii dintre ei nici măcar nu sunt invitaţi să participe la Parada Europei. Cât despre T-Voice, acel eveniment organizat prin cluburile judeţului şi menit să promoveze vocile valoroase ale PSD-ului, acolo EuroTeleorman ar fi cheltuit nişte sume uriaşe, mult mai mari decât cele cheltuite pentru organizarea unor evenimente de amploare naţională, precum Festivalul Naţional “Ghiocelul de Aur”, de exemplu. Şi, evident, făcând calculul băuturilor consumate de invitaţi şi al premiilor puse la bătaie rezultă că, de fapt, banii n-au fost utilizaţi chiar cu simţ de răspundere. Dar asupra acestui subiect vom reveni pe măsură ce vom avea cifre de arătat.

Revenind la Parada Europei, primarii judeţului au, deci, obligaţia de a vira în conturile EuroTeleorman sume frumuşele. Numai Primăria Suhaia are acum datorie faţă de EuroTeleorman suma de 50.000 de lei, bani pe care autotățile de acolo spun că nu intenţionează să-i plătească nici în ruptul capului. Nici primarii pesedişti nu sunt mai fericiţi cu situaţia, pentru că nici ei nu consideră că Parada Europei le aduce vreun fel de beneficiu. Primarul Benone Rababoc de la Talpa spunea la un moment dat că n-a mai plătit de ani buni: “Eu nu ştiu nici măcar câţi bani am să le dau, pentru că n-am mai plătit de câţiva ani. Probabil că trebuie să-mi achit datoria asta faţă de ei, dar eu nu am bani. Iar banii trebuie cheltuiţi în mod responsabil şi în funcţie de priorităţi.”

Parada este , de fapt, o competiție a liceelor din județ, care reprezintă, prin variate momente artistice, cultura unor state din interiorul și din afara Uniunii Europene. În anii precedenți, premiile alocate evenimentului erau substanțiale: tinerii liceeni care câștigau competiția beneficiau de excursii gratuite în statele reprezentate. Ei bine, acum doi ani, câștigătorii concursului au fost anunțați prin sms că nu vor putea pleca în vacanța promisă, pentru că avusese loc un control al Curții de Conturi la Consiliul Județean, control care a descoperit că genul acesta de cheltuieli nu sunt în totalitate clare. După revolta cauzată de anunț, organizatorii nu și-au cerut nici măcar scuze, dar au promis că vor duce evenimentul mai departe. Și s-au ținut de cuvânt, astfel că anul acesta, Parada va avea din nou loc.

În tot acest timp, Asociația EuroTeleorman, condusă până nu demult, de finul lui Dragnea a încasat sume uriașe de bani anual, atât de la primăriile din județ, cât și de la Consiliul Județean. Potrivit datelor furnizate chiar de Consiliul Județean, EuroTeleorman a încasat anual câte 600.000 de lei pe an, pentru a organiza Parada Europei și alte câteva evenimente minore. În anii trecuți, mai mulți primari au decis să nu mai plătească respectiva cotizație către Asociație. Asta i-a trimis pe unii dintre ei în fața instaței.50.000 de lei primește asociația aceasta de la Consiliul Județean Teleorman în fiecare lună. Poate că acesta este motivul pentru care, în Teleorman, se spune, bineînțeles pe la colțuri, că EuroTeleorman este, de fapt, o afacere pe bani publici a apropiaților lui Dragnea, care demonstrează, în fiecare an, că nici măcar un eveniment sprijinit cu toată tăria de Liviu Dragnea nu se poate organiza fără scandal…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cum și de ce a dispărut medicul stomatolog Cosmin Doscan din ancheta angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman?

Următorul articol

Europa, celebrată la Colegiul Național „Al. D. Ghica”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică