Pandemia inspiră artiștii. Sculptorul Costel Păun a șlefuit în piatră de râu trauma momentului…

în Cultură/Dezvăluiri/Timp liber

Costel Păun este, în acest moment, singurul sculptor din România care lucrează, printr-o tehnică specială, în piatră de râu. Piatra de râu are o duritate ieșită din comun, așa că e foarte greu să sculptezi utilizând acest material, dar pe de altă parte, energia pietrei trecute prin rodajul forțelor naturii dă o forță deosebită ideii artistice. Și cum noul virus a invadat toate planurile existenței noastre, era inevitabil ca el să nu ajungă cumva și în artă. Iar unul dintre primii artiști care exploatează artistic trauma momentului este Costel Păun, care a șlefuit imaginea Mamei și Fiicei, cu chipurile acoperite de măști.

De fapt, chiar numele ansamblului sculptural explică sensul noilor creații ale artistului: Pandemie – Mamă și Fiică, încercând să spună povestea unor erori care s-au transmis din generație în generație, afectând chipul ființei umane și condiționând bătăile inimii ei de învățarea unor lecții ancestrale.

Formele pe care Costel Păun le construiește amintesc în mare măsură de arta lui Constantin Brâncuși. “Dacă arta trebuie să intre într-o comuniune cu Natura, ca să îi exprime principiile, trebuie să îi urmeze, însă, şi exemplul acţiunii. Materia trebuie să îşi continue viaţa şi după ce au intervenit mâinile sculptorului. Rolul plastic pe care materia îl îndeplineşte în mod firesc, trebuie încontinu  descoperit şi păstrat. A-i da un alt sens decât acela pentru care este menită de la Natură, înseamnă a o ucide.”, spunea Brâncuși. Și iată cum sculptorul teleormănean Costel Păun reușește să pună în practică această teorie a artei sculpturale, păstrând ritmul artei în armonie cu transformările naturale și sociale, care sunt, nu-i așa, surse de inspirație.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*