Pacienții suspecți de COVID-19 din Teleorman nu mai au unde să fie izolați. Spitalul din Videle devine suport COVID…

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Singurul spital suport COVID din județul Teleorman este, în acest moment, plin până la refuz. De principiu, acolo nu mai pot fi internați pacienți cu forme de boală ușoare sau moderate, iar formele grave nici măcar nu pot fi tratate, de vreme ce spitalul nu are un anestezist. Și, după cum știm, fără anestezie, intubarea nu se poate face. Ca atare, Spitalul Județean de Urgență din Alexandria este acum obligat să izoleze suspecții de COVID, lucru pe care unitatea spitalicească nu îl poate face întotdeauna în cele mai bune condiții. Astfel, sunt situații, spun medicii, în care bolnavi suspecți de COVID ajung să se afle în apropierea celor care au alte probleme de sănătate.

În consecință, cu spitalul din Roșiorii de Vede (singurul suport COVID din județ) plin până la refuz și cu Spitalul Județean din Alexandria asaltat din toate direcțiile, singura soluție ar fi desemnarea unui alt spital în județ care să asigure tratament pentru bolnavii infectați cu noul virus. S-a luat în calcul spitalul din Zimnicea, unde, după cum știm, nu se efectuează importante operațiuni medicale, indiferent dacă e sau nu pandemie. Cu atât mai mult, în pandemie, numărul celor internați este foarte mic.

Totuși, DSP Teleorman s-a reorientat acum către spitalul privat din Videle. Motivația oficială ne-a prezentat-o prefectul județului, Liviu Dumitrașcu:

E vorba de numărul de paturi disponibile și de capacitatea spitalelor, asta a stat la baza selecției noului spital suport COVID din județ. Spitalul din Videle are o capacitate de 235 de paturi, din care libere sunt 219. Eu vă spun de raportările DSP.

Comitetul pentru Situații de Urgență Teleorman a decis, cu puțin timp în urmă, că, totuși, cel mai bun spital suport COVID ar fi cel privat, din Videle. Cu toate că acolo nu există nici specialiști, nici aparatură. Iar reacția primarului din Videle, Nicolae Bădănoiu, a fost destul de fermă în privința aceasta:

Am trimis un memoriu către Raed Arafat, Prefectură și DSP să respecte toate condițiile și procedurile ca un pacient testat negativ să fie tratat la Videle în bune condiții. Spitalul nu are ATI, nu are infecționist și pacienții infectați cu corona ar putea pune viața altor pacienți în pericol. Mă voi opune categoric, dacă nu se asigură și specialiștii, și aparatura. Din punctul meu de vedere, un spital privat nu poate fi transformat în suport covid. Mă gândesc că cei care trebuie să ia decizii să nu folosească asta în scop electoral. Într-o primă analiză, Spitalul Zimnicea era vizat în acest scop. Acum, dacă pot contesta în instanță, o voi face. Eu nu voi tolera să primim pacienți la Videle și fără specialiști, și fără aparatură. Și vă mai spun ceva: acolo nu s-a primit o mască de la minister”.

De cinci zile, suspecții de COVID din județ n-au mai putut fi izolați, potrivit regulilor de pandemie. Acum, în al 12-lea ceas s-a găsit o variantă cel puțin ciudată pentru rezolvarea situației: transformarea unui spital privat în spital suport COVID, spital care nu dispune, după cum am spus, nici de specialiști, nici de ventilatoare. Asta presupune ca în continuare cazurile grave să fie abordate la Spitalul Județean din Alexandria, lucru care pune în pericol sănătatea cadrelor medicale, dar și a altor pacienți internați acolo.

Potrivit medicului Cătălin Dumitrașcu, specialist UPU, lucrurile sunt foarte grave în județ și efectele se fac simțite din ce în ce mai dramatic: “Spitalele din Videle, Turnu Măgurele, Zimnicea și Roșiorii de Vede au de mult timp probleme cu dotările și cu personalul. Însă nimeni nu a făcut nimic, niciodată. Spitalele teritoriale nu fac explorări biologice de sânge sau imagistice după ora 15.00. De ce?! Nu e mai simplu asa?! Toate aceste aspecte duc la o supraaglomerare a SJUA, respectiv a UPU, care nu dispune de personal suficient pentru abordarea corectă, la timp, a diferitelor tipuri de urgențe, trimise de peste tot.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*