Orașul Zimnicea cumpără din bani publici tei argintii la preț dublu

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Faptul că Zimnicea e un oraș în care sărăcia se vede din lună ne impresionează doar pe noi, cei care privim situația din exterior. Pentru că autoritățile locale nu văd dezastrul și continuă să facă achiziții inutile din bani publici, la prețuri mult mai ridicate decât cele valabile pe piața liberă. De pildă, la sfârșitul lunii trecute, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Zimnicea anunța în Sistemul Electronic de Achiziții Publice că intenționează să cumpere vreo 400 de bucăți de Tilia Tomentosa (tei argintiu) pentru înfrumusețarea unui oraș din ce în ce mai pustiu. Însă, în loc să caute o ofertă ieftină pe piața liberă, instituția contractantă a decis să meargă pe varianta cumpărării arborilor la preț dublu. Nu de alta, dar atunci când plătești cu banii cetățenilor, generozitatea devine o a doua natură.

Pe 31 octombrie se făcea deja procesul de cumpărare directă a celor 400 de bucăți de tei argintii de la compania bucureșteană SIMBECOM IMPEX SRL, care a venit cu o ofertă dublă față de aceea valabilă pe piață. Practic, cei de la SIMBECOM IMPEX au propus un preț special pentru Zimnicea: 268 lei pentru fiecare arbore. Instituția publică nu s-a gândit de două ori și, fără să caute o ofertă mai bună pe piața liberă, a acceptat achiziția directă, plătind astfel 107.340 lei, adică peste 22.000 euro, din banii zimnicenilor.

Dacă aruncă noi o privire asupra ofertelor de vânzare a teiului argintiu pe piața liberă, putem constata că un arbore din specia Tilia Tomentosa se vinde, în general, cu prețul de 147 lei pe bucată. Și, dacă vrei să cumperi mai mult de 100 de bucăți, majoritatea vânzătorilor oferă reduceri substanțiale, astfel că poți ajunge să achiziționezi, ca autoritate publică, un astfel de abore și cu 100 de lei. Dar, chiar și cumpărând la preț întreg cele 400 de bucăți de pe piața liberă, prețul unui arbore nu ajunge în niciun caz la valoarea negociată de orașul Zimnicea cu respectiva companie din București. Cel mai mult se poate plăti pe un tei argintiu suma de 187 lei. E drept că orașul Zimnicea pare să-și fi făcut o tradiție din achiziționarea de produse la supra-preț. Probabil că atunci când nu dai din propriul buzunar, nu te doare în niciun fel cumpăratul de inutilități la preț dublu.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*