“One World Romania la şcoală”, la Liceul Teoretic Videle

în Actualitate

12272802_919327398103544_990408_n„One World Romania la şcoală”, cu sprijinul CEZ România şi Romanian-American Foundation, a deschis luni, 16 noiembrie 2015, la Liceul Teoretic Videle, ediţia a doua a proiectului „luna.doc ”, o lună de filme documentare care va avea loc în perioada următoare în liceele din ţară din Bucureşti. Prima săptămână a acestui proiect este dedicată Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, sărbătorită anual pe 20 noiembrie.

La Videle, în prezenţa cadrelor didactice şi a aproximativ 80 de elevi, a fost proiectat filmul „Toto şi surorile lui” regizat de Alexander Nanau, un film emoţionant despre Toto, un puşti de 10 ani prins într-un mediu nociv. Câtă vreme mama lui se află în închisoare pentru trafic de droguri, Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana şi cu un lung şir de unchi, vecini, consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoală şi descoperă dansul hip-hop. Policy Center for Roma and Minorities este ONG-ul care se ocupă de aceste centre în zone defavorizate și care lucrează zilnic pentru a oferi un viitor mai bun unor copii mai puțin privilegiați.

La eveniment au fost prezenți Alexandu Solomon, președintele Asociației One World Romania și directorul festivalului – Roxana Dumbravă de la Policy Center for Roma and Minorities, elevi voluntari în proiect, precum şi reprezentanţi ai CEZ Romania, Ioana Cristea şi Florentina Vouciuc, parteneri ai proiectului.

Vizionarea filmului a fost urmată de o dezbatere pe marginea subiectului abordat intre elevi, cadrele didactice participanţe şi organizatorii evenimentului. În contextul acesteia s-au exprimat diverse opinii, puncte de vedere cu privire la situaţia copiilor care provin din grupuri vulnerabile, problemele, piedicile, provocările care îi pun la încercare zilnic, necesitatea identificării şi implementării unor soluţii pentru asigurarea egalităţii de şanse pentru toţi copiii care se află într-o situaţie similară cu Toto.

Alexandru Solomon a declarat dupa proiectie: “Intalnirea de la Liceul din Videle – cu profesorii si elevii de acolo – a  fost foarte incurajatoare. A fost încurajatoare pentru ca tinerii aceștia au un ochi bun, au înțeles foarte multe lucruri din filmul lui Alexander Nanau si au reactionat foarte frumos ca oameni la ce se petrece în film. Mi-a confirmat că este nevoie de ceea ce facem pentru ca era limpede ca este primul film de acest gen pe care elevii l-au văzut în viața lor. Și sunt atâtea lucruri pe care ar fi necesar să le guste și să le înțeleagă ca să fie pregătiți pentru lumea de imagini în mișcare în care vor trăi.”

Luna.doc#2 continuă până pe 16 decembrie, iar liceele din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Teleorman şi Vâlcea se mai pot înscrie pe adresa de email: scoala@oneworld.ro până la sfârşitul săptămânii acesteia pentru a găzdui o proiecţie de film documentar.

A fost o activitate interesantă, educativă şi extrem de utilă. Mulţumim Asociaţiei  One World Romania, organizatori şi Policy Center for Roma and Minorities, invitaţi, pentru că au ales Liceul Teoretic Videle în acest demers, a precizat profesorul Monica Iorga.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*