Olimpiada de benzi desenate – Ediția a IV-a – 2023

în Cultură

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman se alătură și celei de a IV-a ediții a concursului național, care se adresează copiilor de toate vârstele din județ (clasa I – XII-a), Olimpiada de Benzi Desenate dându-le posibilitatea să lucreze în echipă, să formeze prietenii, respect, toleranță, dar și echilibru dintre corp și minte.

Acest concurs se desfășoară în perioada 1 februarie – 25 aprilie 2023.

Inițiatorul acestui proiect este Mihai Ionuț Grăjdeanu – autor și profesor de benzi desenate.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Academiei Olimpice Române.

TEMA CONCURSULUI: JOCURILE OLIMPICE ÎN ANTICHITATE.

Tema acestei ediții este inedită și va oferi elevilor de toate vârstele posibilitatea de a se regăsi în poveștile de benzi desenate realizate de ei.

Jocurilor Olimpice din antichitate, acestea au reprezentat o serie de competiții atletice între reprezentanți ai orașelor-stat și unul dintre Jocurile Panhelene din Grecia Antică. Au fost ținute în onoarea lui Zeus, iar grecii le-au dat o origine mitologică. Grecii credeau că jocurile își aveau rădăcinile în religie, competiția atletică era legată de venerarea zeilor, iar jocurile antice erau menite să aducă pace, armonie și o întoarcere la originile vieții grecești. Competițiile s-au desfășurat întotdeauna la Olympia.

REGULAMENTUL DE DESFĂȘURARE:

 1. Condiții de participare: concursul este destinat școlarilor și elevilor (clasele I – XII).
 2. Specificații tehnice:
 3. metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate;
 4. desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri;
 5. se va lucra pe vertical.
 6. Dimensiunea lucrării:
 7. format A4 pentru clasele I – IV
 8. format A3 pentru clasele V – XII
 9. OBLIGATORIU:
 10. În partea de sus a lucrării trebuie trecut titlul poveștii și numele autorului (elevului).
 11. Participanții vor concura în următoarele grupe: clasa I, Clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a, clasa a VI-a, clasa a VII-a, clasa a VIII-a, clasa a IX-a, clasa a X-a, clasa a XI-a, clasa a XII-a.
 12. Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-și asumă originalitatea subiectului, a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiată va fi eliminată din concurs.
 13. Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină/planșă. Fiecare concurent poate participa cu o singură pagină/planșă
 14. Înscrierea paginilor/planșelor de bandă desenată în concurs se face doar prin intermediul Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman, coordonator proiect – Badea Livia, Secția de împrumut pentru copii, telefon: 0247 310 706.
 15. Prin înscrierea și participarea la concurs fiecare școlar/elev declară că este autorul unic al lucrării și posedă drepturile de autor personale și economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terți.
 16. De asemenea, prin înscrierea în concurs, școlarul/elevul își exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parțial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de Benzi Desenate, cât și pentru realizarea unor expoziții cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.
 17. Evaluarea paginii /planșei de bandă desenată:

Un juriu format din specialiști (membrii COSR, autori de benzi desenate, jurnaliști sportivi, scriitori) vor avea în vedere următoarele:

– respectarea specificațiilor tehnice

– originalitatea lucrărilor (text și desen)

– acuratețea stilului

-Se vor acorda premii pentru fiecare grupă de participare: un loc I; un loc II; un loc III.

-Se vor acorda 3 mențiuni pentru fiecare grupă de participare.

-Toți participanții vor primi diplome de participare.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee sau alte instituții de cultură din țară, data și locul galei se va anunța la o dată ulterioară.

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov – Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret, Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația Bibliotecilor din România (ABR), Muzeul Sportului, Muzeul Municipiului București.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*