O trupă mare pentru un județ surd. Trupa Arhaic pleacă în turnee prin țară, pentru că Teleormanul nu are nevoie de muzică…

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Noi nu credem că Trupa Arhaic mai are nevoie de prezentări. Nici în Teleorman, nici în țară, căci Nicolae Doboș, Sorin Preda și Alex Antonescu au dat, în toți acești ani, măsura unui talent de excepție. Ce face Trupa Arhaic? Resuscitează adevărata frumusețe a muzicii și versului, pentru a putea oferi celor sensibili la conținut adevărate comori. De ani întregi, membrii trupei se bucură de invitații în țară și în străinătate, constatând cu durere în suflet că în Teleorman, unde le-ar fi cel mai simplu să-și îndeplinească menirea, nu prea se înghesuie nimeni să-i sprijine sau să-i promoveze. În această perioadă, cei din Trupa Arhaic sunt ocupați. Nu pentru că ar avea multe concerte la noi în județ, așa cum ar fi normal, ci pentru că răspund invitațiilor pe care le primesc din întreaga țară. Ardealul, Moldova, Capitala îi invită constant și aprecierile pe care le primesc sunt publice și pot fi văzute în mod direct pe pagina de Facebook a trupei.

Doamne, dă-le prieteni lor atâția câți avem noi! Abia atunci o să-și arunce poate un ochi și către Trupa Arhaic!”

Acum, ai noștri Arhaici pleacă într-un turneu în Ardeal, pentru a lansa două albume: Ultima Elegie și Joc de Frunze. Astfel, ei vor concerta în perioada următoare în Mediaș, Cluj și Sibiu. Recent, ei au primit și o diplomă de excelență pentru promovarea culturii române din partea Bibliotecii Județene Mehedinți. Ce face Biblioteca Județeană Teleorman? Probabil că e prea ocupată, pentru a se mai împiedica de detalii precum recompensarea simbolică a valorilor noastre culturale. În ceea ce privește activitatea trupei, Nicolae Doboș este cel mai în măsură să dea detalii: Ultimul concert l-am avut la București, în Herăstrău, la Ursuleți, concert organizat de un alt folkist drag nouă, Eugen Avram. După concertul acesta, am fost invitați de scriitorul și poetul, Mihai Traistă, la sediul Uniunii, unde s-a întâmplat o seară de muzică și poezie româno-ucrainiană. Turneul din Ardeal e în discuție de anul trecut, pentru că după concertul nostru de atunci de la Cluj, clujenii au vrut neapărat să ne întoarcem foarte repede cu altceva. Acum ne întoarcem și cu două albume și cu un alt concert, dar ne-am gândit să onorăm și invitația de la Mediaș la întoarcerea de la Cluj. În turneul acesta din Ardeal îl avem alături de noi și pe prietenul Florin Thomits și vom concerta la Mediaș, Cluj și Sibiu. Dar așa, pentru cultura generală a publicului, avem invitați trei poeți în concertul nostru, poeți mari de la Cluj: Florin Constantin Verdeș, Gabriel Cojocaru și Mariana Bojan. Mariana Bojan e o prietenă de-a mea de vreo treizeci de ani, care printre altele, este și pictoriță, care expune în Germania. De altfel, la o expoziție de-a ei, fondul muzical instrumental a fost semnat de Trupa Arhaic, deci toată expoziția din Germania s-a desfășurat pe fondul muzical asigurat de Nicolae Doboș. Luna viitoare avem un concert la Chitila, datorită unei doamne care a venit de la București la un concert de-al nostru și ne-a propus să susținem un concert într-un restaurant într-o zonă rezidențială a Chitilei, pentru toți iubitorii de frumos. Le place Arhaic! Lucrăm și la proiectul acela cu poeții români și cred că am terminat mai bine de trei sferturi din muzică. Vreau să mai facem un concert la București.”

Visul unei tabere naționale de folk la Alexandria

Despre susținerea pe care n-o primesc la nivel local, deși alte județe s-ar bate pentru a promova și finanța valoarea muzicală de un asemenea nivel, Nicu Doboș nici măcar dezamăgit nu se declară. Tot ce-și dorește este înființarea unei tabere naționale de folk la Alexandria, pentru că el încă mai crede în puterea acestui județ de a merge înainte. Doar că mersul înainte este imposibil în lipsa culturii: Toată lumea ne zice că e greșit ce facem noi la Alexandria, că ne zbatem atât și nu beneficiem de nicio susținere. Nu știu, trebuie să gândesc un alt tip de concert. Eu vreau să urnim totuși cultura în Teleorman. Mă mai gândesc și la tabăra aia de muzică folk, dar ne trebuie fonduri. Nu știu, o fac cu oricine, cu orice autoritate care ne-ar sprijini financiar, că eu cred că ar conta mult pentru zonă. Nu facem toate astea pentru noi, ci pentru Teleorman. E păcat! Suntem la 10 metri de București și dacă îl sun pe Mircea Vintilă, vine imediat… Sigur că nu vine de pomană, dar le e mai ușor să vină la noi decât la Baia Mare. Urmează și niște concerte în zona Moldovei. Și avem foarte mult de lucru anul ăsta. Lucrăm la mai multe albume și probabil o să fie obositor. Dar vrem să facem ceva și în Teleorman. Pentru că interes național pentru Arhaici există. Eu atât pot să le spun celor care sunt la conducerea acestui județ: “Doamne, dă-le prieteni lor atâția câți avem noi! Abia atunci o să-și arunce poate un ochi și către Trupa Arhaic!”

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*