Numele lui Neamu… pe toate străzile

în Actualitatea politică

Tiberiu Neamu 4Carmen Dumitrescu
Dă-i omului un mandat de primar şi-i vezi caracterul! Cam aşa s-ar traduce jocul periculos al lui Tibi Neamu cu mania persecuţiei şi megalomania. Un om venit de nicăieri prinde un mandat de primar la Viişoara şi începe să se simtă important. Atât de important, încât începe să se considere deştept. Atât de deştept, încât unul dintre puţinele lucruri pe care le face în noua calitate dobândită este aceea de a boteza strada pe care locuieşte Neamu Vale. Dar oamenii din comună pretind că mai există o stradă în Viişoara care se numeşte Neamu Deal… Şi că strada locuită de contracandidaţii lui la fotoliul de rege al comunei poartă, de când cu Tibi al nostru, denumirea de strada… Aspiranţilor. Am vrea să ne oprim aici, dar ne este imposibil. Pentru că, de-a lungul vremii, Tibi Neamu a făcut tot posibilul să ne schimbe indiferenţa în consternare. Nu de alta, dar pentru că ştim personajul şi ne-am dat seama că suferă de mania persecuţiei la fel de tare cum suferă de el însuşi, ne-am propus să aflăm, cu umila noatră capacitate de analiză, care e potenţialul acestui primar, vecin cu Bitanu’şi la fel de dornic de putere ca şi omologul lui de la Suhaia. Evident, un primar care-şi botează strada cu numele lui are, cu certitudine, unele probleme cu el însuşi. Poate că Neamu (primarul, nu strada) e lipsit de încredere în sine. Căci se obişnuieşte ca o stradă să primească numele unei personalităţi, după ce personalitatea în cauză a demonstrat ceva în viaţă şi, de cele mai multe ori, a decedat deja. Asta e practica! Dar Neamu (primarul, nu strada) a decis că nu vrea să aştepte să-i recunoască alţii meritele şi contribuţia la bunăstarea comunităţii. Aşa că a luat taurul de coarne şi a dat cu bâta-n baltă!
Asta se întâmpla chiar în timp ce presa îi înregistra, pe sub masă, vorbele de duh, căci presa nu mai putea de grija talentelor şi combinaţiilor lui Neamu (primarul, nu strada). Între timp, Bitanu’ l-a luat aproape de el. Nu de alta, dar sunt foarte similari în gânduri şi simţiri. Doar fac parte din aceeaşi elită culturală! Şi acum Neamu ţinteşte sus. Atât de sus, încât şoimii îl vor privi cu invidie într-o zi. Iar noi credem, cu toată puterea de care dăm dovadă, că îşi va atinge obiectivul. Nu pentru că e vreun deosebit, ci tocmai pentru că nu e. În Teleorman, politicienii sunt oglinda publicului, aşa cum sunt politicienii peste tot în această lume. Aşa că, între un proces şi o ieşire la cafea, Neamu (primarul, nu strada) are tot timpul necesar să-şi contureze în minte viitorul fabulos pe care îl va avea în politica judeţeană. Şi poate… într-o bună zi Teleormanul va străluci. Pentru că teleormănenii vor fi mândri de Neamu’ lor. Nu de primar, ci de stradă. Căci primarul va fi profesor savant de renume mondial…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. :))))…dar ce aveti voi cu mine…daca unii isi ia elicoptere, insule, excursii extravagante eu mi-am tras strada….si ca sa va fac in ciuda nici macar nu este strada este ulita si toti isi baga ceva in ea cand isi rup roata de la caruta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*