Noi „performanțe” teleormănene: un incendiu de miriște pe oră!

în Dezvăluiri

Incendierea intenționată a miriștilor de către proprietarii de terenuri agricole în scopul igienizării nu este permisă fără acceptul și informarea prealabilă a autorităților competente. Dar în Teleorman, oamenii au modelul de succes al celor care nu respectă legea și ajung la conducerea țării, așa că ei înșiși aplică rețeta, fără a lua în calcul consecințele. De exemplu, nu a trecut mult timp de când o incendiere intenționată a miriștii de către proprietarul unui teren agricol a dus la aprinderea pădurii din Țigănești. Și nu e singurul inconștient. Din experiența pompierilor militari teleormăneni, în ultima perioadă, în Teleorman se produce un incendiu de miriște pe oră!

Ȋn conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetaţiei pajiștilor permanente. Unul dintre motive ar fi acela că vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera. Dar mai există un motiv pentru care aceste inițiative personale nu trebuie luate sub nicio formă pe cont propriu: pierderea controlului asupra situației. Iar cu focul e bine să nu te joci.

Gelu Dragomir, purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, dezvăluie pentru ziarul Liber în Teleorman, o statistică realizată empiric, care impresionează din toate punctele de vedere: în Teleorman are loc în ultima perioadă câte un incendiu de miriște la fiecare oră. Uneori chiar mai des.

Noi avem zilnic câte 25 de incendii de vegetație uscată. Deci unul la fiecare oră, cel puțin. Deci în ultimele zile așa avem: 25, 26, chiar mai multe. Dar da, fără îndoială putem vorbi despre cel puțin un incendiu pe oră, majoritatea provocate intenționat.„, susține Dragomir.

Partea cu adevărat cutremurătoare este aceea că, deși situația este gravă, amenzile acordate pentru astfel de fapte sunt foarte mici, astfel că descurajarea practicilor de acest tip e puțin probabilă. Motiv pentru care e important să se activeze acea conștiință cetățenească, singura care poate reglementa, de fapt, producerea mai puțin frecventă a acestor fapte care au, de multe ori, consecințe grave și imprevizibile.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*