Noi mărturii din infernul fabricii de confecții – Patronul Filaturii a fost desemnat cetățean de onoare al Alexandriei, în timp ce maltrata sute de alexăndrence

în Actualitatea politică

filatura2Carmen Dumitrescu
S.C. Time International Trading SRL este în acest moment unul dintre cei mai importanți jucători din economia județului. Potrivit unor surse interne, profitul patronului britanic Long Cristopher Raymond este fabulous, pentru că lucrează cu firme off-shore și plătește la stat extrem de puțin. Noi nu lăsăm invidia să ne copleșească din acest punct de vedere, însă nu putem să trecem peste faptul că acest important contribuabil la bugetul local s-a bucurat mereu de sprijinul autorităților, chiar și în condițiile în care de ani întregi se discută despre infernul din Filatură. Foști angajați ai Filaturii, impresionați de mărturia cruntă a Ștefaniei Bârsănel, ne-au contactat și ne-au povestit, sub protecția anonimatului momentan, care era atmosfera la locul de muncă: “Fiul patronului era sub orice critică. Urla la mine prin secție din orice. Încercam să nu-l bag în seamă, dar câteodată îmi stăpâneam cu greu pornirea de a-i da un pumn. Erau 1300 de angajate acolo. Când îi cășuna aluia, le dezbrăca la fundul gol și le controla. Vara în secție erau temperaturi infernale și picau ca muștele. Le aduceau la mine în birou, că aveam acolo aer condiționat, până își mai reveneau și le trimiteau din nou pe secție. Nici acum nu pot să înțeleg cum pot să manevreze personalul în halul ăsta. Pentru că, de exemplu, dacă astăzi au de muncă, vin toate. Stau până noaptea. În tot timpul ăsta n-au pauză decât 10 minute, iar mâine, dacă au terminat mai vin 100 de persoane. Și nu știu cum poți proceda așa dacă au cărți de muncă. Poate sunt angajatele lipsite de educație și patronul profită de asta ca să le bage frica în sân… Nu știu. Am un fost coleg care se ocupa de partea contabilă acolo și îmi amintesc că îmi spunea că toate echipamentele erau închiriate de la o firmă off-shore pe 95% din profitul net. Taxe pentru ăia plăteau 5%… Partea economică a activității ar trebui cercetată mai atent… ”
Alți cititori ai ziarului nostru, marcați de faptul că în sfârșit sunt devoalate abuzurile de la Filatură, ne-au mărturisit că au rude care lucrează acolo și care au ajuns să aibă probleme de sănătate grave din cauza tratamentului la care au fost supuse: “Eu am avut o verișoară care a lucrat acolo. A ajuns să facă atacuri de panică din cauza stresului la care era supusă.”
longÎn timp ce toate aceste abuzuri se petreceau, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin îl caracteriza pe patronul englez în termeni dintre cei mai bombastici. Se întâmpla în anul 2013, când Long Cristopher devenea cetățean de onoare al Alexandriei: “A fost preocupat întotdeauna să obţină comenzi pentru fabrica de confecţii din Alexandria, pentru a stabiliza locurile de muncă şi pentru a crea noi locuri de muncă ajungând astăzi la un număr de 1200 angajaţi, devenind astfel unul dintre cei mai mari angajatori din Alexandria”. Noi ne bucurăm că există și investitori în Alexandria. Ne bucurăm că au profit și că pot contribui semnificativ la bugetul local. Dar să nu pupăm mâna străinului care ne bate și ne umilește localnicii, de dragul banilor care curg din direcția lui!
Partea bună e că în urma articolului publicat de ziarul Liber în Teleorman în cursul săptămânii precedente, cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman au efectuat un control tematic la Filatură. Angajatele au fost puse să declare dacă asupra lor s-au exercitat comportamente abuzive. Totuși, directorul adjunct al ITM, Viorel Dincă, ne-a mărturisit că e puțin probabil ca angajatele să fie oneste în declarații, frica fiind un mare impediment: “Noi i-am mai sancționat pe cei de la Filatură pentru muncă suplimentară, dar nu și pentru alte abuzuri. Oamenii se tem, nu vorbesc, iar noi avem nevoie de dovezi pentru a-i ajuta. Dacă legea ne-ar ajuta și pe noi cu o identitate protejată, cred că oamenii ar vorbi mult mai deschis.” Cu prilejul controlului ITM la Filatură, i-am însoțit și noi pe inspectori la sediul societății, însă directorul Marian Șerban ne-a demonstrat clar că nu-l interesează să dea explicații publice pentru infernul pe care îl păstorește. Așa că după ce ne-a lăsat să așteptăm două ore în fața fabricii, a decis că transparența e o bagatelă și că dacă e vorba de abuz, îl poate practica nu doar cu propriile angajate, ci și cu presa. Noi îl felicităm pentru atitudine și determinare, sperând totuși că vor exista mai multe angajate dispuse să vorbească despre chinul prin care trec la locul de muncă, pentru ca domnul Șerban și domnul Long să mai lase nasul în pământ și să-și asume nu doar meritele, ci și abuzurile pe care le fac. Abia atunci o să putem discuta despre onoarea lor!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

9 Comments

 1. Dragusin spune ca in Alexandria nu s-a inchis nici o fabrica comunista.A avut dreptate totala.Ii recomand sa se uite in calendar si sa nu uite ca suntem tara membra UE.

 2. Credeti ca taximetristul asta Long Cristopher a venit in Alexandria fara binecuvantarea lui dragnea? E clar ca se intrezareste o spaga la mijloc iar Drgusin in calitatea lui de scutier nu-si face altceva decat meseria.

 3. Este o rusine ceea ce se publica despre Filatura…… Muncesc de mai bine de 15 ani in aceasta institutie si am promovat de jos. Am fost tratata cu respect atata timp cat mi am facut treaba correct la locul de munca. Poate ca cea de mai sus este frustrate de greseli si cauta razbunare dar nu este correct fata de cele 1200 de personae care bine stie ca muncesc in conditii bune, isi primesc salariul la timp si poate chiar mai devreme, iar patronal niciodata nu tipa si nu jicneste. Ma simnt indignata de cele spuse mai sus despre dl. Chris pentru ca nu odata ci zilnic tratez cu acest om si nu mi s-a adresat nici macar la per-tu, tot timpul vorbeste cu dvs si foarte politicos. ESTE DOVADA DE LIPSA DE EDUCATIE SI NECONCORDANTA IN ARTICOLUL DE MAI SUS. Ar trebui sa ne gandim ca poate aceste personae nu au stiut sa munceasca cum trebuie si au ajuns fosti angajati care acum cauta razbunare in presa.

 4. Omul cand are de munca se intreaba de ce are de munca, cand nu are de munca se intreaba de ce nu are de munca.

  Ce nu inteleg eu din acest articol de fapt cine se plange: rudele celor care lucreaza la aceasta fabrica…citez din acest articol: „Alți cititori ai ziarului nostru, marcați de faptul că în sfârșit sunt devoalate abuzurile de la Filatură, ne-au mărturisit că au rude care lucrează acolo” sau fosti angajati care oare de ce au plecat…si-au dat demisia, si-au gasit in alta parte sau au fost dati afara si acum se razbuna prin declaratii (daca era sigur pe ce spune trebuia sa-si dea si numele atat timp cat nu mai lucreaza acolo).

  Sincer mi se pare un articol scris pe genunchi care nu raspunde la cele mai simple intrebari referitoare la o stire: cine? (nume si prenume), ce? (de fapt ce invoca…ca ii certa seful), cand? (in ce perioada s-a intamplat…ieri, acum o saptamana, acum o luna, acum un an), cum? (mai multe detalii…nimic).

 5. Filatura da de lucru la peste 1,000 de suflete, numai fondul de salariu lasat in municipiu este de peste 5 milioane de euro anua, cu noilea salarii minime pe economie, acesta va ajunge aproape la 7 milioane euro, bani pentru populatia acestui judetl!!!!Filatura, asa cum este ea, este vector de dezvoltare economica locala!!!

 6. Sunt indignata de scandalu asta aiurea. De cand m.am angajat la Sc. Time nu am fost jignita niciodată sau amenințată in vreun fel de sefele de linie si va spun ca atunci cand am venit nici nu stiam sa pornesc masina de cusut. Nu am auzit de nici o colega care sa fi pierdut sarcina la munca si sa nu fie lăsată sa plece acasa. Daca acea colega a văzut ca are sangerare d c a mai venit a doua zi la munca si nu s.a dus la doctor. Dl Chris nu a tipat prin sectie trece omul linistit se uita si el si pleacă. Mi s.a întâmplat sa fac o criza de fiere si imediat sefa de linie mi.a facut invoire in maxim 10 minute eram plecata la doctor. Daca faptul ca o sefa ti se adresează cu papusica sau fetitele mele înseamnă infern la filatura atunci sa ne ierte Dumnezeu….

 7. Un capitalist de carton Long asta ,a angajat toate grajdaresele la Filatura pe salarii de mizeriei si apoi le cere sa concureze cu Armani Pe 5 mil salariu o femeie nici bona nu se angjeaza .Costumele sunt de foarte prosta calitate la barbate pentru ca sunt croite de femei luate de la seceraatul graului.

 8. Statutul de cetetean de onoare te scuteste de plata impozitelor catre stat.Acest lucru spune multe pentru ,,binefacatorul ,, orasului.Daca mai sta vreo 5 ani pe aici o sa-l picteze si in Biserici

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*