Nițulescu și-a ținut primarii aproape prin metoda “taie și spânzură”

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Teodor Nitulescu (1)Carmen Dumitrescu
Probabil că nu mai e nimeni în Teleorman care să creadă în bunul simț al lui Nițulescu. Ani la rândul, din diverse posturi și poziții publice, acesta și-a manifestat forța tiranic, apelând de multe ori la metode diabolice pentru a-și ține oamenii aproape. Și acum, când steaua lui strălucește tot mai slab pe cerul politicii teleormănene, Nițulescu nu prea înțelege ce i se întâmplă, puterea având, din păcate, și acest efect, al imposibilității de conștientizare a răului făcut în mod deliberat celorlalți. Iar faptele lui Nițulescu, trecute și uitate, demonstrează, în mod cât se poate de obiectiv, că puterea ia mințile spiritelor vulnerabile, determinându-le să creadă în veșnicia influenței lor. Însă vremea scadenței vine pentru toți și pentru toate. Iar acum, Nițulescu începe să plătească. Și nu doar în fața procurorilor anticorupție, ci chiar în fața celor care l-au susținut pe vremuri, de frica presiunilor și amenințărilor, nu din motive de carismă sau loialitate. E drept că unele lecții se învață mai greu, dar e cert că până la urmă, Nițulescu va învăța și el că nu poți cere mai mult decât oferi și nu e drept să folosești oamenii ca pe niște instrumente, pentru a obține bani. Pentru că nu banii îți vor ține de urât la batrânețe.
Venus Mob, mai mult decât o firmă, nu mai puțin de un șantaj
marian sefuCe reprezintă Venus Mob în peisajul economic al Teleormanului nu știm. Profitul acestei firme, domeniile ei de activitate, numărul real al angajaților, toate aceste detalii sunt prea puțin promovate de către omul care se află în spatele afacerii, pentru că fața oricărei afaceri a lui Nițulescu e protejată prin apropiați. Ne amintim că erau vremuri când Nițulescu domnea la Prefectură și își pregătea sacul de bani pe care urma să doarmă la bătrânețe. Cum? Având “discuții amicale” cu primarii din judet, în cadrul cărora îi punea să aleagă între îndeplinirea unor solicitări neoficiale ale sale și a fi atacați în instanță de către Prefectură. Slabi de înger și speriați de Nițulescu ca de bombe, unii primari au cedat și au înstrăinat în favoarea Venus Mob SRL mai multe terenuri, utilizate de Nițulescu în scop economic sau de agrement. În anul 2009, de pildă, primarul comunei Scrioaștea, Marian Șefu lua o decizie ilegală de acordare a unor tichete cadou angajaților săi, în valoare de 500 de lei. Decizia a fost atacată în instanță de Nițulescu, pentru ca ulterior, acesta să se răzgândească și să renunțe în mod ilegal la judecată, pentru că Primăria Scrioaștea aprobase, între timp, concesionarea unui teren de peste 10 hectare către firma familiei Nițulescu, Venus Mob.
“N-am vrut să iau banii de la el, dar a insistat, că el nu stă în banii ăia!”
Scenariul s-a repetat și în comuna Plosca, unde primarul Daniel Grosu a avut mult de furcă în urma apropierii de Nițulescu. Pe de o parte, pe fondul presiunilor create, Nițulescu a obținut la Plosca terenul pe care funcționează balastiera firmei Venus Mob în condiții de preț foarte avantajoase, comparabile cu valoarea chiriei unei garsoniere modeste din Alexandria. Practic, după ce expertul angajat de primărie a evaluat chiria pentru terenul respectiv, de o suprafață de 54.300 metri pătrați, la 2.062 euro, primăria a anulat și licitația cu strigare, semnând direct un contract de închiriere cu Venus Mob, cu o valoare a chiriei lunare de 650 lei.
Acum, după ani întregi de la petrecerea întregii povești, primarul Daniel Grosu își amintește ceva mai relaxat de abuzurile lui Nițulescu, chiar dacă simpla amintire a poveștii îi dă o stare de neliniște. Pentru că, pe acea vreme, Nițulescu i-a împrumutat și lui bani, în baza unui contract, pentru a rezolva o problemă personală, de viață și de moarte. Dar după ce Nițulescu i-a dat banii, lucrurile s-au complicat pentru cel care se bazase pe omenia celui mai controversat politician teleormănean: “Da, e adevărat că mi-a împrumutat și bani. Dar asta s-a întâmplat între mine și el. Nu am avut nevoie de bani pentru campanie sau pentru alte mofturi. Pur și simplu, soția mea era foarte bolnavă și aveam nevoie de bani pentru spital. Inițial, n-am vrut să iau banii de la el, dar a insistat. Mi-a zis că el nu stă în banii ăia, așa că, fiind disperat, am acceptat soluția. Am semnat un contract cu el, dar după ce am rezolvat problema, i-am cerut contractul și a refuzat să mi-l dea. Mai am și problema cu el și terenul acela, unde are drept de superficie. Asta nu înseamnă că îl are cu titlu gratuit și l-am dat în judecată, am câștigat în primă instanță, dar refuză să plătească. Eu nu sunt și nu am fost un apropiat al lui… dar asta s-a întâmplat!”
“De Nițulescu să te ferești ca de dracul!”
aurel draghiciMai mulți primari din județ au avut experiențe nefericite cu Nițulescu. Și, de-a lungul vremii, fostul prefect a avut și mulți colaboratori și parteneri de afaceri. Dar viața le-a arătat tuturor că orice parteneriat cu Nițulescu îi duce pe cei implicați la sapă de lemn, dacă nu-I trimite pe la sediul DNA pentru a da cu subsemnatul. Puțini primari din PDL Teleorman au refuzat să aibă de-a face cu Nițulescu, dar și acum, dacă îi întrebi de ce n-au intrat în afaceri cu el, spun cu teamă că de Nițulescu e bine să te ferești. De altfel, multora le e frică și să vorbească despre el, considerând că politicianul are vreun soi de putere magică, de natură să le ia tot ce au mai drag pe lume. E adevărat că puterea se poate obține și prin teroare, dar adevărul e că nu mai trăim nici în comunism, și nici societatea nu mai e dispusă să accepte aerele unuia care s-a simțit ani întregi Dumnezeu pe pământ. Sau, în fine, Dracul pe pământ!
Unii primari au avut, după cum spuneam, înțelepciunea să se ferească de Nițulescu. Și bine au făcut, pentru că acum pot vorbi fără teamă. Este și cazul primarului de la Vedea, Aurel Drăghici: “Eu pe Nițulescu l-am văzut de la început ce fel de om este. Și n-am vrut să mi-l apropii în niciun fel. Îl vedeam la ședințele de partid, în diverse calități oficiale, dar am evitat orice tip de apropiere, afacere cu el sau discuție particulară. Pe de altă parte, nici el n-a venit către mine. Cred că a înțeles că îl evit și s-a gândit că se complică. N-am avut cu el decât un contract de deszăpezire și asta doar pentru că eram presat la momentul acela de condițiile meteo, deci situația era una de urgență. Dar altfel, eu l-am evitat întotdeauna și cred că am procedat bine!”
Favoruri în justiție pentru primari abuzivi
Viorel PețaDespre primarul de la Conțești, Viorel Peța, se știu destul de puține lucruri, dar o simplă discuție cu el te poate determina să crezi că e un personaj slab de înger care cedează la presiune. Fin psiholog, așa l-a evaluat și Nițulescu. Așa că pentru a-și schimba culoarea politică, primarul a primit toată presiune de care avea nevoie. Și aici, povestea e simplă, dar halucinantă. Pe vremea când era prefect, Nițulescu a a atacat în contencios administrativ o decizie a lui Peța de a sancționa disciplinar o angajată a a primăriei. În mod deloc suprinzător, după ce primarul respectiv și-a schimbat culoarea politică, trecând în barca puterii de atunci, Nițulescu a decis să se revanșeze, retrăgând acțiunea în contencios, chiar dacă o astfel de măsură frizează, de departe, ilegalitatea.
Frica de Nițulescu, un semn al înapoierii județului
ionel neaguIar fiecare primar slab de înger, ajuns în atenția lui Nițulescu, a învățat lecția umilinței. O lecție despre care nimeni nu vorbește acum, indiferent de partidul în care se află. Pentru că situațiile în cauză s-au stins, dar frica a rămas… Și ea îi torturează pe primari.
Probabil același motiv justifică și reacția primarului Ionel Neagu de la Troianul, care, întrebat despre faptul că ar fi cumpărat de la o firmă apropiată lui Nițulescu șase mașini de piatră, plătite cu peste un miliard și jumătate de lei, acesta a declarat scurt și la obiect: “Dar de ce trebuie să vă dau eu dumneavoastră explicații? De ce să vă spun cât au costat? Da, e adevărat că în 2014 am achiziționat ceva piatră pentru drumurile comunale. Dar de ce vă înteresează asta?”
Oricât de greu ar părea de crezut, oamenii aceștia preferă încă, de teamă, să se pună ei înșiși în situații dificile pentru a-l proteja pe Nițulescu. Un Nițulescu care nu le-a oferit nimic sau, dacă le-a oferit ceva, a făcut-o pentru a obține el mai mult. Un Nițulescu care s-ar lepăda de ei cu prima ocazie. Un Nițulescu care și-a uitat rolul asumat inițial, pe vremea când credea că e cel mai bun primar al Alexandriei. Și, probabil, că a fost… Doar că pe vremea aceea încă își mai înțelegea menirea, politică și administrativă. Și încă mai păstra o fărâmă de umanitate în tot ceea ce făcea.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*