Niţulescu se autodenunţă? S-a practicat cămătăria în PDL?

în Actualitatea politică

Nitulescu6Carmen Dumitrescu

Conferinţa susţinută de co-preşedintele ACL, Teodor Niţulescu, la finele săptămânii a ridicat multe semne de întrebare. Pe de o parte, afirmaţiile făcute de Niţulescu au fost, în multe dintre cazuri, grave, chiar dacă nefiind susţinute de probe, ele n-au valoare şi, pe de altă parte, acesta “a început să dea din casă” informaţii care nu doar că nu-i fac cinste, dar îl şi pun sub lupa publicului la pachet cu noi suspiciuni. Mai nou, ele se referă la cămătărie. Dacă în respectiva conferinţă de presă, atât Florin Titirişcă, cât şi Eugen Pîrvulescu au dat dovadă de decenţă şi bun simţ, încercând să pună în valoare aspectele constructive ale campaniei, Niţulescu a avut grijă să anuleze mesajul pozitiv, preferând  să se pună el însuşi în valoare într-o manieră de-a dreptul ridicolă. Ca remarcă personală, trebuie să semnalăm faptul că pe tot parcursul conferinţei, am trăit cu impresia că, de fapt, nu Iohannis era candidatul la prezidenţiale, ci Niţulescu.

Drept răspuns la atitudinea lui Niţulescu, Timotei Stuparu, care poartă acum cuvintele conducerii PSD, a reuşit să pună şi întrebările corecte, la care Niţulescu ar trebui să răspundă pentru a nu se face cu totul de râs în faţa publicului care încă îi mai apreciază calităţile de politician vechi: “Niţulescu vorbeşte despre primarii care până mai alaltăieri erau în PDL, pentru că el spune că e şeful unui partid. Nu ştiu la care se referă. Se referă la Partidul Democrat Liberal sau la Partidul Naţional Liberal? Dar PDL practic nu mai există… Dacă e şeful unui partid care nu mai există, îl tratăm ca atare. Dacă vorbeşte din funcţia sa de co-preşedinte al PNL, nu vedem şi reacţia celorlalţi în privinţa asta. Reacţia lui Pîrvulescu este una care nu spune mai nimic. Vorbeşte Niţulescu despre foştii primari ai PDL că ar fi oameni fără caracter. Să înţeleg că această trăsătură umană a dispărut odată cu trecerea timpului. Când erau la PDL, aceşti oameni aveau caracter şi acum le-a dispărut caracterul peste noapte. Afirmă foarte multe lucruri. Despre fiecare dintre ei… fără să aibă, spune domnia sa, certitudini, ci doar intuiţii. El este omul intuiţiilor de când îl ştiu eu. A condus, în calitatea sa de preşedinte al PSD o perioadă, tot pe intuiţie, a condus prefectura tot prin intuţie. Altfel n-ar fi făcut atâtea gogomănii câte a făcut… Spune despre toţi primarii plecaţi că sunt necinstiţi, pentru că au împrumut bani de la partid şi de la persoane din partid. Am aflat că există contracte de împrumut. Asemenea contracte de împrumut între persoane fizice şi partid stârneşte multă curiozitate. Foarte multă curiozitate. O curiozitate reieşită din cunoaşterea legii. Vreau eu, personal, să văd un asemena contract. Prevede el un împrumut fără dobândă, cu dobândă? Că dacă are dobândă, e contract de cămătărie. Cum a putut să facă asemenea chestiuni, neţinând cont de lege, pentru că există o lege a finanţării partidelor şi a campaniilor electorale care spune clar care sunt sursele de finanţare, că sunt la vedere, că sunt şi trebuie să fie justificate.  Mă face să cred că e doar o snoavă a domnului Niţulescu, pentru că nu-l pot bănui de necunoaştere. Dacă afirmă fără temei, este treaba lui. Dar să se justifice! Cine a împrumutat acei bani şi ce se întâmpla cu acei bani? Ne spune domnul Niţulescu că va sesiza Autoritatea Electorală Permanentă. De-abia aştept! Pentru că această instituţie trebuie să facă nişte lumină în povestea asta. Dar s-o facă! Pentru că el însuşi se autodenunţă. Spune clar acolo că el este una dintre persoanele care a împrumutat bani. Trebuie să justifice  de unde-i are, cum i-a dat, dacă sunt înregistraţi undeva. ”

 

 

 

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*