”Niște neamuri”, o carte unică, semnată Paul Șchiopu

în Cultură

Monica Vasilescu

paul schiopu2”Niște neamuri”. Așa se intitulează noua scriere a publicistului Paul Șchiopu, un renumit autor de cărți de pe plaiuri teleormănene care are în palmares peste 15 volume. Cartea recentă semnată de Paul Șchiopu este o colecţie de portrete, amintiri şi evocări ale vremurilor trecute. În culegerea în care a adunat peste 1000 de nume, scriitorul a reconstituit arborii genealogici ai familiei sale, dar şi pe cei ai altor familii înrudite.

După monografia comunei Ulmeni, locul nașterii, Paul Șchiopu a dorit să pună umărul la păstrarea istoriei neamului și, într-o manieră simplă, autorul a realizat o portretistică argumentată, aducând date și poze despre fiecare membru prezentat.

Volumul “Nişte neamuri”, unic în felul său, a implicat o cercetare amănunțită, iar autorul îi îndeamnă pe urmași să aducă la zi lucrarea, într-un gest de cinstire a memoriei celor care au alcătuit, prin combinații firești, neamul Șchiopu. ”Inițial, am dorit ca această lucrare să fie o poveste a familiei Șchiopu din Ulmeni – Teleorman, dar cum neamul meu s-a amestecat, natural, cu altele, am decis să redau, sub forma arborilor genealogici și povestea acestora. Toate la un loc devenind… ”Niște neamuri”. În mod cert, dacă nu izbuteam aceste tablouri, peste mulți, de altfel oameni de ispravă, s-ar fi așternut uitarea, iar nepoții și strănepoții, împreună cu urmașii lor, nu vor mai fi știind niciodată cine le-au fost înaintașii și din cine sunt coborâtori”, a scris Paul Șchiopu în introducerea cărții apărută la editura Velox din Alexandria, ce va fi lansată în curând în satul natal.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*