Nicușor Lină: “Județul lui Dragnea e trist, pentru că aici nu se mai zâmbește, nu se mai râde și nu se mai dansează”

în Actualitatea politică

naeCarmen Dumitrescu

Poate că una dintre cele mai mari surprize identificate de noi pe scena politică a momentului este intrarea artistului Nicușor Lină în mediul jocurilor de culise și a vorbelor cu parfum electoral, sub umbrela USR. E drept că în raport cu restul celor care au făcut pasul decisiv spre politică, Nicușor Lină chiar este animat de bune intenții, ba poate și de un spirit de revoltă, care îl face să ia foarte în serios perspectiva schimbării. Regretul de a nu se fi focusat pe muzică, așa cum speram noi pentru el, este totuși compensat de faptul că Nae pare a privi cu entuziasm viitorul, pentru că el crede realmente în posibilitatea schimbării de mentalitate în Teleorman. Știind toate acestea despre el, l-am provocat pe potențialul om politic la un dialog liber, sub forma primului interviu din viața lui Nicușor Lină, încercând să aflăm, de fapt, dacă politica merită vreun sacrificiu și dacă are vreun sens astăzi să mai încerci vreo acțiune curajoasă în județul lui Dragnea. Am aflat, evident, lucruri pe care le știam sau le bănuiam, dar am remarcat, pentru prima dată până acum, că poate intrarea artiștilor în mediul politic n-ar fi chiar cea mai păguboasă dintre decizii. Și că implicarea unor idealiști ar putea face ca motoarele politicii să sune altfel. Poate nu chiar ca o piesă folk, dar măcar ca un ritm care nu ne-ar însângera timpanele.

Reporter: Cum a început povestea implicării tale în politică?

Nicușor Lina: Totul a început, așa cum încep multe în zilele noastre, pe Facebook. I-am contactat pe cei de la USR, am primit ulterior un telefon de la Vlad Gheorghe, care este responsabil de dezvoltarea filialelor partidului în regiunea asta, am stat puțin de vorbă și am convenit să ne întâlnim personal. Am încercat de atunci să înfiripăm prima filială USR Teleorman.

R. În momentul ăsta, cum stau lucrurile?

N.L. În momentul acesta nu stăm prea bine. Pentru că lumea e reticentă. Sunt mulți cei care ne susțin, cel puțin la nivel declarativ, dar nu vor să iasă în față.

R. De ce crezi că se întâmplă asta?

N.L. De frică. Mulți dintre oamenii din Teleorman se simt ca în communism. Mulți au funcții numite sau posturi dăruite, așa că probabil le e frică să nu-și piardă locul de muncă.

R. Ai avut până acum întâlniri cu reprezentanții altor partide politice?

N.L. Nu și nici nu mi-aș dori să am. Eu fac asta pentru că așa am simțit eu la un moment dat. Că m-am săturat ca de o grămadă de ani să văd că nimic nu se schimbă. Adică să te bucuri în mileniul trei că ai asfaltat o stradă care trebuia asfaltată de douăzeci de ani și să spui asta în campania electorală mi se pare penibil. La fel de ridicol mi se pare că oamenii chiar cred despre cei care spun astfel de lucruri că sunt primari, prefecți sau președinți de consilii județene buni, în condițiile în care realizările astea ale lor ar fi trebui să vină de la sine. Că ele nu sunt merite, ei doar și-au respectat îndatoririle asumate prin fișa postului. Adică e ca și cum te-ai lăuda că te trezești să mergi la muncă.

R. Ești artist. Și poate că unii vor să știe lucruri despre artistul Nicușor Lină. Așa că aș vrea să te provoc la o scurtă discuție despre asta.

N.L. Pasiunea mea pentru muzică a început când aveam 14 ani. Atunci am început să studiez chitara și să iau muzica folk foarte în serios. Tot atunci mi-am făcut o trupă de folk în liceu și prin 1988 am fugit de acasă cu trupa Epilog. Am cântat la mare vreo patru ani.

R. De ce ai fugit de acasă?

N.L. Pentru că ai mei nu voiau să audă nimic despre intenția mea de a merge pe calea asta, a muzicii. Cred că mă voiau contabil sau medic. Oricum, în niciun caz n-ar fi vrut să devin politician. Apoi, după cei patru ani în care am cântat la mare, am încercat să mă afirm ca interpret în Alexandria, așa că am cântat pe la diverse evenimente. Cariera mea muzicală s-a oprit prin anul 1992, când m-am apucat de afaceri. Și de atunci până astăzi am încercat doar să fac afaceri. Și le-am făcut singur. N-am încercat să fac afaceri cu statul și n-am fost ajutat de nimeni…

R. Dar n-ai niciun regret legat de faptul că ai înterupt cariera muzicală?

N.L. N-am regret în legătură cu nimic din ce am făcut vreodată. Am înterupt această carieră, dar n-am rupt cu totul legătura cu muzica. Am mai cântat ori de câte ori am avut ocazia, doar că n-am mai făcut-o la modul profesionist.

R. Și cum se împacă acum interpretul Nicușor Lină cu potențialul om politic Nicușor Lină?

N.L. E mult spus “om politic”, așa cum e mult spus “interpret”. Dar eu zic că se împacă, pentru că politica pe care USR-ul vrea să o facă e o politică altfel. E mai mult o mișcare. Asta am înțeles eu de la ei și de asta am și acceptat varianta asta. Totul pleacă de la educație în Teleorman. Țara ne vrea proști. Așa văd eu lucrurile: Teleormanul e cel mai sărac județ din țară și pe ultimele locuri la promovabilitatea la Bacalaureat. Sunt copii aceștia tineri care spun că sunt șomeri, pentru că n-au unde să muncească, dar eu vă spun că s-au obișnuit cu ajutoare sociale și că nu vor să muncească, de fapt.

R. Spune-mi cum vezi evoluția acestei structuri politice în Teleorman, în condițiile în care vorbim despre frică și mentalitate comunistă.

N.L. Văd o evoluție continuă. Chiar și în condițiile mentalității comuniste, am văzut că vin oameni care vor și ei să schimbe ceva. Suntem vreo zece persoane asumate până acum în filiala asta, persoane care niciodată n-au mai făcut politică, în general tineri. Sper  în continuare să vină lângă noi lume care n-a fost implicată politic până acum, să vină tineri sau oameni maturi care n-au votat niciodată în viața lor, că sunt foarte mulți, pentru că pe noi ne interesează exact această categorie de populație, care n-a mai ieșit de ani întregi la vot.

R. Îți trebuie curaj să faci politică în județul lui Dragnea?

N.L. Județul lui Dragnea se vede din statistici. După cum bine spunea o prietenă de-a mea, județul lui Dragnea e trist, pentru că aici nu se mai zâmbește, nu se mai râde și nu se mai dansează. Că tot vorbeam de muzică, îmi amintesc că pe vremuri când cântam, venea omul cu soția la restaurant, dansau, se simțeau bine. Acum, omul vine la cârciumă trist, se uită în buzunar dacă mai are un leu și apoi pleacă și mai trist acasă. Ori eu știu că de la cârciumă trebuie să pleci vesel. Ăsta e județul lui Dragnea: județul oamenilor triști. Lumea plânge de sărăcie, dar niciunul nu ia măsuri. Nu mai vezi la nimeni curajul de a face ceva. Unii stau pe banii părinților, cei deștepți pleacă și aici rămân cei săraci… care votează în funcție de cine cred ei că le dă ajutorul social.

R. Crezi într-o schimbare a mentalității?

N.L. Eu cred sau, mai bine zic, sper. Că dacă n-o mai apuc eu, măcar fiul meu s-o trăiască.

 

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Nicusor sa lase carciuma si sa vina din usa in usa sa ii dam semnaturi, pe harta interactiva USR,Teleormanul figura cu 45 de semnaturi!eu o sa votez USR daca ajung sa stranga 200000 de semnaturi si o sa poata participa in alegeri.Marturisesc ca nu ma asteptam sa vad un boem la conducerea USR Teleorman, sper sa aiba decenta sa nu se treaca primul pe lista la parlamentare,poate gaseste pe cineva cu ceva expertiza.Succes!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*