Nicolae Doboș dă startul unei Tabere Naționale de Folk în Teleorman

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Pentru că în zona Teleormanului, evenimentele culturale sunt o raritate, niște oameni inimoși și talentați, dornici să dea din energia lor unei întregi comunități, au decis să facă un efort pentru a iniția și la noi o Tabără Națională de Folk. Evident că astfel de evenimente nu se pot organiza doar cu bunăvoință, ci și cu sprijin din partea celor care vor, la rândul lor, ca evenimentele culturale să se petreacă și în acest județ în care parcă timpul s-a oprit în loc. Așa că Nicolae Doboș, Alex Antonescu, Anda Vasilescu, Alin Robert Cucu și alți câțiva parteneri au decis să se ocupe de organizarea unui mare eveniment muzical, care să aducă în prima sa ediție, ce va avea loc la Zimnicea și Alexandria, nume mari ale muzicii folk românești. Potrivit proiectului taberei de folk, evenimentul va purta titulatura de Folk Event și se vrea a fi un eveniment muzical, organizat în formula unei tabere de muzică folk, ce își propune să aducă în atenția publicului larg muzica de calitate și să aducă împreună artiști ai genului, precum și public din întreaga țară. Evenimentul va începe cu Zimnicea, unde va fi organizată prima ediție a taberei, urmând ca ea să fie organizată și în alte localități din țară, urmărind conștientizarea importanței culturii în comunitate și intermedierea comunicării directe cu mari artiști ai genului, dar și cu scriitori și poeți. Nicolae Doboș, inițiatorul principal al acestui proiect ne-a dezvăluit, în premieră, câteva detalii legate de programul evenimentului și ne-a mărturisit că speră să primească sprijin cât mai mare din partea oamenilor locului, care au și posibilitatea de a se implica financiar în derularea unui astfel de eveniment: “Noi ne-am gândit ca evenimentul să se întâmple pe durata a trei zile și presupune succesiunea unor concerte de muzică folk și întâlniri cu muzicieni, scriitori și poeți, proiectul urmărind trezirea interesului pentru cultură la nivelul comunităților în care el se va desfășura.  De asemenea, vor avea loc dezbateri pe teme muzicale, iar participanții vor putea rămâne la eveniment pe parcursul celor trei zile în corturile amenajate în cadrul taberei de folk. „

Evident, este nevoie de tot sprijinul care se poate acorda, căci câțiva oameni determinați ar putea, cu resurse puține, să schimbe realmente în bine imaginea acum pătată a Teleormanului, așa că inițiatorii așteaptă implicare din orice direcție, mai puțin din partea politicului, considerând că nu e dezirabilă în acest moment nicio asociere cu vreo culoare politică. În fapt, scopul declarat este acela de a trezi la viață apetitul teleormănenilor pentru cultură și de a atrage în aceste locuri oameni din țară, care să vadă că Teleormanul are multe de oferit, că este un județ de oameni buni și talentați, care știu să se zbată pentru ceea ce-și doresc. Să sperăm doar că vor fi suficienți cei care vor pune o cărămidă la temelia acestui frumos proiect cultural, astfel încât să putem, peste ani, vorbi despre o tradiție a muzicii folk în Teleorman.

 

 

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*