Neregulile de la Apa Serv, operatorul local de servicii de apă sunt de notorietate în Teleorman. Din anul 2007 de când a fost creată societatea, problemele au fost diverse, culminând cu un lichid nebăubil pentru consumatori, chiar dacă autoritățile au promis ani la rând că vom avea „apă plată” la robinet. Acum, relația dintre ApaServ cu combinatul din Turnu-Măgurele – Donau Chem pune serioase semne de întrebare. Potrivit unor informații obținute de consilierul local al municipiului Alexandria – Gabriel Bulumac, între cele două entități au existat relații de colaborare chiar și în perioada de faliment.
„Pentru că atât coeficientul de neînchidere, cât și prețul ridicat al apei “potabile” sunt două dintre problemele REALE ale comunității noastre, am zis că este cazul să pun în discuție câteva aspecte legate de activitatea ApaServ.
Problemele sunt reale, dar cei ce conduc destinele comunității de atâta amar de vreme se prefac că nu găsesc soluții, iar oamenii de bună credință tac și plătesc. Este destul de evident că Alexandria susține din tariful apei “potabile” și Turnu-Măgurele, Zimnicea, Roșiorii de Vede sau Videle, însă, unul dintre marile semne de întrebare în activitatea ApaServ este relația cu combinatul din Turnu-Măgurele – Donau Chem: Autorizația integrată de mediu nr.1/03.03.2014, revizuită în 06.07.2015 (valabilă până la 03.03.2024) a SC DONAU CHEM SRL arată faptul că deține 2 instalații de captare a apei din Dunăre: a)sursa principală de tip cheson, amplasată pe malul stâng al fluviului Dunărea, la Km 600+040, la circa 1 km aval de vărsarea râului Olt în fluviul Dunărea; b)sursa secundară (de rezervă) – captare în albie prin criburi (aflată în administrarea SC APA SERV SA-Sucursala Turnu-Magurele) amplasată pe malul stâng al fluviului Dunărea, la Km 599+625, funcțional fiind doar cribul nr.2; apa brută este tratată în decantorul D7 (aflat pe teritoriul combinatului), care aparține SC APA SERV SA-Sucursala Turnu-Măgurele, apa tratată fiind apoi trimisă în instalația de apă potabilă a orașului.
Autorizația de gospodărire a apelor nr.227/2014 a combinatului, eliberată de Apele Române a expirat în 31.08.2015, deci Combinatul a putut folosi sursa principala de apă, de tip cheson până la acea dată. Ulterior, a putut folosi DOAR sursa secundară, prin intermediul SC APA SERV SA-Sucursala Turnu-Măgurele, care are toate autorizațiile. http://www.donauchem.ro/doc…/resources/pdf/mediu_Donau.PDF.
În anul 2017, Garda de Mediu Teleorman constată insolvența Combinatului Chimic https://gnm.ro/pdf/ripdf.php?inspectie=328587&firma=19. Totuși, Combinatul pornește producția și lucrează trimestrul III și IV în anul 2020, dar își încetează producția definitiv de Revelion (30.12.2020) http://www.donauchem.ro/…/pdf/informare_trim3-2020.pdfhttp://www.donauchem.ro/…/pdf/informare_trim4-2020.pdf. Combinatul intră în faliment, dar la masa credală nu se înscrie SC APA SERV SA https://portal.just.ro/87/SitePages/Dosar.aspx….
Apele Române eliberează autorizație de gospodărire a apelor, doar dacă plătești înainte, așa că este exclusă varianta folosirii sursei principale de apă de tip cheson, iar singura variantă rămâne sursa secundară de apa – livrată de Apa Serv Turnu Măgurele. Deci, singura explicație logică este că Apa Serv a livrat apă Combinatului Donau Chem, dar rămân întrebările: – A fost facturată apa către Combinatul Donau Chem, în trimestrul III și IV din 2020, atunci când a lucrat și a folosit sursa secundară de apăA fost încasată apa livrată în acea perioadă
Cine a plătit energia electrică consumată de Apa Serv Turnu Măgurele în acea perioadă
Pe banii cui a fost livrată apa către Combinat în acea perioadă
Donau Chem a consumat curent de la Apa Serv
Amuzant este că director de sucursală Apa Serv Turnu Măgurele, pe partea de captare, tratare și distribuția apei este Costin Banu, soțul doamnei Dana Banu, actualul director GNM Teleorman. Adică cine ar trebui să verifice activitatea Combinatului. Acestea sunt doar câteva întrebări de bun simț cu referire la relația Apa Serv – Combinatul Donau Chem, la care ar putea să ne răspundă cei responsabili”, spune consilierul local Gabriel Bulumac.