liberinteleorman.ro

Nepotul lui Marin Preda a murit înaintea aniversării bibliotecii care poartă numele marelui scriitor

29 noiembrie 2014

Monica Vasilescu

sorin-preda-2Multiple manifestări culturale şi artistice şi-au regăsit locul în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene „Marin Preda” din Alexandria, la care au luat parte reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţ, scriitori şi publicişti din Bucureşti şi din Teleorman, bibliotecari din bibliotecile publice şi şcolile teleormănene, jurnalişti.

Organizată în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Teleorman, Revista “Caligraf”, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman şi Direcţia pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport Roşiorii de Vede, manifestarea a cuprins decernarea premiilor revistei amintite, vernisajul expoziţiei “Autografe pentru un jurnalist”- cărţi cu autograf din colecţia jurnalistului Stan Ştefan.

Evenimentele au continuat cu prezentarea Atelierului profesional, care cuprinde: „Servicii noi în bibliotecile publice româneşti”, urmat de „Biblionet la Roşiorii de Vede” şi “Donaţii de carte pentru bibliotecile publice teleormănene”. Publicul şi invitaţii evenimentului s-au bucurat de recitalurile de folclor teleormănean, prin Grupul „Burnasul” al Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman, şi de muzică clasică, cu Mihai Vătămanu, la pian.

A doua zi a debutat cu vernisajul a două expoziţii: “Marin Preda în documente şi fotografii” – Teodor Nicolae Săceanu, colecţionar şi “Peisaj marin 2014” – lucrări de pictură în ulei – Costel Lupu, artist plastic. După vernisajul celor două expoziţii, a avut loc decernarea premiilor concursului “Copiii noştri talentaţi”. Totodată, jurnaliștii Stan Ştefan, Cristi Ştefan, Valentin Stângă, Mirel Manafu, Doina Toma şi Luiza Abu Salem au primit diplomele Bibliotecii Judeţene “Marin Preda” Teleorman, pentru anul 2014.

Manifestările dedicate Zilelor Bibliotecii s-au încheiat cu un program artistic ce a cuprins un recital de poezie pregătit de Silvia Ureche şi de Alin Stoian, urmat de un moment folcloric susţinut de elevi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria şi de un moment artistic, realizat cu participarea elevilor de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria.

Pe lângă toate acestea, participanții au trăit momente de întristare, la aflarea faptului că nepotul marelui scriitor căruia biblioteca îi poartă numele nu mai este printre noi. Sorin Preda s-a stins din viață în preziua aniversării și a fost pe buzele tuturor celor care l-au cunoscut și l-au așteptat la sărbătoarea instituției, la care nu a mai putut să ajungă…

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

109 poliţişti „excepţionali”, avansaţi în grad de Ziua Naţională a României

Următorul articol

Trupa Arhaic, în recital la Gaudeamus

Cele mai recente articole de Cultură

Miniexpoziția „Județul Teleorman pe hărți istorice”, la muzeu

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, deschide marți, 14 mai 2024, ora 11.00, miniexpoziția„Județul Teleorman pe hărți istorice”.       Organizată cu ocazia „Zilei Județului Teleorman”,miniexpoziția prezintă reproduceri ale