liberinteleorman.ro

Miros oribil în Alexandria: Garda de Mediu nu are un răspuns clar

Advertisement

Municipiul Alexandria din județul Teleorman se confruntă cu o problemă gravă legată de un miros dezagreabil, iar Garda de Mediu și autoritățile, în general, nu au reușit să ofere un răspuns concret cu privire la această situație. Reacțiile comunității locale au crescut în ultimele zile, pe măsură ce mirosul neplăcut s-a intensificat și a afectat calitatea vieții locuitorilor din tot orașul.

Potrivit informațiilor obținute, Comisariatul Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu desfășoară în prezent acțiuni pentru identificarea operatorilor economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului, care ar putea fi responsabili de generarea disconfortului olfactiv. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-au oferit detalii concrete despre măsurile luate sau despre identificarea surselor mirosului neplăcut.

Locuitorii din Alexandria sunt profund îngrijorați de impactul negativ asupra sănătății și calității vieții lor cauzat de această problemă persistentă. Numeroase persoane s-au plâns autorităților, fără a primi un răspuns concret.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au declarat că identificarea surselor mirosului și asigurarea conformității cu normele de protecție a mediului sunt în curs. Cu toate acestea, locuitorii sunt deranjați de lipsa de informații concrete și de acțiuni decisive din partea autorităților responsabile.

„Comisariatul Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu are în curs acțiuni privind identificarea operatorilor economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului, care desfăşoară activități ce pot genera disconfort olfactiv.
Prin Legea nr. 123 din 10 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, legiuitorul a clarificat competenţa de soluționare a plângerilor formulate având ca obiect disconfortul olfactiv și obligațiile ce revin autorităților cu atribuții în domeniul protecției sănătății populației, Direcția de Sănătate Publică respectiv, autoritatilor administraţiei publice locale.
Potrivit art. 9 din Legea nr. 123/2020″ După articolul 64 se introduc şase noi articole, articolele 64′-64, cu următorul cuprins:
Art. 646(1) În cazul existenței unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri.
(2) În situaţia în care în urma investigațiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, constată existenţa unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv şi starea de sănătate a populaţiei, notifică autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecției mediului (Agenția pentru Protecția Mediului) pentru reexaminarea şi actualizarea respectivelor acte.”
Dacă activitatea desfăşurată nu se autorizează din punct de vedere al protecției mediului, Autoritățile administrației publice locale sunt cele care trebuie să reglementeze și să dispună masurile cu privire la activitatile generatoare de disconfort olfactiv pentru populație. La articolul 70, după litera j) se introduc cinci noi litere, literele k)-o), cu următorul cuprins:
„k) să prevadă la elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv;
1) să întrețină rețeaua de canalizare, instalaţiile de preepurare/staţiile de epurare și să ia toate măsurile astfel încât să nu creeze disconfort olfactiv;
m) să controleze cu scop preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecției mediului și care pot crea disconfort olfactiv”, a explicat comisar șef Dana BANU.

De la Primăria Alexandria nu avem, încă, un răspuns. Ei dau drept la replică, în general, după trei zile.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

  1. La asa miros de rahat, asa verificare din partea Garzii de Mediu. Pana cand termina de verificat, ajunge mirosul la bulgari. Poate acel operator economic care a generat disconfort olfactiv este unul protejat si vor dura si mai mult verificările.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Colegiul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, LOCUL I pe județ, la Bacalaureat, după contestații

Următorul articol

Fundația Regală sprijină ONG-urile din Teleorman

Cele mai recente articole de Actualitate